השר שלום על פיצוי למזרחים: "תיקון עוול"
לדברי השר סילבן שלום, יש כמיליון יהודים שעלו ממדינות ערב ונאלצו להשאיר מאחור בתים, קרקע ועסקים. "אנחנו דורשים לקבל את המגיע לנו"
שר התשתיות והמים, סילבן שלום, התייחס הערב (שבת) לפרסום פרטי הסכם המסגרת עם הפלסטינים, שבו לראשונה יש התייחסות לזכותם של יהודי ארצות ערב לקבל פיצוי עבור נכסיהם שהושארו מאחור. "מדובר בתיקון עוול היסטורי", אומר השר שלום.
עוד בחדשות:
- נחשפת הכוורת של ג'ון קרי: "חטא בהיבריס"
השר שלום עלה עם משפחתו מתוניסיה בשנת 1959, והוא פעיל כבר שנים בנושא הפיצויים ליהודי ארצות ערב. הוא השתתף בכנס שהתקיים לפני כחודשיים בבניין מטה האו"ם בניו יורק, תחת הכותרת "צדק לפליטים יהודיים ממדינות ערב". נציגי הקהילות היהודיות שהשתתפו בכנס אמרו במהלכו לקהילה הבינלאומית: "אנו שומעים כל הזמן על סבלם של 700 אלף הפליטים הפלסטינים, אך אפילו מילה אחת לא נאמרה על קרוב למיליון יהודים שנמלטו ממדינות ערב".
למרות שנראה שאף מדינה ערבית לא תסכים לפצות את מי שעלה לישראל, נציגי הקהילות היהודיות החלו בשנים האחרונות לאסוף רשימות ותיעוד של נכסים, נדל"ן וקרקעות שהושארו מאחור, והיו שייכים ליהודים שעלו לארץ. בשיחה עם ynet אמר שלום כי מדובר בנושא מורכב שחשוב שייפתר בהקדם. "רק התחלנו ברישום הנכסים ולצערי ככל שעובר הזמן יש אנשים שהולכים לעולמם, ואין מי שיגיד איפה היו הנכסים והרכוש. גם ממשלת ישראל התגייסה לנושא הזה, ולאחרונה החלה לרשום את הנכסים דרך המשרד לאזרחים ותיקים".
שווי הרכוש, שעל פי הארגונים היהודיים נאמד ביותר משישה מיליארד דולר, לא כולל דרישה לבעלות מצד הבעלים. "בעבר היה ניסיון של כל ממשלות ישראל להשתיק את הנושא, בטענה שאם נתבע את הרכוש של יהודי ערב, הפלסטינים יתבעו בחזרה את הרכוש שלהם", אומר השר שלום. "אנחנו לא תובעים בעלות על הנכסים אלא רק פיצויים. גם במסגרת המו"מ המדיני אין דרישה של פלסטינים לבעלות על נכסים, אלא על פיצוי בלבד. אף אחד לא רואה אותם חוזרים לנכסים בצורה פיזית".
"אסור היה למכור רכוש"
השר שלום מעריך שישנם כמיליון יהודים שנאלצו לברוח ממדינות ערב, ומספר את סיפורה של משפחתו. "כשהייתי בן חודש המשפחה שלי ברחה מתוניסיה לישראל", מספר השר שלום. "ההורים אמרו לרשויות ולחברים שהם נוסעים לביקור משפחתי קצר במרסיי, ויותר לא שבו לשם.אי אפשר היה להודיע על עזיבה ולמכור את הנכסים שלנו. במרסיי חיכינו כחודשיים במחנה מעבר, עד שהגיעה האוניה שלקחה אותנו לישראל. כמו שאנחנו ברחנו כך יש עוד עשרות אלפי משפחות. כמיליון יהודים יוצאי מדינות ערב ואיראן הוזנחו במשך שנים ולא טופלו".
הוריו של השר שלום היו חברים בתנועות הנוער דרור ובית"ר והחליטו לעלות לישראל מטעמים ציוניים, אבל לדבריו עובדה זו לא צריכה לפגוע בזכאותם לפיצוי. "יש יהודים שעלו בגלל שהתעללו בהם ויש כאלה שעלו ממניעים ציונים טהורים", הוא אומר. "עדיין, כשמדברים על מה שנשאר מאחור, יש חשיבות לפיצוי. מדובר ברכוש, נדל"ן ועסקים שנשארו כי לא הייתה ברירה, היה אסור למכור את זה. עכשיו אנחנו דורשים לקבל את המגיע לנו".
Read this article in English