מניות הנפט והגז משכו את ת"א למעלה
מדד ת"א 100 עלה ב-0.2% ומדד הנפט והגז קפץ ב-3.2%. חמשת הבנקים הגדולים ספגו ירידות, לאומי ופועלים נחלשו ב-1.3%. רציו במו"מ להשקעה ברישיונות שרה ומירה - השותפות ברישיונות, מודיעין והכשרה אנרגיה, זינקו ב-18% וב-19%, בהתאמה
המסחר בבורסה ננעל בעליות במדדים המובילים, בהובלת מניות הנפט והגז. מנגד מניות הבנקים איזנו את העליות.
מדדי מניות
מדד תא 25 עלה ב-0.05% ל-1,300.25 נקודות, מדד ת"א 100 עלה ב-0.19% ל-1,201.89 נקודות, מדד נדל"ן עלה ב-0.18% ל-372.97 נקודות ואילו מדד הבנקים ירד ב-1.28% ל-1,232.96 נקודות. מדד הנפט והגז קפץ ב-3.2%.
ברקע המסחר
מנתונים שמפרסם בית ההשקעות מיטב־דש עולה כי הציבור הרחב לא נרתע מהירידות בשווקי העולם ומסתער על קרנות הנאמנות המנייתיות כאשר בחודש ינואר נרשמו בהן גיוסים של יותר מ־900 מיליון שקל - החודש הטוב ביותר באפיק זה מאז ינואר 2006. מנגד, בשבוע האחרון של החודש נרשמו פידיונות בקרנות המנייתיות המקומיות בתגובה לירידות שנרשמו בשווקים. בתעשיית הקרנות מעריכים כי הציבור נוטה לתגובה מאוחרת וכי אם הירידות יימשכו, הפדיונות יחריפו.
אורי גרינפלד, מנהל מחלקת מאקרו בפסגות, הציג עמדה אופטימית לגבי השוק העולמי: "עד כמה אנחנו צריכים להיות מודאגים מהדרדרות של הבעיות במשקים המתעוררים לכדי משבר מטבעות גלובאלי (למען הסר ספק, הכוונה ב"משבר" היא לקריסה ו/או פשיטת רגל של לפחות שתי מדינות והידבקות של מספר רב של מדינות שלחלקן השפעה מהותית על הכלכלה הגלובאלית)? כנראה שלא יותר מדי", אומר גרינפלד.
"ראשית, מצבם הפיננסי של רוב המשקים המתעוררים, בטח הגדולים, יציב כיום בהרבה מכפי שהיה ב-1997. שנית, במשברי המטבעות הקודמים במשקים המתעוררים ההשפעה על מדדי המניות במשקים המפותחים היתה קצרת טווח בלבד. במשבר באסיה באוקטובר 1997 נרשמה ירידה של 10.8% ב-S&P 500 אשר תוקנה בחזרה תוך חמישה שבועות בלבד. במשבר 1998, שבו פשיטת הרגל של רוסיה הובילה לקריסה של מוסד פיננסי לא קטן בארה"ב, ירד ה-S&P 500 ב-18.7% אבל חזר לרמתו מלפני הנפילה תוך שלושה חודשים בלבד. לכן בשורה התחתונה, בהנחה שלא נדע לתזמן במדויק את השפל והשיא בשווקים ובהנחה שהשיפור הכלכלי בארה"ב ובאירופה נמשך, שוק המניות ממשיך להיות האפיק המעניין ביותר להשקעה כיום. תנודתיות ומימושים, גם אם חדים, הם מהלך טבעי בשוק המניות ומי שמעוניין להגדיל את התשואה לאורך זמן חייב ללמוד לחיות איתם", אומר גרינפלד.
המפקח על הבנקים דודו זקן, הפיץ היום להתייעצות עם התאגידים הבנקאיים טיוטה ליישום כללי החשבונאות המקובלים בארה"ב בנושא זכויות עובדים בדוחות הכספיים של תאגידים בנקאיים. הטיוטה עקבית עם המדיניות של הפיקוח על הבנקים, לאמץ בנושאים מהותיים את מערך הדיווח הכספי שחל על בנקים בארה"ב. לפי הטיוטה, מועד היישום של כללי החשבונאות המקובלים בארה"ב בנושא זה נקבע ליום 1.1.2015.
שוק האג"ח
FCR, חברת הבת הקנדית של גזית גלוב הודיעה על גיוס אג"ח לא מובטחות בדרך של הרחבת סדרה בהיקף של 75 מיליון דולר קנדי. האג"ח נושאות ריבית של 4.79% וייפדו ב-30 באוגוסט 2024. ההנפקה צפויה להסגר ב- 18 בפברואר, 2014.
מניות במרכז
חמשת הבנקים הגדולים ספגו ירידות על רקע המגמה השלילית העולמית, לאומי ופועלים נחלשו ב-1.3%.
אלביט הדמיה דיווחה כי אחד ממחזיקי אג"ח ב' שלה הגיש ערעור לבית המשפט העליון על החלטת בית המשפט המחוזי לאשר את הסדר החוב בחברה.
אדמה פתרונות לחקלאות (לשעבר מכתשים אגן) הודיעה הבוקר כי דירקטוריון החברה מינה את חן ליכטנשטיין לנשיא ומנכ"ל. ליכטנשטיין יחליף את ארז ויגודמן, שמונה למנכ"ל טבע, והוא ייכנס לתפקיד ב-7 בפברואר, 2014.
רציו במו"מ להשקעה ברישיונות חיפושי הגז שרה ומירה - השותפות ברישיונות, מודיעין והכשרה אנרגיה זינקו ב-18% וב-19%, בהתאמה. על פי ההערכות, מדובר בכניסה בשיעור שינוע בין 10% ל20%, תוך דילול חלקן של השותפות ואולי אף פרישה של חלק מהן.
אלון חיפושי גז דיווחה על הסכם מימון חדש עם ברקליס, מזרחי טפחות וגופים מוסדיים ישראליים, שיעניקו לה הלאווה של כ-225 מיליון דולר. הלוואה זו תאפשר הלוואה נוספת של עד 100 מיליון דולר. כ-100 מיליון דולר מהסכום ישמש לפירעון הלוואה קודמת מאפריל 2012.
אמות השקעות אישרה הבוקר את הפרסום ב"כלכליסט", לפיו חתמה על הסכם שכירות עם מלונות פתאל. אמות תסב את בניין המשרדים ששימש כמטה הראשי של כלל ביטוח ברחוב מנחם בגין בתל אביב למלון לעסקים, ופתאל תשכור ותתפעל את המלון כחלק מהרשת שלה. ההסכם נחתם לתקופת שכירות של 20 שנה שתחל בתום תקופת שנה שבה יותאם הבניין למטרת השכירות. לפתאל נתונה אופציה להארכת תקופת השכירות ב- 4 שנים נוספות. הכנסות השכירות הממוצעות הצפויות לאמות מהנכס על פי הסכם השכירות הינן בסך של כ- 8.7 מיליון שקל לשנה. מסירת החזקה בנכס לפתאל צפויה במהלך הרבעון השני של 2014.
מנכ"לית חברת ההלבשה גולף, אילנה קאופמן, הודיעה לבעלת השליטה כלל תעשיות, על רצונה לעזוב ולפנות לדרך עצמאית כדירקטורית בחברות שונות.
יצחק תשובה, בעל השליטה בקבוצת דלק ובחברות דלק קידוחים ואבנר, יצא היום לאוסטרליה יחד עם בכירי נובל אנרג'י לסבב שיחות מכריע על מכירת 25%–30% ממאגר לווייתן לוודסייד תמורת 3.1-2.8 מיליארד דולר. ערב הנסיעה הודיעה רשות המסים לצדדים בעסקה כי היא דוחה את בקשתם להקלות במס. המדינה מתעקשת על מיסוי רווחי הון מלא, מסרבת לדחות את תשלום המס וטוענת כי לא ניתן להכיר במאגר לצורך הטבות דרך החוק לעידוד השקעות הון.