שתף קטע נבחר
 

בנק ישראל: מחירי הדירות עלו ב-8%

לפי סקירה שנתית של בנק ישראל, למרות העלייה בקצב הבנייה - מחירי הדירות לא עוצרים. אמנם בחודשים נובמבר 2012 עד אוקטובר 2013 עלה מספר התחלות הבנייה, אך העלייה בהיצע אינה מספיקה כדי לענות על הביקוש

למרות העלייה בקצב הבנייה, מחירי הדירות לא עוצרים - ועלו בשנה האחרונה ב-8%. כך עולה מסקירה שנתית של בנק ישראל אודות המדיניות המוניטרית במשק, שפורסמה היום (א'). בבנק ישראל מציינים כי בחודשים נובמבר 2012 - אוקטובר 2013 עלה מספר התחלות הבנייה בישראל מ-42 אלף ל-44 אלף דירות. כמו כן, חלה עלייה בגמר הבנייה.

 

כותרות אחרונות בערוץ הנדל"ן של ynet:

 

עם זאת, מציינים בבנק המרכזי כי העלייה הקלה בהיצע אינה מספיקה כדי לענות על הביקוש, ומגמת ההתייקרות של הדירות בישראל לא נפסקה ואף לא האטה. בחודשים נובמבר 2012 - אוקטובר 2013 עלו מחירי הדירות ב-8%, היקף המשכנתאות והעסקאות הגיע לשיא חדש, ומספר המשכורות הממוצעות הנדרש למימון רכישת דירה עלה אף הוא.

 

בבנק ישראל מסבירים כי הסיבה לכך היא הזמן הממושך שחולף מרגע התחלת בנייתה של דירה ועד להשלמת הבנייה. זמן הבנייה הממושך, שבישראל נחשב לארוך יותר מאשר ברוב המדינות, מביא לכך שגם כאשר מספר התחלות הבנייה עולה על קצב הגידול במשקי הבית - צריך לעבור זמן עד שמגמה זו תשפיע על המחירים.

 

בבנק ישראל מציינים עוד כי בעולם כולו פועלת מדיניות של ריבית נמוכה, המעודדת השקעות בנדל"ן ובניירות ערך. מדיניות זו מביאה לכך שגם עלויות המימון של הלוואות לרכישת דירות נמוכות יחסית, ומאוד משתלם לרכוש דירה להשקעה.

 

מגמה זו מובילה לביקוש גבוה מהרגיל לדירות, כאשר לצד הזוגות הצעירים שמחפשים לרכוש בית לגור בו, יש מספר רב של משקיעים המחפשים נכסים על מנת להשכירם, או על מנת למכור אותם הלאה במחיר גבוה יותר. בהקשר זה, מזכירים בבנק ישראל כי באחרונה הוטלו מגבלות על יכולתם של משקיעים ליטול משכנתא. במסגרת המגבלות הללו, הורה המפקח על הבנקים כי שיעור המשכנתא במימון רכישתה של דירה להשקעה לא יעלה על 50% מערך הדירה.

 

תגובות: "המחירים עלו וימשיכו לעלות"

התגובות על הסקירה השנתית של בנק ישראל לא איחרו לבוא. ליאור אילון, נשיא חברת משכנתא אובייקטיבית מקבוצת דווידוף, אמר כי מדובר בסקירה שאינה מפתיעה. "מחירי הדירות עלו במהלך השנה האחרונה, והם ימשיכו לעלות גם בשנת 2014", אמר אילון, "מהסיבה הפשוטה שעולה גם מהסקירה - ההיצע עדיין קטן מהביקוש. השאלה האמתית היא מתי הם ייעצרו - וזה יקרה רק כשיגיעו לרף שבו לא נוכל לקנות דירה גם אם מאוד נרצה".

 

עוד אוסיף אילון כי "מחירי הדיור מושפעים בעיקר מהרצון שלנו לקנות בית והצורך הבסיסי במקום לגור בו, ולכן גם עם הריבית הייתה גבוהה יותר, אנשים עדיין היו ממשיכים לקנות דירות - ואנו רואים זאת היטב בשיאים ששוברים מחירי המשכנתאות. מחירי הדיור ייעצרו כאשר החזר המשכנתא עבור הדירה יעבור את טווח 30 השנים - הגבול העליון שקבע בנק ישראל. אז, אפילו שהרצון לקנות דירה לא ייחלש, פשוט כבר לא תהיה יכולת".

 

לדבריו, "אנחנו מתקרבים לרף העליון הזה בצעדי ענק - אם ב-2008 משך משכנתא ממוצעת עמד על 17 שנים, היום הוא כבר עומד על 25 שנים. אלה שכן מושפעים מהשינויים בריבית הם דווקא המשקיעים, שהריבית הנמוכה (העומדת היום על 2% לעומת 5% לפני 5 שנים) הופכת את רכישת הבית כהשקעה ליותר רווחית עבורם. עבור כלל הציבור, השינויים בריבית לא באמת משפיעים על הכוונה והרצון לקנות בית, אלא רק על מספר השנים שייקח להם להחזיר את המשכנתא".

 

השמאי ארז כהן, לשעבר יו"ר לשכת שמאי המקרקעין, ציין כי סקירת בנק ישראל מציגה בועת נדל"ן חמורה. "אם לפני כ-6 שנים היה צורך בכ-96 משכורות, היום נדרשות כ-144 משכורות. הבנק, בהנהגת הנגיד לשעבר סטנלי פישר, הוא אחראי מרכזי ביותר לבועת נדל"ן אפשרית. בשל העובדה שהבנק התעקש במשך 5 שנים תמימות על מדיניות של ריבית נמוכה ביותר ללוקחי משכנתאות, הואצו הביקושים והעליות הספקולטיביות ללא תקדים במחירי הדיור מ-2008".

 

עוד הוסיף כהן כי "נכון שבשנים האחרונות בנק ישראל התמודד עם סביבה עולמית לא יציבה, צמיחה מתונה במשק ושער חליפין בעייתי. אמנם מטרתו העיקרית הייתה לייצב את הכלכלה הישראלית, ובכך הצליח פישר. אך הישג זה מצוי בספק בצל האפשרות לבועה. מדיניות הריבית הנמוכה מהווה גורם לא פחות משמעותי מהמחסור האובייקטיבי ביחידות דיור, ורק מדיניות של ריבית דיפרנציאלית ללוקחי משכנתאות, ובמיוחד לכאלה שלוקחים משכנתאות מעל 750 אלף שקל, תמתן את שוק הנדל"ן המבעבע".

 

בהכנת הידיעה השתתפה הילה ציאון

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יריב כץ, ידיעות אחרונות
התחלות הבנייה וגמר הבנייה לא עזרו
צילום: יריב כץ, ידיעות אחרונות
מומלצים