לוחם מבקש להעלות אחותו מאתיופיה: 'סיוט'
משפחת טספה עלתה לפני עשור אך ללא הבת. המדינה שעבורה נלחם טספה בשטחים ואישרה לאחותו לעלות - מסרבת להעלות אותה ואת משפחתה
ארגווי טספה, לוחם בסיירת צנחנים, מסתובב כבר עשור עם מועקה גדולה אחרי שאחותו נשארה מאחור, באתיופיה. בני המשפחה בישראל מחכים שהיא תוכל לעלות ארצה, אולם אף שהדבר אושר – היא ממתינה לוועדת חריגים שתקבע את עתידה. "אני לא יכול להסביר לאימא שלי למה הזכות שלנו בישראל, כיהודים, לא יכולה להתממש", הוא אומר.
עוד בחדשות ynet:
טספה בן ה-22 עלה עם אמו וארבעת אחיו מגונדר שבאתיופיה. בישראל חיכו לו שני אחים נוספים, אך אחותם קסה בת ה-18 נשארה באתיופיה. הסיבה: טענה כי היא נשואה ל"לא יהודי". לדברי טספה, רגע לפני העלייה למטוס נאמר להם כי ייאלצו להיפרד. "אמרו לנו שהיא תעלה מהר אבל אף אחד לא הבין שה'מהר' הזה יהפוך לעשר שנים של סיוט, שבהן מעבירים אותנו מיד ליד ואנחנו לא מקבלים תשובות", אמר טספה, שמוצב כיום בשטחים.
טספה סיפר כי חתונת אחותו הייתה כורח המציאות, לאחר שאביהם נפטר והם נשארו ללא הגנה. "הנוהג במקום היה שיש לחתן את הבת, גם אם מדובר בגוי. בהתחלה ניסינו להיאבק בזה אבל לא היו עוד יהודים שאינם בני משפחה ולא הייתה ברירה", הוא מסביר. "לפני שעלינו אחותי התגרשה מאותו בחור ושילמנו הרבה כסף ורכוש בשביל זה, אפילו הסתתרנו מהפחד שיפגעו בנו, אבל בסופו של דבר היא נשארה שם ולא נתנו לה לעלות איתנו".
בני המשפחה מחזיקים בידיהם מסמך רשמי שבו נכתב כי לקסה, בעלה ושני ילדיה יש אישור לעלות לישראל. המשפחה, יחד עם אחת נוספת, קיבלו אישורי עלייה מרשות האוכלוסין אך עלייתן לא מתממשת. גורמים במשרד הפנים וברשות האוכלוסין וההגירה סיפרו כי מדובר ב"מקרים נדירים מאוד". גורם בכיר אחד במשרד הקליטה הגדיר את התנהלות רשות האוכלוסין וההגירה כ"שערורייה".
בני המשפחה פנו לכל גורם אפשרי בישראל והועברו מיד ליד. לדבריהם, הם קיבלו תשובות "מעליבות ואטומות", אבל לא תשובות אמיתיות מדוע העלייה שלה לא מתאפשרת. "כמה פעמים הבטיחו לנו שהיא תעלה ונתאחד איתה, אפילו קיבלנו את המסמך הרשמי. לפני כמה חודשים היא הייתה אמורה לעלות בגל העלייה האחרון של מבצע 'כנפי יונה' ושוב, כמו תמיד ברגע האחרון, לא נתנו לה".
לדברי האח, בני המשפחה "שבורים ומרוסקים" אחרי עשור שבו לא ראו את אחותם קסה.
"אמא שלי מתקשרת ובוכה ואין לי מה לומר לה או להסביר לה. אני לא יודע להגיד לה מדוע המדינה נוהגת כך", הוא אומר. "מפקד היחידה שלי מנסה לעזור ואני כאן כדי לתרום כל מה שאני יכול, אבל אני לא מצליח להבין איך יכול להיות שבזמן שבו אני מסכן חיים ונלחם בשביל המדינה שלנו - אני נלחם באותה מדינה בדיוק".
בעמותת ידיד מלווים את משפחת טספה ומנסים לעזור במאבק מול הרשויות. "יד ימין אינה יודעת מה יד שמאל עושה. לא ברור מדוע יש צורך בוועדת חריגים כשהעלייה כבר אושרה", אומר סמנכ"ל העמותה, רן מלמד. "מדובר בחרפה. המדינה כבר החליטה על אישור עלייה ולא מסוגלת לבצע. אני מצפה שהמדינה תודיע שהיא מעלה בתוך כמה ימים את האחות ובני המשפחה האחרים".
מרשות האוכלוסין וההגירה נמסר בתגובה: "ישנן משפחות אשר בקשתן לעלות לישראל לא אושרה מאחר שאינן עומדות בכל הקריטריונים שנקבעו בהחלטת הממשלה. מקרים מסוג זה יידונו בוועדת ערר בראשות משה ויגדור, אשר תמליץ לשר הפנים בעניין כניסתם לישראל. במקרים בודדים, כפי שהועלו בשאלתך, מדובר במי שאושרה כניסתם באופן חריג מטעמים הומניטריים, שלא במסגרת החלטת הממשלה וחוק השבות".