התוכנית שהציג אבו מאזן להסדר עם ישראל: 1. ביטחון המדינה הפלסטינית יוטל על נאט"ו. 2. המדינה הפלסטינית צפויה להיות מפורזת. 3. צה"ל יישאר בגדה חמש שנים לאחר ההסכם. 4. התנחלויות ישראליות בגדה יפונו בהדרגה. 5. ישראל לא תוכר כמדינה יהודית
בריאיון ל"ניו יורק טיימס" חשף הנשיא הפלסטיני את עמדת הפלסטינים במו"מ על הסדר עם ישראל
לראשונה מאז החל המו"מ המדיני מול ישראל פירט אבו מאזן את עיקרי עמדתו בנוגע להסדר: הנשיא הפלסטיני מציע שכוחות נאט"ו בראשות האמריקנים יהיו אחראים על הביטחון במדינה פלסטינית עתידית, ושהיא תהיה מפורזת לתקופה בלתי מוגבלת - למעט כוח משטרה. "לא יהיה לנו צבא משלנו. האם יש לך אשליה שיהיה לנו ביטחון אם הישראלים לא יחושו בטוחים?", הוא אמר הלילה (שני) בראיון ל"ניו יורק טיימס".
עוד בחדשות:
אבו מאזן הסביר שהוא שואף לראות חיילים אמריקנים ואירופאים מאבטחים את המדינה הפלסטינית, מונעים החדרת אמצעי לחימה אליה ואמונים על לוחמה בטרור בשטחה. בראיון הוא הביע נכונות שצה"ל יישאר בגדה במשך חמש שנים לאחר יישום הסכם שלום, ולא שלוש שנים כפי שהציע לפני כמה ימים. גם המתנחלים, לפי ה"ניו יורק טיימס", יתפנו בלוח זמנים דומה, כלומר תוך חמש שנים.
על פי העיתון, לשכת ראש הממשלה בנימין נתניהו סירבה להתייחס לדברים שאמר אבן מאזן בראיון.
עוד הציע הנשיא הפלסטיני שנוכחות כוח נאט"ו תהיה לא רק על גבול הירדן. "הם יכולים להיות הרבה זמן ובכל מקום שהם רוצים, לא רק בגבול המזרחי, אלא גם בגבולות המערביים, בכל מקום. הם יכולים להישאר, להרגיע את הישראלים ולהגן עלינו", אמר.
אבו מאזן אמר שהרעיון להצבת כוחות נאט"ו זכה לתמיכה של ראשי הממשלה לשעבר אהוד אולמרט ואהוד ברק וכן של הנשיא ג'ורג' בוש הבן. הנושא עלה לפני כמה שנים בפגישה משולשת בבית ראש הממשלה נתניהו ומזכירת המדינה לשעבר הילרי קלינטון. אבו מאזן אמר אז לנתניהו: "אם אתה לא סומך על בעלי הברית שלך, אז על מי אתה סומך? אני לא מביא לך טורקים ואינדונזים". התשובה של נתניהו הייתה אז: "אני סומך על הצבא שלי בלבד".
אבו מאזן רמז לנכונות להמשיך בשיחות לאחר תשעת החודשים שהוקצבו לכך ויסתיימו ב-29 באפריל. מזכיר המדינה ג'ון קרי פועל להציג תוכנית מסגרת שתאפשר לצדדים להמשיך לדבר.
"זה לא תאריך קדוש. נניח שבתום תשעה חודשים נקבל משהו מבטיח, האם אפסיק? אנחנו לא נפסיק. אם אחרי תשעה חודשים לא נקבל כלום ולא יהיה שום דבר באופק, אז נפסיק".
הרעיון שעליו מדברים האמריקנים עם הצדדים הוא שלאורך כל השיחות שיתנהלו עד סוף 2014 תקפיא ישראל את הבנייה באזורים המתוכננים לעבור לשליטה פלסטינית לפי הסכם המסגרת. הפלסטינים מצדם יקפיאו כל פעילות להצטרפות לבית הדין הבינלאומי בהאג ולסוכנויות האו"ם.
על דרישת ישראל שהפלסטינים יכירו בה כמדינה יהודית אמר אבו מאזן בראיון: "זה לא בא בחשבון". הוא הזכיר שמצרים וירדן לא נדרשו לעשות זאת במסגרת הסכמי השלום שהן חתמו עם ישראל.
עוד אמר שהוא מתנגד למאבק מזוין ושבכל מקרה לא יאפשר חזרה לאינתיפאדה שלישית בימי חייו. "אני לעולם לא אחזור למאבק מזוין", הצהיר, אבל הוסיף בהתייחסו להצעת המסגרת העתידית של מזכיר המדינה: "לג'ון קרי יש את הזכות לעשות מה שהוא רוצה ובסוף תהיה לנו הזכות להגיד מה שאנחנו רוצים". בכך הוא יישר קו עם דבריו של נתניהו בשבוע שעבר, ולפיהם "ישראל לא חייבת להסכים עם כל הצעה אמריקנית".
Read this article in English