במקום בנות, בסין נוטשים תינוקות מוגבלים
פאנגפאנג נולדה עם תסמונת דאון וכשהייתה בת ימים ספורים ננטשה על ידי הוריה. אך אם בעבר, מגדרה היה זה שקבע שלא תישאר עם משפחתה, כיום העובדה כי היא חולה הכריעה את הכף והיא לא לבד, כמוה יש 10,000 בשנה
לא מקובלים בחברה: פאנגפאנג הייתה רק בת כמה ימים כשננטשה ביום הראשון והקפוא של השנה האזרחית החדשה בצפון סין. אך היה לה מעט מזל. פאנגפאנג, שלא כמו תינוקות אחרים שמושלכים בתחנות רכבת או בשירותים ציבוריים, הושארה על ידי משפחתה במקלט חם ובטוח.
עוד חדשות בעולם:
דרמה בבי"ס רוסי: תלמיד ירה בשוטר ומורה
התנגשות: ספינת ציד לווייתנים וסירת מחאה מקצוע חדש באיטליה: עומד בתור בשבילך
עשרות תינוקות הושארו בחשאי ב"איי הבטיחות לתינוקות" או ב"צוהר תינוקות", מאז שהוקם המיזם בסוף השנה שעברה שנועד להגן על תינוקות לא רצויים. "אנחנו צריכים לבנות את האיים האלה כדי להגן על הילדים מפציעות", אמר זאנג מין, ראש בית היתומים הממשלתי שבעיר טיאנג'ין שבו נמצאה פאנגפאנג. התינוקות הדחויים מונחים שם בתוך חדר קטן עם קירות ורודים, עריסה ואינקובטור. פאנגפאנג הושארה שם על הרצפה בתוך תיק יד.
כלי תקשורת בסין מדווחים חדשות לבקרים על מקרים טרגיים של תינוקות שננטשו - בעיה הנובעת מחוסר מודעות של נשים צעירות לעובדה שהן הרות, וללידת תינוקות ממין נקבה בחברה שמקדשת את המין הזכרי, במסגרת החוקים הנוקשים לתכנון משפחה, שהוקלו לאחרונה.
במקרה אחד, נמצא תינוק בפח זבל בפרברי בייג'ינג. הוא לא שרד. במקרה אחר, כבאי במזרח סין חילץ תינוק שרק נולד מצינור ביוב.
מאז 2005, חשים מנהלי בתי היתומים בסין בירידה במספר מקרי נטישת תינוקות, עם זאת הם מעריכים כי כ-10,000 תינוקות דחויים מתקבלים אצלם מדי שנה.
בעבר בתי היתומים היו מלאים בתינוקות בנות בשל ההעדפה התרבותית לצאצאים בנים ומדיניות ילד אחד שהייתה נהוגה במדינה במשך שלושה עשורים, שלפיה זוג היה רשאי להביא לעולם רק ילד אחד - ורבים רצו לוודא כי היורש היחיד יהיה בן.
עניין של חיים או מוות
ההעדפה המגדרית עדיין קיימת, אך היא פחות נפוצה כעת, כשסין צמחה להיות הכלכלה השנייה בגודלה והפכה למדינה עשירה יותר. לכן, בשנים האחרונות התינוקות הלא רצויים שייכים לשני המינים ורובם בדרך כלל חולים או מוגבלים. פאנגפאנג, שהייתה לתינוקת הראשונה שננטשה בצוהר בטיאנג'ין מחוץ לשער בית היתומים העירוני, סובלת מתסמונת דאון ומחלת לב מולדת.
"נולדים יותר ויותר ילדים מוגבלים, שעלולים למות תוך 10 דקות אם לא נמצא אותם עם נטישתם", אמר ג'י גאנג, גורם רשמי במרכז הממשלתי לרווחת ילדים ולאימוץ. אך כשהמיזם הושק, רבים חששו כי הוא עשוי לעודד הורים לנטוש תינוקותיהם. גורמי רווחה אמרו כי עם פתיחת המרכזים וחשיפתם בתקשורת הייתה עלייה ב"ביקוש" להשארת תינוקות בהם, אך עם הזמן המספרים ירדו.
"נטישת ילדים קיימת. צוהרי תינוקות לא מעודדים יותר הורים לנטוש את ילדיהם", טוען וואנג זניאו, מומחה לרווחה. "הם פשוט יספקו מספרים מדויקים יותר". מומחים לרווחה נוספים וגורמים רשמיים מציינים כי סין הקימה באחרונה קרנות צדקה ותוכנית ביטוח בריאות ממשלתית כדי לסייע לחולים ולמוגבלים, אולם המדינה סובלת ממערכת רווחה מאוחדת לוקה בחסר.
"אם הייתה כזו מערכת, הורים רבים לא היו נוטשים את ילדיהם", אמר ג'י מהמרכז לאימוץ. "לא היינו פותחים כל כך הרבה מרכזים לתינוקות דחויים".