ועדות התכנון ייפגשו יותר, ההליכים יתקצרו
שר הפנים הורה לוועדות התכנון המחוזיות להתכנס אחת לשבועיים במקום אחת לחודש. במשרד הפנים מעריכים, כי בעקבות המהלך יגדל מספר הדירות שיאושרו ב-30% לכ-93 אלף
שר הפנים, גדעון סער, הנחה בימים האחרונים את מינהל התכנון במשרדו לזרז את קצב עבודת ועדות התכנון המחוזיות. מעתה יתכנסו הוועדות אחת לשבועיים במקום אחת לחודש כפי שקבעו התקנות עד כה, כך נודע ל"כלכליסט".
עוד כתבות בנושא בערוץ נדל"ן של ynet:
- הממשלה אישרה: יוקם מוסד התכנון הלאומי
- ועדת התכנון של לפיד מזיקה לציבור / דעה
- מוסדות התכנון אישרו 71,500 דירות ב-2013
גורם בכיר במשרד הפנים אמר אתמול ל"כלכליסט" כי הוא מעריך שמשך אישור התוכניות יתקצר בכ־30%, וכי מספר יחידות הדיור שיאושרו בוועדות התכנון יגדל באותו השיעור, וזאת בהנחה שהיקף הגשת התוכניות לאישור הוועדות המחוזיות (על ידי יזמי נדל"ן, משרד השיכון ורשות מקרקעי ישראל) יישאר על כנו.
שש ועדות מחוזיות
לפי נתוני משרד הפנים שפורסמו בשבוע שעבר, מוסדות התכנון במשרד אישרו במהלך 2013 תוכניות לכ־71.5 אלף יחידות דיור, גבוה מהיעד שקבעה הממשלה לשנה שעברה, שעמד על 60 אלף יחידות דיור. לפיכך, למהלך של סער יש פוטנציאל להגדיל את מספר יחידות הדיור המאושרות ב־2014 לכ־93 אלף.
פרק הזמן שבו לוקח לאשר תוכניות למגורים נע כיום בין 2.8 שנים (בתל אביב ובמחוז הדרום) ל־4.5 שנים (בוועדה המחוזית של מחוז מרכז), על פי נתוני משרד הפנים. לפי נתונים שהציג לאחרונה בנק ישראל, מדובר בפרק זמן מקסימלי של חמש שנים. החל מעתה, ניתן לצפות שפרקי הזמן הללו יתקצרו לשנתיים עד שלוש שנים.
במשרד הפנים פועלות שש ועדות מחוזיות - צפון, דרום, תל אביב, מרכז, ירושלים וחיפה. תפקידן לאשר מאות תוכניות למגורים ותשתיות. כדי להגביר את קצב העבודה של הוועדות הללו, שר הפנים צפוי לאשר בימים הקרובים את התקנות הנדרשות.
מדובר במהלך נפרד מהותמ"ל (הוועדה לתוכנית מועדפת לדיור), מוסד תכנון עליון שאותו אישרו אתמול הממשלה וועדת השרים לחקיקה. הותמ"ל תאשר תוכניות לכ־26 אלף יחידות דיור בשנה, נוסף על התפוקה הקיימת של מוסדות התכנון. מוסד התכנון העליון החדש ידון אך ורק בתוכניות דיור לאומיות רחבות היקף (ל־500 דירות ומעלה).
"הבעיה היא חסמים"
גורם במשרד הפנים אמר ל"כלכליסט" כי התקנות החדשות לא רק יקצרו את קצב הטיפול בתוכניות ויגבירו את פריון הוועדות המחוזיות, הן גם יבטיחו את איכות עבודת הוועדות. "איכות ההחלטה של הוועדה עשויה להשתפר כשתתכנס בתכיפות רבה יותר ויהיה לה יותר זמן לתת מענה למכלול של סוגיות. כך, הסבירות שיתקפו את החלטותיה בבתי המשפט - מה שמאריך ומסרבל את התהליך - תקטן", אמר הגורם.
לדברי אבנר אקרמן, מנכ"ל איגוד מהנדסי ערים ואדריכל העיר ראשון לציון, המהלך מבורך, אך אינו צפוי לפתור את הפקק האמיתי. "זה סוג של מראית עין שתוכניות יהיו מקודמות, אבל למעשה אנחנו מגיעים אל השוקת אבל לא מצליחים לשתות ממנה", אמר אתמול ל"כלכליסט".
לדבריו, "תוכנית מאושרת זו לא הבעיה. הבעיה היא שיש יחידות דיור שלא מסוגלות להיבנות בשל חסמים כמו בניית מחלף או מתקן לטיהור שפכים, ונדרשים לכך תקציבים גדולים ממשרדי הממשלה השונים. חלק גדול מיחידות הדיור המאושרות לא מתממש בגלל חסמים".
בלשכת שר הפנים אישרו את פרטי הידיעה.