עבירות מין בצה"ל: יותר תלונות, גם של בנים
ב-2013 נרשמה עלייה במספר התלונות הרשמיות שהוגשו בצבא: מ-511 ל-561. סקר בין אלפי חיילות קבע: 1 מ-8 חיילות עברה אירוע פגיעה מינית
עוד על עבירות מין בצה"ל:
- קמפיין פרובוקטיבי בצה"ל נגד הטרדות מיניות
- שוב: סגן אלוף שתקף מינית לא יישב בכלא
- חייל שמפקד התעלל בו מינית הוכר כנכה צה"ל
- קצינה שעברה הטרדה מינית תוכר כנכת צה"ל
- מתי נפגעות תקיפה מינית בצה"ל זכאיות לקצבה?
בהתחשב בנתון זה מדובר בשיפור בהשוואה לדו"ח הקודם, שהתייחס ל-2012 וקבע שאחת מכל שבע נשים דיווחה על אירוע
דומה. מן הסתם, הרוב המכריע של החיילות שענו לשאלות לא התלוננו באופן רשמי על התקיפות.
אלא שהנתון הרשמי הכולל של תלונות פורמלית בגין עבירות מין בצה"ל ב-2013 – כולל גם מתלוננים גברים – מצביע על עלייה: 561 בשנה החולפת לעומת 511 בשנה שקדמה לה. לדברי תא"ל טבת ויזל הדבר לא מעיד בהכרח על עלייה במספר המקרים אלא דווקא על הגברת המודעות לתופעה.
תשעה אחוזים מהמדווחים ב-2013 היו גברים, ומדובר בעלייה של 5 אחוזים לעומת השנה הקודמת. על פי הנתונים שנמסרו לוועדה, 49 אחוז מהדיווחים מתייחסים לאירועים פיזיים - החל בנגיעה ברגל וכלה באונס (4 אחוזים מהדיווחים). 51% מהדיווחים מתייחסים לאירועים מילוליים.
נושא עבירות המין בצה"ל עלה לדיון ציבורי סוער במהלך השנה החולפת, בעיקר בגלל שני מקרים שבהם הורשעו קצינים בכירים בדרגות סגן-אלוף בתקיפת חיילות, אבל נידונו לעבודות שירות בלבד. יו"ר הוועדה לקידום מעמד האישה, ח"כ ד"ר עליזה לביא: "אני רואה את הטיפול בעבירות במסגרת הצבא, ואת הקלות הבלתי נתפסת של הענישה של הפרקליטות הצבאית במקרים האחרונים, ואני מוטרדת.
לא כדאי להוציא את השיפוט מהצבא?".
עם זאת הוסיפה ח"כ לביא שיש לברך על המסגרת הטיפולית שמספק הצבא. לדברי תא"ל טבת ויזל, "מרכז מהות" לטיפול בהטרדות מיניות שהקים הצבא לפני כשנה וחצי תורם להגברת המודעות לנושא ומאפשר לחיילות להתלונן ללא מעורבות של מפקדיהן.
עו"ד ליאת קליין, היועצת המשפטית של איגוד מרכזי הסיוע, קראה בדיון להחיל את חוק נפגעי עבירה על המשרתים בצבא: "למרות ההתקדמות הגדולה שנעשתה בטיפול בנושא, עדיין יש הקלות בענישה לעברייני מין במדים, כפי שראינו בפסקי הדין אחרונים".
נציגת הפרקליטות הצבאית, סא"ל שרון זגגי פנחס, הודתה ששניים מפסקי הדין היו מקלים, אך טענה שאלה היו מקרים יוצאי דופן שעליהם הוגש ערעור. עו"ד קרן בר יהודה מלשכת עורכי הדין הוסיפה שהטיפול הצבאי מקיף ומרשים יותר מזה שנעשה בהרבה גופים ציבוריים, אך ציינה כי היא מצפה שהצבא ייזום בעצמו הליכים משפטיים נגד עברייני מין על רקע העובדה שמרבית הנשים שפונות למרכז מהות (61%) אינן מתלוננות.
Read this article in English