מהפכת הכשרות: "ניתוח קוסמטי לחולה לב"
רבני "צהר" כינו אותה "רפורמה חשובה" ונתנו את ברכתם, אך בתנועה הרפורמית מתקשים לברך על יוזמות הכשרות. ב"אמונה" קובלים על השמטת מעמדן של משגיחות הכשרות מהרפורמה, ויוזמי הכשרות האלטרנטיבית טוענים כי "מונופול הכשרות נותר כשהיה"
<< הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו >>
התוכנית כוללת מספר שינויים מהותיים, ובהם העסקה של משגיחי הכשרות בידי חברות חיצוניות ולא על ידי העסקים המושגחים עצמם, כפי הנהוג כיום - ודירוג של שלוש רמות כשרות שלפיהן תונפק תעודת הכשרות: בסיסית, מהודרת ו"למהדרין מן המהדרין".
עוד ביהדות :
בתנועה הרפורמית התקשו לברך על המהלך, וכינו אותו "לא יותר מאשר ניתוח קוסמטי לחולה הזקוק בדחיפות לניתוח לב פתוח". "מערך הכשרות דורש מהפכה של ממש שבמסגרתה תוסר ההגבלה על השימוש במילה 'כשרות', וכל גוף ציבורי העוסק בתחום זה יוכל להעניק תעודת פיקוח בכפוף לציון ברור של זהותו", אמר הרב גלעד קריב, מנכ"ל התנועה. "רק בדרך זו תתאפשר הענקת כשרות למסעדות המגישות מזון כשר, אך בוחרות לפעול בשבת, ורק בדרך זו תימנע ההקצנה המתמשכת בתחום הכשרות.
"הציבור בישראל רוצה לראות שינוי אמיתי בתחום יחסי הדת והמדינה ולא מהלכים שיווקים המותירים אותנו בסופו של יום עם אותה מערכת כופה, כוחנית וחסרת אתיקה".
"פתרונות קוסמטיים בלבד"
תנועת "אמונה" בירכה על הרפורמה, אבל היו"ר, ליאורה מינקה, הצרה על השמטת שיבוצן של נשים
כמשגיחות כשרות מהמהפכה שהוצגה, והאשימה את יוזמיה בהפרת התחייבות שניתנה בעל-פה. "גם השר לענייני דתות וסגנו וגם הרב הראשי לישראל, הצהירו בפנינו, בפני בג"ץ ובפומבי על הכרתם ותמיכתם בשיבוץ נשים כמשגיחות כשרות בכל מערך השירותים.
"על פי התחייבותם בכתב ובעל-פה, הדברים הללו היו אמורים למצוא זה מכבר את ביטויים המעשי בהוראות, כללים והנחיות כתובות, שמשום מה מתמהמהים לבוא. לצערנו, ההתחייבות העקרונית והמעשית הזאת לא באה, ככל הנראה, לידי ביטוי גם בהצגת הדברים היום לציבור, אף כי לטעמנו, זה היה אמורה להיות חלק משלים ובלתי נפרד מן הרפורמה המוצעת".
הרב אהרון ליבוביץ', יוזם פרויקט "נאמני כשרות בקהילה" של תנועת "ירושלמים", שיזמה כשרות אלטרנטיבית לזו של הרבנות הראשית, בירך אף הוא על היוזמות, אך סייג את דבריו: "לצערנו, הפתרונות המוצעים כאן הם קוסמטיים בלבד", אמר.
"הם לא פותרים את בעיית העריצות של גוף יחיד,
הוא קבל נגד "המונופול של הרבנות הראשית", כדבריו, והוסיף כי "עד שהשוק לא ייפתח לתחרות, המערכת תישאר מסואבת ולא אמינה. יש כאן פתרון יפה לבעיה הלא נכונה. אנחנו מצרים על קריאות משרד הדתות והרבנות להילחם בכשרויות האלטרנטיביות, ומבטיחים להמשיך להרחיב את הפעילות שלנו כדי להביא כשרות אמינה, שקופה והגונה".
"מברכים על יצירת שינוי נחוץ"
בעמותת חדו"ש אמרו כי "לא מהפכה יש כאן, אלא נסיגה לאחור. במקום שהמדינה תפסיק לעסוק בעצמה
בהשגחת כשרות ותהפוך לרגולטור, היא מתכוונת להעסיק בעצמה עשרות-אלפי משגיחי כשרות. במקום שהמדינה תבטל את המונופול של הרבנות הראשית על הכשרות, שכל כך משניא את היהדות על הציבור -היא מחזקת אותו. במקום שהמדינה תעודד שוק כשרות חופשי, כולל כשרות חילונית, רפורמית וקונסרבטיבית, שיאפשר לכל אחד לאכול כשר על פי אמונתו - היא תומכת בקנאות".
בתנועת "נאמני תורה ועבודה" בירכו את הרבנות ואת משרד הדתות על "התחלת השינוי הנחוץ במערך הכשרות בישראל", כדבריהם. "אנו שמחים שנקודות מרכזיות שפעלנו למענן כמו סוגיית השקיפות וניטרול הקשר הבלעדי שבין המשגיח למושגח אומצו בידי המשרד.
אנו מקווים כי הדבר יוביל לשינוי יסודי במבנה מערך הכשרות מול הבד"צים הפועלים כיום כעסקים פרטיים לחלוטין וללא פיקוח, אל עבר יצירת תאגידים ללא כוונות רווח", אמרו.