אנקת צוקים: מדריך למטפס המתחיל
אלפי ישראלים יוצאים מדי סוף שבוע לטפס על מצוקים תלולים, להתחבר לטבע ולאתגר את הגוף והנפש. רוצים גם?
עוד טיולים בערוץ התיירות:
פלאנט מארס: מארסיי - מדריך והמלצות
כמו שאז ביוון: סופ"ש בקיבוץ נחשולים
בשנים האחרונות צומח ענף טיפוס המצוקים בארץ ומתנסים בו כ-7,000 איש, מגיל 4 עד .80 מה שהיה ספורט לחובבי אקסטרים הפך לספורט לכל המשפחה, וזה לא משנה אם יש לכם או אין לכם פחד גבהים, כי בטיפוס הראשון
תפחדו למוות. "טיפוס מצוקים הוא ספורט עממי, נגיש וידידותי למשתמש," טוען נמרוד נחמיאס, בעל משרד לתכנון ועיצוב תעשייתי, המשמש כיו"ר מועדון המטפסים הישראלי.
הוא בן ,34 אב לשלושה ילדים מקיבוץ עינת, שלוקח את בתו הקטנה בת הארבע להכיר את הסלעים שיהפכו, כך הוא מקווה, לחבריה הטובים ביותר. "ילדים יכולים לעשות דברים שמבוגרים לא יכולים," הוא אומר. "הם גמישים וזריזים. הם מתחילים להתאמן על קיר טיפוס ובגיל שש כבר יכולים לטפס על מצוק."
למה לחפש מצוקים כשיש הרים לטפס עליהם?
"בהר מנסים להגיע לפסגה, אבל בישראל אין פסגות גבוהות במיוחד. מה שיש לנו זה מצוקים, שמהווים אתגר פיזי ומנטלי. הטיפוס קצר יחסית, קשה מבחינה טכנית ואקרובטי מאוד. זה כמו פזל שצריך לפתור. לעומתו, טיפוס הרים דורש חודש התאקלמות לגובה והתעסקות עם קור, קרח ושלג. מבין כל ענפי האקסטרים, טיפוס מצוקים הוא הספורט הכי זול שקיים. לא צריך להשקיע בציוד יותר מאלף שקל."
ספורט זוגי
טיפוס מצוקים מתחיל בצעדים קטנים: קודם מתאמנים על קירות טיפוס, הפזורים ברחבי הארץ, ואז מוצאים פרטנר שיסכים שתקשרו זה את זה ותבצעו דואט בין שמיים לארץ.
הטיפוס נעשה בשניים עם חבל שמשתלשל מטבעת המעוגנת לצוק. בצד אחד של החבל נתלה זה שמטפס ובשני - זה שמאבטח ועוצר את נפילת המטפס. כלומר, לא מספיק שתהיה מטפס מנוסה, עליך לבחור בבן זוג אחראי שיידע מתי אתה עומד לצנוח ויבלום אותך בכל גופו.
"את יודעת מה זה לבלום גבר ששוקל 20 קילו יותר ממך"? צוחקת מיקי מריינפלד (36) מנהלת שיווק דיגיטלי מרעננה."מה שמפחיד זה שאת צריכה לסמוך על מישהו אחר שיידע לתת לך חבל בזמן, לכן אני מטפסת עם בן הזוג שלי," היא מספרת.
"אנחנו יודעים לזהות מתי קשה לשני, מתי עומדת להיות נפילה. כשאני רואה שהשרירים שלו מתחילים לרעוד ממאמץ אני יודעת שהוא תכף נופל ואז זה נהיה מעניין: הוא טס למטה ואני למעלה ואנחנו נפגשים באמצע. זה קצת מצחיק, כי לבן הזוג שלי קוראים סלע, אז כשזה קורה כל המטפסים צועקים: זהירות, סלע נופל."
מריינפלד החלה לטפס לפני חמש שנים, לאחר שהצטרפה לחבר שעלה על קיר טיפוס, והתמכרה. "אני מטפסת שלוש פעמים על קיר טיפוס ובסוף השבוע מטפסת בטבע," היא אומרת. "הטיפוס מחבר לטבע, מחזק ומחטב את הגוף, אבל בעיקר עושה טוב לנפש. זו התמודדות עם קושי ועם פחד. יש פה עבודה עצמית, יצירתיות, פתרון של בעיות, וזה מומלץ גם לילדים עם צרכים מיוחדים. אני אמא לילד עם אוטיזם וגם הוא טיפס עד לא מזמן."
זה לא מסוכן לילדים?
"הספורט הזה בטוח יחסית. אישית לא נפלתי הרבה מקירות טיפוס, אבל זו הנפילה הכי כיפית שיכולה להיות כי יש מזרנים עבים לנחות עליהם. פעם אחת נפלתי והחבל נכנס לי מאחורי הרגל ועשה לי כווייה כמו מאש, ולקח הרבה זמן עד שהחלמתי. לפני כמה ימים בן הזוג שלי לא שם לב לרגע ונזרקתי על הקיר."
איך זה לטפס עם בן זוג?
"הרבה זוגות לא מטפסים זה עם זו, כי קשה להמשיך לטפס ולהיות זוג. אנחנו לא מביאים את הבית לאימונים כדי לא ליצור מצבי לחץ, במיוחד כשאת באה עצבנית מהבית. באימון האחרון טרקתי את בן זוגי בטעות על קיר, והוא היה עדין איתי ורק עשה פרצוף עצבני. אחרי כמה זמן הוא טרק אותי וחטף ממני שאגה. יש מצב שהוא ניסה לנקום בי, אני לא סגורה על זה. אנחנו מוציאים אגרסיות וחוזרים הביתה מחייכים. זה טוב לזוגיות, כי זה מלמד אותך לסמוך על מי שלצידך."
לדברי נחמיאס, תמיד יש סכנות, אולם רובן נובעות מטעות אנוש. "בדרך כלל חוטפים מכות כשנתקעים בסלעים, שוברים או נוקעים קרסול, אבל נדיר שמישהו נופל," הוא מרגיע.
המשקל משפיע על הטיפוס?
"מטפסי העילית ברחבי העולם הם דחלילים, ארוכים, קלים כמו נוצה, כמעט אנורקסים, אבל מה שיותר חשוב זה היחס בין כוח ומשקל. טיפוס מצוקים זה עניין של הרבה מאוד טכניקה, שבעזרתה אדם נמוך יכול לעשות צעדים ארוכים מאוד שגם אדם בגובה 2 מטר לא יצליח לעשות. יש גם עניין מנטלי של התמודדות ושליטה בפחד המיידי שקיים אצל כל אחד מאיתנו בהקשר של גובה וחוסר הרצון ליפול. אנשים ששולטים בפחדים האלה מצליחים יותר."
יש כאלה שמתחרטים באמצע הדרך?
"יש מטפסים שקופאים מפחד, בעיקר מתחילים, שמטפסים 3 מטר בקלי קלות ואז מביטים למטה וקופאים. אסור לדחוק בהם. הדרך הנכונה להתגבר על הפחד היא לרדת ולהתחיל שוב, עד שמשתחררים מהפחד. לא משנה אם אתה חצי מטר או 30 מטר מהקרקע, אתה מאובטח באותה מידה."
"הכביש יותר מסוכן"
עד כמה הטיפוס בטוח אפשר לראות אצל אנדריאה ענתי, חוקר בכיר לגיאו-פיזיקה שיצא לפנסיה, והוא עדיין מטפס בגיל .82 "התחלתי עם זה לפני 40 לאחר שחבר אמריקאי סיפר שהוא חובב טיפוס," מספר ענתי. "הוא הזמין אותי להצטרף אליו למדבר יהודה, ומהרגע הראשון נכבשתי והקדשתי לכך את כל זמני בין עיסוקיי. כעבור שנים קיבלתי ממכון וינגייט הסמכה כמדריך ספורט לענף."
לא הגעת לגיל שבו כדאי לשמור על העצמות בתשומת לב?
"הדבר הכי מסוכן בענף הטיפוס זה להגיע לאתר דרך כבישי ישראל. אנשים בגיל שלי הפסיקו לטפס כי הם ירדו ברמה ולא רצו לעשות בושות, אבל אני ממשיך ליהנות. ברגע שאני נוגע בסלע ועולה על המצוק הטבעי כבר לא אכפת לי משום דבר. זה נותן לי שלווה ואושר."
ענתי מטפס לפחות יום בשבוע, לפעמים יותר. הוא דואג לעגן את עצמו ובז לדור האינסטנט שרוכש עזרים מוכנים. "אני מטפס בלי עזרים במסלולים עם עגינות משלי," מתגאה ענתי. "פעם היו מטפסים על מצוקים טבעיים ללא עזרים, בלי עוגנים ושרשראות לגלישה. היום אנשים לא נמשכים למסלולים שצריך להשקיע בהם מחשבה, רוצים הכל מוכן. זה נעשה יותר אתלטי ופחות מחובר עם הטבע ועם המצוקים. זה בהחלט הופך לענף תחרותי."
מטפסי מצוקים נחשבים, בכל העולם, לקבוצה משכילה במיוחד. ענתי מספר כי מחקר בריטי שבדק את האיי-קיו של ספורטאים שונים מצא שמטפסי מצוקים הם בטופ. יאיר כהן, סטודנט לתואר שלישי במדעי כדור הארץ, כנראה יסכים עם הממצאים.
כהן, ירושלמי בן ,35 החל לטפס לפני שש שנים והתמכר. לפחות פעמיים בשנה הוא מטפס בחו"ל ומחבב במיוחד את ואדי רם בירדן, שם מתנשאים מהדיונות עמודי אבן חול בגובה 700 מטר לפחות. "קחו את הגמישות והדיוק של בלט, הפחד של הבאנג'י והכוח של אמנות לחימה - זו התחושה בטיפוס מצוקים," הוא מתפייט.
"זה ספורט מאוד קהילתי, חברי, אנשים דומים אחד לשני. הרבה אקדמאים, אנשים ממדעי הטבע, מהנדסה, רפואה. לא עשיתי מחקר סוציולוגי, אבל בכל העולם אפשר לשמוע ליד הצוק שיחות על פיזיקה" הוא מדווח. “כנראה שמגיעים אנשים שאוהבים בעיות מסובכות. זה מתאים לאנשים שיש להם כוח ועצבים להתעסק בטכניקה. הקושי הוא פונקציה של זווית הקיר וגודל האחיזה. צריך אצבעות חזקות. מי שמנגן על פסנתר זה לא בשבילו."
קיר טיפוס בבית
ספק אם דווקא העניין האינטלקטואלי הוא זה שגרם לקרן וידר לבנות קיר טיפוס אצלה בבית. "אני גולשת סנובורד ולפני חמש שנים פרקתי כתף ועברתי ניתוח קשה," מספרת וידר (37), מנהלת ייצור מחיפה. "אחרי שנה של שיקום נכנסתי חזק לקטע של הספורט בחדר כושר. לא הלכתי לעשות זומבה, הרמתי משקולות, אבל אסור להרים כל יום אז חיפשתי מה לעשות ביום המנוחה. יחסית לקרוס פיט שאני עושה זה נקרא לנוח. בפעם הראשונה עשיתי עשרה צעדים וצרחתי שיורידו אותי. פחדתי פחד מוות."
למה בנית קיר טיפוס בבית?
"כדי לעבוד על צעדים, על טכניקה, לא על אלמנט הגובה. אני מעדיפה קירות טיפוס כי אפשר לבד, את לא תלויה בבן זוג, ומבחינת האקלים זה יותר נעים כי בקיץ גיהינום ובחורף קר או רטוב. כשאת בטבע את מסתמכת על מישהו נוסף, ויש אנשים שאני לא מוכנה לטפס איתם ולאבטח אותם. אני מעדיפה להקטין סיכונים ולא לקחת אנשים שעושים דברים מטומטמים על הקיר."
יחסים סבוכים במיוחד יש למטפסים עם רשות הטבע והגנים. "רוב המצוקים הטובים לפעילות שלנו נמצאים בשמורות הטבע ואנחנו נחשבים עבריינים כי אסור לרדת משבילים מסומנים בשמורת טבע ולטפס על מצוק," אומר נחמיאס. "בשנות 90-ה אושרו כמה אתרים לגלישה וטיפוס, אבל הענף גדל פי 5".
"המצב היום אבסורדי כי יש פער מאוד גדול בין מה שהטבע יכול לתת וההיתר. אם פקח תופס מטפס במצוק הוא נותן קנס של 750 שקל על ירידה משביל מסומן. אם הפקח מחליט שנעשה נזק לטבע זה הופך לזימון למשפט והחרמה של ציוד. המטפסים הם קהל שאוהב טבע. אנחנו שומרים על המצוקים לא פחות מכל אדם אחר שיוצא לפיקניק."
ברשות הטבע והגנים אומרים בתגובה: “ישנם 23 אתרי טיפוס שהוסדרו בשמורות הטבע ובגנים הלאומיים לאחר שנבדקו ואושרו בטיחותית. איננו רואים את המטפסים כאויבים, אך עליהם להבין כי קודם כל יש לשמור על הטבע. גיאולוג מומחה קבע כי ישנם מצוקים שעליהם הטיפוס אסור מבחינה בטיחותית. לאותם מקומות הגיעו מטפסים עם ילדיהם והתנהגו בוונדליזם תוך טיפוס מסוכן שעשוי היה להסתיים במוות. אנחנו מקיימים דיאלוג ממושך עם המטפסים."
איפה מטפסים בארץ
הכי פופולריים:
מצוקי שמורת עין פרת בוואדי קלט מושכים אליהם רבים בשל המים הזורמים, הנוף, הצמחייה והקסם של נווה המדבר הייחודי הזה. נחשב לאחד מאתרי הטיפוס הטובים ביותר בארץ, בשל כמות המסלולים, אורכם, איכות הסלע, ומגוון דירוגי הקושי שמתאימים למתחילים ולמתקדמים כאחד.
מצוקי גיתה, לאורך נחל בית העמק באזור ירכא בגליל המערבי, נחשבים לאתר טיפוס מהטובים בארץ. על שני המצוקים מותקנים יותר מ־100 מסלולי טיפוס.
מצוק שילת ביערות בן שמן מושך אליו רבים בכל סוף שבוע, בגלל מיקומו במרכז הארץ ומסלוליו המגוונים יחסית.
מתאימים לילדים:
מצוק זנוח באזור בית־שמש הוא אחד האתרים האטרקטיביים והנוחים ביותר לילדים. הגעה קלה, הרבה מסלולים קלים, צל, נוף ואוויר הרים.
"המצוק הנעלם" הוא אתר נוסף שמתאים לילדים. זהו קיר סלע קטן יחסית, הנחבא ביערות רכס רמים ומזמין את המטפסים לטפס על מסלולים קלים וידידותיים.
* זהירות, הטיפוס לא מומלץ לחסרי ניסיון בתחום