שתף קטע נבחר

 

דו"ח ביקורת: כשלים חמורים במתקן סהרונים

צפיפות, בידוד, המתנה ממושכת בכלובים, היעדר חיסונים לפעוטות, מצוקה נפשית קשה ומחסור בשירותים - אלו הממצאים הקשים של לשכת עורכי הדין

בדו"ח ביקורת רשמית של לשכת עורכי הדין נמצאו תנאי מחיה קשים במתקן הכליאה סהרונים בדרום הארץ. המבקרים הרשמיים מטעם הלשכה מציגים תמונה עגומה בכל הנוגע להפעלת המתקן, ההגנה על זכויות המוחזקים, הטיפול בילדים, מערך הרפואה והטיפול הסוציאלי.

 

מרד המסתננים: סירבו להיכנס לתאים בסהרונים

 

עוד בחדשות:

התאבדות במשטרה: "אפשר לקבל סיוע"

האחים שהורעלו מהדברה כבר לא בטיפול נמרץ

 

מתקן המשמורת סהרונים משמש למעצרם של מסתננים והוא הגדול בישראל. בעת הביקורת במתקן הוחזקו בו גברים, נשים וילדים - כולם אפריקנים, רובם אריתריאים או סודנים. בין השוהים במתקן היו מסתננים, קורבנות סחר בבני אדם וקורבנות עינויים ועבירות מין.

 

את הדו"ח חיברו עו"ד עודד פלר, שמשמש ראש תחום הגירה ומעמד באגודה לזכויות האזרח בישראל, עו"ד רחלה אראל ועו"ד שלי ואקנין אדם. הם מונו על-ידי השר לביטחון פנים יצחק אהרונוביץ'.

כלא סהרונים. מצוקה נפשית קשה בשל ההחזקה הממושכת (צילום: חיים הורנשטיין   ) (צילום: חיים הורנשטיין   )
כלא סהרונים. מצוקה נפשית קשה בשל ההחזקה הממושכת(צילום: חיים הורנשטיין )

צעדת מחאה של מבקשי המקלט בדרום (צילום: רועי עידן) (צילום: רועי עידן)
צעדת מחאה של מבקשי המקלט בדרום(צילום: רועי עידן)
 

על-פי הדו"ח, שטח המגורים לאדם קטן ממה שנקבע בתקן, והמתקן אינו כולל כמעט אף אחת מן הפונקציות הציבוריות שעליהן הוחלט בתקן. למרות השינוי בחוק שמצריך החזקה ממושכת של מסתננים, מציינים מחברי הדו"ח כי לא נעשו התאמות לכך במתקן עצמו.  

 

בהיעדרה של תורת הפעלה להחזקה ממושכת מתנהלת שגרת כלא, ונכפים כללי משמעת על-פי הפקודות הרגילות של שירות בתי הסוהר: האגפים נעולים, במתקן נערכות שלוש ספירות ביום, והמוחזקים לא יוצאים מהאגפים למתחמים אחרים במתקן אלא בליווי ולצרכים קונקרטיים בלבד, דוגמת תעסוקה תמורת שכר אסירים, בדיקות רפואיות או ביקורים.

 

גם כשמבקשי המקלט נמצאים מחוץ לאגפים וממתינים לענייניהם הם מוחזקים בכלובים, שבהם ההמתנה עלולה להיות ממושכת. עוד מציין הדו"ח כי במקרים מסוימים הם נשפטים ומועברים לבידוד, לתקופה של עד שבוע. באגף 14, המיועד לענישה, הם מוחזקים כלואים בתאים בכל שעות היממה, למעט שעה וחצי בבוקר ושעה וחצי אחר הצהריים.

 

"המתקן לא ערוך לטיפול בילדים"

במועד הביקורת הוחזקו במתקן ילדים עד גיל 12, בהם פעוטות. הם הוחזקו באגף תשע הסגור יחד עם אימותיהם. תלונה חוזרת בדו"ח הייתה שאין די תחליפי חלב להאכלת הפעוטות. רופא ילדים אמנם הגיע לבקר במתקן פעמיים בשבוע, אך לפי הדו"ח פעוטות במתקן לא קיבלו חיסונים או ויטמינים, ולא התקיימו מעקבי התפתחות או הדרכות להורים.

 

מפקד המתקן מסר למבקרים כי נושא "טיפת חלב" אמור להיות מוסדר בעתיד עם הסניף של קיבוץ טללים, שאליו יילקחו הפעוטות. "המתקן לא היה ערוך לטיפול בילדים, ויש להימנע מלהחזיקם שם", נכתב בדו"ח.

 

למרות הקור העז השורר בלילות באזור, רק האגף שבו שוהים האימהות והילדים מחומם. אף אגף אינו מותאם לשהייה ארוכה ולמזג האוויר החם ביום. המקלחות ותאי השירותים נמצאים בקרוואנים.

 

בדו"ח מצוין כי הקמת המתקן, שמורכב ממכולות, לא לוותה בתוכנית מתאר, ולא ניתנו לו היתרי בנייה. באחד מחלקי המתקן - סהרונים א' - המגורים הם באוהלים, ובכל אוהל 16 מיטות צפופות. בסהרונים ב' התאים אינם כוללים שירותים.

 

בשיחות עם מחברי הדו"ח אמרו מבקשי המקלט כי לא נותנים משקל מספיק לתלונות שלהם. רבים מהם מתמודדים עם מצוקה נפשית קשה בשל החזקתם הממושכת, שמלווה בחוסר מעש ובאי-ודאות, וסממנים של פוסט-טראומה פקדו את אלה שסבלו מחוויות פליטות, שבי, עינויים ועבירות מין. המבקרים שמעו מהשוהים על תחושות של ייאוש קשה והיעדר תקווה.

 

שב"ס: הדו"ח מגמתי, הליקויים כבר לא רלוונטיים

בדו"ח צוין כי מחלקת הביקורת בשב"ס הביעה מורת רוח מעצם קיום הביקורת הרשמית, ואף פעלה להצרת צעדיה. יש לציין כי בשנתיים וחצי האחרונות אסר השב"ס גם על עיתונאים וכלי תקשורת לבקר במתקן. כך התקבלה גם תשובה שלילית לפניית ynet בעניין זה לפני יותר משנה וחצי.

 

גורמים בשב"ס אמרו ל-ynet כי "חלק מהטענות שהועלו אינן נכונות ואינן מדויקות", וטענו כי הטיפול בילדים כלל הסעות לשירותי "טיפת חלב", בדיקות מעקבים וחיסונים ורופא ילדים צמוד. בעניין האיסור על כניסת עיתונאים הוסיפו הגורמים: "בעבר ניתנה כניסה לעיתונאים, אך בשל רגישות הסוגיה התקבלה החלטה מערכתית לצמצם את כניסת התקשורת".

 

בתגובה רשמית מטעם שב"ס נמסר כי "ביקורות לשכת עורכי הדין הסתיימו כבר במאי 2013. מאז ועד היום, בין היתר בעקבות שינוי החקיקה בנושא, שינה מערך החזקת המסתננים בשב"ס את פניו ללא היכר. יחד עם זאת, רק כעבור שבעה חודשים, ולאחר הפצרות שב"ס, הועבר הדו"ח שנערך בעקבות הביקורים להתייחסותנו. פנייתנו להארכת זמן קצרה לגיבוש המענה משום מה לא נענתה. כל שנותר לנו הוא לתמוה על הבהילות בפרסום הדו"ח ולהניח כי מדובר במהלך מגמתי-שיווקי, על כן אין בכוונתנו להתייחס אליו ולליקויים לכאורה שעלו בו ומטבע הדברים כבר אינם רלוונטיים".

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חיים הורנשטיין
מתקן סהרונים
צילום: חיים הורנשטיין
מומלצים