זינוק במס' ניתוחי קיצור קיבה - וגם בסיבוכים
ניתוחים לקיצור הקיבה שיפרו את חייהם של אלפי אנשים שסבלו מעודף משקל. הבעיה: חלק מהמנותחים נתקלים בסיבוכים בריאותיים קשים - שבחלק מהמקרים הסתיימו במוות. מהן הסכנות - ומהו הניתוח הפופולרי ביותר בישראל? "ידיעות אחרונות" מביא את הנתונים
8,500-כ איש עברו ניתוח לקיצור קיבה בשנת - 2012 זינוק של מאות אחוזים לעומת שנים עברו. אולם מתברר כי חלק לא מבוטל מהם יחזרו אל שולחן הניתוחים בגלל סיבוכים שונים.
ניתוחי קיצור קיבה, המכונים ניתוחים בריאטריים, מבוצעים כדי לסייע למטופלים לרדת משמעותית במשקל גופם. על פי הנחיות משרד הבריאות, ניתן לבצע ניתוח כזה בכל אדם הסובל ממדד נפח הגוף (BMI) מעל ,40 ולמי שמדד נפח הגוף שלו מעל ,35 אם הוא סובל ממחלות כמו סוכרת, יתר לחץ דם, עודף שומנים בדם, תסמונת דום נשימה והפרעות בפוריות.
עוד על קיצור קיבה :
- כל האמת על ניתוחים לקיצור קיבה
- מדריך: קיצור קיבה או שרוול? כל ניתוחי ההרזייה
- אחרי קיצור קיבה - מה עוזר לא להשמין חזרה?
הכי פופולרי: שרוול קיבה
בשנים האחרונות הפכו הניתוחים הללו פופולריים ביותר בישראל, בקרב מבוגרים וצעירים כאחד. על פי הנתונים, בשנת 2012 בוצעו בישראל 8,389 ניתוחים, לעומת 1,953 ניתוחים בלבד בשנת .2006
מנתוני משרד הבריאות עולה כי השיטה הפופולרית ביותר בישראל כיום היא שרוול קיבה, שבה כורתים חלק גדול מהקיבה ועל ידי כך גורמים להקטנה משמעותית מאוד של הקיבולת שלה. בשנת 2012 עברו 6,093 מטופלים ניתוח בשיטה כזו. 1,622 עברו ניתוח להתקנת טבעת - רצועת סיליקון שמותקנת סביב הקיבה ויוצרת היצרות במעבר המזון לקיבה. 674 עברו ניתוח למעקף קיבה, הניתוח הוותיק ביותר, שבו מחלקים את הקיבה לשניים, והחלק הקטן הוא שמתפקד לצורך תהליך העיכול.
אולם בהתאם לעלייה במספר הניתוחים, עלה גם מספר הסיבוכים כתוצאה מהם. על פי נתוני המשרד, 2008-מ עד 2012 לקו 18 מנותחים בסיבוכים קשים כתוצאה מהניתוח, ושמונה מהם נפטרו. עשרה נוספים נותרו נכים בעקבות הניתוח. נתונים אלה אינם כוללים שני מקרי תמותה נוספים אשר אירעו לאחרונה בעקבות הניתוח. על פי נתוני המשרד, בשנת 2012 בוצעו 1,000-כ ניתוחים להוצאת טבעת ולתיקונה.
הסיבוכים השכיחים ביותר לאחר הניתוח הם דימום תוך-בטני, דלף או אבצס תוך-בטני, זיהום, אירועים נשימתיים ולבביים ופקקת ורידים, אולם רובם אינם מדווחים כלל למשרד בשלב זה. על פי ההערכות, הסיבוכים המדווחים למשרד הבריאות הם רק קצה הקרחון.
"אין ספק שיש יותר ויותר ניתוחים בריאטריים, ובהתאמה גם מספר הסיבוכים עולה," אומרת ד"ר סיגל פישמן, מנהלת השירות להשמנת יתר במכון הגסטרו באיכילוב. "מכיוון ששרוול קיבה הפך לניתוח הפופולרי ביותר בישראל, אנחנו נתקלים יותר ויותר בסיבוכים כתוצאה ממנו. הסיבוך השכיח ביותר הוא דליפה, והוא נוצר כתוצאה מפתח באחד התפרים, שגורם לדליפה של תוכן הקיבה מהשרוול אל תוך חלל הבטן וליצירת כיס של מוגלה. סיבוך אחר הוא היצרות של גוף השרוול, דבר שמחייב הרחבה על ידי בלון. במקרים מסובכים יותר נדרש ניתוח חוזר."
ממשרד הבריאות נמסר: "באוקטובר 2013 פורסם חוזר מנהל רפואה שהגדיר אמות מידה לביצוע ניתוחים בריאטריים במבוגרים מעל גיל .18 בנוסף, הוקם ביוני 2013 מסד נתונים לאומי לניתוחים בריאטריים, כדי לרכז את כל הנתונים. מטרת הרשם לשמש אמצעי בקרה על ביצוע הוראות ואיכות הפעילות .”הרפואית
קיצורי קיבה - הנתונים
- 1,953 ניתוחים בלבד בוצעו בשנת 2006.
- 8,389 ניתוחי קיצור קיבה בוצעו בשנת 2012.
- 6,093 מטופלים עברו ניתוח "שרוול קיבה".
- 674 מטופלים עברו ניתוח למעקף קיבה.
- 1,622 מטופלים עברו ניתוח להתקנת טבעת.
- כ-1,000 ניתוחים בוצעו להוצאת טבעת ולתיקונה.