רצח העם ב-1994: צרפת התעוררה באיחור
חצי מיליון נרצחו ב-100 ימים: בפריז נפתח המשפט הראשון בצרפת על הג'נוסייד ברואנדה לפני 20 שנה. על ספסל הנאשמים - ראש המודיעין לשעבר שהורה לטבוח בבני טוטסי. בעבר הואשמה צרפת בעצימת עין לרצח העם
20 שנה חלפו מאז אחד ממקרי הרצח ההמוני הגדול ביותר של המאה העשרים, אולם גלגלי הצדק בפריז פועלים באיטיות מכעיסה: היום (יום ג') נפתח בצרפת המשפט הראשון במדינה על רצח העם ברואנדה ב-1994 שגבה את חייהם של לפחות חצי מיליון בני אדם.
על מה אנחנו מדברים כשאנחנו מדברים על האג ורואנדה?
והעולם שתק: טבח ורצח עם מסביב לגלובוס
עוד חדשות בעולם :
גיבור-על: חצה את קנדה בריצה. צפו
"המפלצת ממישיגן": רצחה בנה וביתרה גופתו
פפראצי תיעד את קייט ובנה בקריביים
איטליה: חקירה לשופט שהרשיע את נוקס
הנאשם במשפט שנערך בפריז הוא פסקל סימביקנגוואה בן ה-54, לשעבר ראש המודיעין של רואנדה. סימביקנגוואה נאשם במעורבות ברצח עם ובפשעי מלחמה. אם יורשע בתום שבעה שבועות של משפט הוא עשוי לקבל עונש מאסר עולם.
סימביקנגוואה הובא לבית המשפט בכיסא גלגלים, זכר לתאונה שעבר לפני כמה שנים, והוא לבוש ז'קט עור ונועל נעלי ספורט. הוא הוכנס לתוך תא מזכוכית והושב בכיסא גלגלים שהוצב במקום מבעוד מועד.
"רגע חשוב במאבק הגלובלי בפטור מעונש"
סימביקנגוואה הציג את עצמו בפני בית המשפט כ"פסקל ספארי", שילוב של שמו האמיתי והכינוי שלו סניאמוהארה ספארי.
צרפת ספגה ביקורת גדולה ביותר בגלל תגובתה לרצח העם שבוצע במדינה האפריקנית לפני 20 שנה ופעולתן האיטית של מערכת הצדק שלה אחרי שלפחות 500 אלף בני אדם נרצחו ב-100 ימים.
"המשפט היום בפריז יהיה רגע חשוב במאבק הגלובלי נגד פטור מעונש", אמר לזלי האסקל, יועץ למשפט בינלאומי לארגון זכויות האדם Human Rights Watch, והזכיר כי בצרפת הוקמה מחלקה מיוחדת לפשעי מלחמה בתוך מערכת המשפט המקומית בשנת 2012.
מטוס הנשיא הופל ושפיכות הדמים החלה
צרפת קיימה קשרים קרובים ביותר עם ממשלת רואנדה בראשותו של הנשיא לשעבר ג'ובנאל הביירימנה, בן שבט הוטו שנהרג כשמטוסו הופל ב-1994. מותו של הנשיא היה אחד הגורמים המרכזיים שהובילו לפעולות נקם בבני טוטסי ובבני הוטו מתונים במה שזכה לכינוי "הג'נוסייד המהיר ביותר של המאה העשרים".
גורמים שונים שמעורבים במשפטו של סימביקנגוואה, יליד עיר הולדתו של הביירימנה, טוענים כי הוא השתייך למעגל הפנימי שבכמה הזדמנויות עודד את הצבא לבצע טבח בבני טוטסי.
מבקריה של צרפת טוענים כי היא עצמה עין מהטבח ברואנדה והגיבה באיטיות, בין היתר בגלל חוסר רצונה לקבל החלטות קשות נגד ממשלה שנחשבה לידידתה. בטרם מקרי הטבח ברואנדה היו במדינה כוחות צבא צרפתיים שאימנו את הצבא המקומי. במהלך רצח העם, כך נטען, סייעו הכוחות הצרפתיים לבני הוטו קיצוניים להימלט. ואם בזה לא די, צרפת הואשמה כי העניקה מקלט למספר גדול של גולים מרואנדה ובכך הצילה אותם ממשפט.
הבעיה של ההגנה - מחסור בעדים
עורכי דינו של סימביקנגוואה יטענו במהלך המשפט כי מרשם זכאי ואינו קשור לפשעים שבהם הוא נאשם, אולם הם חוששים כי משפטו ייטה לצד אחד, בין השאר בגלל הקושי למצוא עדים שידברו להגנתו של ראש המודיעין לשעבר.יותר מ-50 עדים - בהם עיתונאים, היסטוריונים, חוואים, אנשי ביטחון וגורמי מודיעין - צפויים למסור עדות בבית המשפט בפריז וכמעט כולם הובאו מטעם התביעה. במהלך המשפט יוקרנו באולם כמה סרטים, כולל זה שנקרא "להרוג את כולם" - סרט תעודה מ-2004 על רצח העם ברואנדה.
המשפט שנפתח היום בפריז עשוי להיות הראשון מבין רבים במדינה. המחלקה לפשעי מלחמה בבית המשפט הצרפתי עובדת עדיין על 27 תיקים נוספים שקשורים לרצח העם ברואנדה, כולל תיק שמתמקד באלמנתו של הביירימנה.
בית הדין שהקים האו"ם לפשעים ברואנדה (ICTR) וכמה מדינות מערביות, בהם המעצמה הקולוניאליסטית לשעבר ברואנדה, בלגיה - העמידו לדין עשרות אנשים מרואנדה בגין מעורבותם ברצח העם ב-1994. בית הדין של האו"ם פועל בארושה שבטנזניה וצפוי להיסגר בהמשך השנה, אך יקבל ערעורים בלבד.
ממסמכים של בית הדין בטנזניה, צרפת הסגירה אליו שלושה חשודים במעורבות ברצח העם ברואנדה, מספר אפסי בהשוואה למספר התיקים שממתינים בבתי משפט צרפתיים.