המיליארדים האבודים של זכאי הקצבאות
דיון בוועדה למלחמה בעוני חשף מציאות עגומה: בשל בירוקרטיה וחוסר ידע, דווקא החלשים בחברה לא מממשים זכויותיהם. כמה המדינה "מרוויחה"?
כמחצית מהזכאים לגמלת הבטחת הכנסה מהביטוח הלאומי אינם מקבלים אותה בפועל והמדינה "חוסכת" בעקבות כך שלושה מיליארד שקלים בשנה. כך העריכה אתמול (ג') נציגת הביטוח הלאומי בדיוני הוועדה למלחמה בעוני. אלי אללוף, יו"ר הוועדה שעל הקמתה דווח לראשונה ב-ynet, הודיע היום כי דו"ח הביניים יוגש באפריל.
עוד בחדשות
פרופסור ג'וני גל מהאוניברסיטה העברית הציג בדיוני הוועדה נתוני מחקר, לפיהם 10 עד 25 אחוז מהזכאים לדמי אבטלה לא מימשו את זכותם. עם זאת, לטענת מירי אנדלבד, נציגת מינהל המחקר והתכנון של הביטוח הלאומי, המספר גבוה בהרבה.
אנדלבד אמרה במהלך ישיבת הוועדה כי המדינה "חוסכת" בכל שנה עד שלושה מיליארד שקלים בעקבות אי-מיצוי הזכויות. לדבריה, ההערכה של פרופסור גל היא הערכת חסר ובפועל בערך חצי מהזכאים לקצבאות שונות לא מקבלים אותן. על פי הערכות, הסיבות לאי קבלת הקצבאות הן, בין השאר, ההליך הבירוקרטי הנדרש לצורך קבלת הגמלה וחוסר ידע של זכאים.
רן מלמד, סמנכ"ל עמותת "ידיד" המתמחה במיצוי זכויות, טען כי יש כמה כשלים שמונעים מזכאים לממש את זכאותם. "הכשל המרכזי הוא כשל של הסברה", אמר. "איגום המשאבים הוא הכשל השני. אין חיבור פעולות בין הגורמים השונים. יש המון תוכניות שעוסקות באותה אוכלוסייה. הכשל האחרון הוא תמריצים שליליים שמונעים מאנשים שחיים בעוני להגדיל את ההכנסה".
בנובמבר נחשף ב-ynet כי משרד הרווחה ישלם לגוף חיצוני כחצי מיליון שקל עבור "תפעול" של הוועדה שאמורה לחלץ משפחות ממצוקה. יו"ר הוועדה הודיע היום שדו"ח הביניים של הוועדה, שהוקמה על ידי שר הרווחה מאיר כהן, יתפרסם ב-8 באפריל, כחודשיים מאוחר יותר מהמועד שנקבע להגשת המסקנות הסופיות.
"ההתמודדות עם העוני זה קודם כול חיפוש אחרי סיבות לעוני, פתרונות לעוני ויישום הפתרונות. זה מה שהתבקשנו לעשות", אמר אללוף, וציין כי הושגו סיכומים עם משרד האוצר לתקצוב התוכניות שתגבש הוועדה. "אתם תקבעו מה הפתרונות כדי להוציא מהעוני ולא רק כדי לטפל באנשים במצב הנוכחי", אמר. "זה לא תפקידנו לזהות מאיפה יבוא הכסף".