"להעביר את שכר החיילים לתקציב האוצר"
ועדת הכספים דורשת להעביר מתקציב הביטחון לתקציב האוצר את השכר והפנסיה של אנשי מערכת הביטחון, כמו גם את "דמי הכיס" לחיילי החובה בשירות סדיר. "המשכורות והפנסיות מנפחות את תקציב הביטחון"
יו"ר הוועדה, ח"כ ניסן סלומיאנסקי (הבית היהודי), אמר כי "המשכורות, התגמולים והפנסיות מנפחים את תקציב הביטחון, מנקרים עיניים ומיקומם לא תורם דבר לציבור. תשלומים אלה צריכים לצאת מתקציב הביטחון ולעבור לאוצר, כמו שקורה בתקציבי המשרדים האחרים. כשיהיו באוצר, נדע להיאבק על ביצוע השינויים הנדרשים".
ח"כ אלעזר שטרן (התנועה), אלוף מיל' ולשעבר ראש אגף משאבי אנוש בצה"ל, הוסיף כי "מישהו צריך לתת כאן תשובות אסטרטגיות ולא חשבונאיות. במשרד החינוך תשלומי הפנסיה לעובדים הם לא על חשבון תקציב החינוך. פה נעשה דבר לא ראוי ביחס לשר הביטחון. לאף שר אחר אין דילמות בין חיים ומוות, בין רווחת אנשים לרכש מטוסים".
ומה עם דמי הכיס של חיילי החובה?
שטרן היה יוזם הדיון, שנערך בעקבות פסיקת בג"ץ, שהחל בסוגיית "דמי הכיס" של חיילי החובה אשר נקבעו על בסיס "סל מוצרים" לפני שנים רבות ולא עודכנו. בהקשר זה הוא אמר כי "הילד שלך הולך היום לצבא ואתה צריך להחזיק אותו כלכלית. הוא משרת את המדינה וזה עולה לך כסף, אחרי שהפסקת לקבל עליו קצבת ילדים מהביטוח הלאומי. לחיילי צה"ל אין מי שייתן כספים קואליציוניים ואין מי שיצעק כאן בשבילם".
יוזם נוסף של הדיון, ח"כ רוברט אילטוב (ליכוד-ביתנו), ציין כי דמי הכיס נקבעו לפי מחירי 1986 כשפחית קולה עלתה 26 אגורות (היום 5 שקלים), סבון עלה 40 אגורות (היום פי 10), וחפיסת סיגריות עלתה שקל אחד (היום 28 שקל). "בשנה האחרונה הלכו לכלא 18 אלף חיילים בגלל בעיות כלכליות. ועדת הכספים צריכה לתקן את האיוולת הזאת ולעדכן את הסל לפי מחירי השוק ולא להסתפק בתוספות מגוחכות של 100 שקל".
ראש ענף תשלומים וגמלאות, סא"ל חוסיין חוסייסי, טען בתגובה כי דמי הקיום עודכנו מתקציב הביטחון ב-185 מיליון שקל בשנה אבל הפעם האחרונה ששילמו תוספת יוקר היתה לפני 14 שנה, ב- 2002". רועי קונפינו מאגף התקציבים באוצר הגיב ש"הסמכויות בנושא הן בידי שר הביטחון. ככל שהוא יחשוב כי הנושא הזה חשוב במסגרת העדיפויות של משרד הביטחון, יש לו סמכות לתעדף אותו".
היו"ר סלומיאנסקי הודיע בסיכום שיקים ועדת משנה לטיפול בעדכון התשלומים בהרכב של יוזמי הדיון הח"כים שטרן ואילטוב.
מנכ"ל עמותת "בית חם" לחיילי צה"ל, שפרה שחר, אמרה שהם מטפלים בחיילים רעבים, "לוחמים שאין להם מה לאכול בין חמישי לראשון, או בית שיממן אותם, וגם בחייל שצבר חובות של עשרות אלפי שקלים". לדבריה, "צה'ל נותן מענקים למשרתי הקבע אבל אומר בפועל שהחיילים הסדירים לא מעניינים אותו ומבחינתו הם בתחתית".