ג'ון קרי: ספגתי כדורים, לא אירתע ממילים
מזכיר המדינה האמריקני מתעקש כי על אף הביקורת הקשה שמטיחים בו שרים בממשלה הוא נותר מסור למאמצי השלום במזרח התיכון. הדוברת שלו הבהירה: "יש לו עור עבה", והוסיפה כי הוא לא יתמודד לנשיאות ב-2016
"הותקפתי בעבר על-ידי אנשים שהשתמשו בכדורים אמיתיים, לא במילים, ואני לא מתכוון להיבהל" - כך אמר הלילה (ה') מזכיר המדינה ג'ון קרי בריאיון לרשת CNN, והוסיף: "אני לא הולך לוותר על המחויבות של הנשיא ברק אובמה לנסות להשיג שלום במזרח התיכון". עוד הודיע בריאיון כי הוא אינו מתכוון להתמודד לנשיאות ב-2016: "זו התחנה האחרונה שלי".
עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו
עוד בחדשות:
מנור גינדי ל-ynet: "זו טעות, אני חף מפשע"
האוצר מציע להדסה: 600 מיליון ופיטורים
קרי, שהותקף באחרונה על-ידי שרים ופוליטיקאים ישראלים, ובראשם שר הביטחון משה יעלון, התייחס בדבריו לימים שבהם לחם בווייטנאם. בתגובה ישירה להתקפות עליו מפוליטיקאים ישראלים מהימין אמר קרי: "צריך לצטט את הדברים שלי בצורה נכונה, לא מסולפת. לא עשיתי כלום, פרט לצטט מה שאנשים אחרים אומרים בדברם על הבעיה, אבל אני תמיד התנגדתי לחרם. יש לי רקורד של הצבעה 100 אחוז של תמיכה בישראל ב-29 שנותיי בסנאט".
קרי המשיך: "לרוע המזל, יש כמה אנשים בישראל ובקרב הפלסטינים וכן בעולם הערבי ובכלל שאינם תומכים בתהליך השלום. יש במיוחד אנשים שלא תומכים בפתרון שתי המדינות. ישנם אנשים שלא רוצים שום ריסון בהתנחלויות. מה שחשוב הוא להסתכל על הצד החיובי, והוא שמרבית הישראלים, מרבית הפלסטינים ומרבית האנשים באזור מאמינים בשלום ורוצים שלום, ומאמינים שהשלום יחזק את כולם".
הוא הבהיר: "ארה"ב באמצעות הנשיא אובמה, הוראתו ומדיניותו, מחויבת לחלוטין לביטחון ישראל. אבל אסור שמישהו יעוות את מה שאנחנו עושים או אומרים מכיוון שהם מתנגדים לתהליך השלום".
"לקרי יש עור עבה"
על רקע הסערה האחרונה שפרצה בעקבות הביקורת בירושלים על דבריו של קרי, שלפיהם ביטחון ישראל הוא אשליה וחרם עליה נמצא כבר בפתח, אמרה דוברת מחלקת המדינה כי "לקרי יש עור עבה והוא ממוקד בנושאים ולא בהתקפות האישיות עליו". הדוברת, ג'ן סאקי, אמרה: "הדברים שנאמרו על קרי הם למעשה התקפה על תהליך השלום עצמו".
על רקע הסערה האחרונה שפרצה בעקבות הביקורת בירושלים על דבריו של קרי על ביטחון ישראל ועל חרם עליה, אמרה דוברת מחלקת המדינה כי "קרי לא מתכוון לבזבז זמן בנוגע למה שאומרים נגדו. הדאגה הגדולה ביותר שלו היא מההשפעה שיש לדברים על התהליך, והוא חש שהמילים אינן התקפה עליו. הוא יודע שניסיון לעשות שלום אינו טובה שאנחנו עושים לישראלים ולפלסטינים. זהו דבר שישראלים ופלסטינים רוצים מאוד".
סאקי אמרה עוד בנוגע לביקורת הקשה שהוטחה בקרי כי "ההערות בסוף השבוע היו יותר קשות מההערות ביומיים האחרונים, אבל ממשיכות להישמע הערות מדאיגות. התהליך אינו על ג'ון קרי, התהליך הוא על העתיד של הישראלים והפלסטינים והסיכוי לשלום, ביטחון ושגשוג. התקפות כאלה אינן קבילות והן לא רק מעוותות את הרקורד, אלא גם מסיחות את הדעת מהנושאים האמיתיים. ההבחנה שאנחנו עושים היא שבהתחשב בביקורת משני הצדדים, זה סימן שאנחנו עושים את הדברים נכון".
במקביל, הכחישה סאקי דיווחים על הסכם מסגרת מתגבש במשא ומתן בין ישראל לפלסטינים. לדבריה, "אף אחד לא יודע מה יש בהסכם המסגרת ויש הרבה ניחושים ותקוות והצעות, אבל אף אחד לא יודע מה יש במסגרת, כי אין מסגרת סופית". היא גם התייחסה לדיווחים על תוכנית בנייה נוספת במזרח ירושלים ואמרה שארה"ב מתנגדת לכל פעולה חד-צדדית.
אתמול הייתה זאת יועצת נשיא ארה"ב לביטחון לאומי, סוזן רייס, שהגיבה בחריפות למתקפות שנשמעו מצד ישראל לכיוונו של קרי. רייס כתבה בחשבון הטוויטר שלה כי "ההתקפות האישיות בישראל המכוונות לעבר קרי נטולות יסוד ולא קבילות. הרקורד של קרי בתמיכה בביטחון ישראל ובשגשוגה מוצק כמו סלע. הנשיא והמזכיר קרי נותרו מחויבים למשא ומתן שיכול להבטיח את העתיד של ישראל והפלסטינים. ממשלת ארה"ב עקבית בדחיית מאמצים להחרים את ישראל ולשלול את הלגיטימיות שלה".
אחרי פרסום דבריו של קרי בשבוע שעבר, אמר ראש הממשלה בנימין נתניהו בפתח ישיבת הממשלה ביום ראשון כי "הניסיונות להטיל חרם על ישראל אינם מוסריים ואינם מוצדקים. מעבר לכך, הם לא ישיגו את מטרתם". נתניהו ציין כי אותם איומים בחרם שהושמעו גם על-ידי מזכיר המדינה קרי "גורמים לפלסטינים להתבצר בעמדתם הסרבנית ובכך להרחיק את השלום. בנוסף, שום לחץ לא יגרום לי לוותר על האינטרסים החיוניים של מדינת ישראל ובראשם ביטחון אזרחי ישראל. משני הטעמים הללו, האיומים על חרם נגד ישראל לא ישיגו את מטרתם".
השר לנושאים אסטרטגיים יובל שטייניץ הצטרף לביקורת ואמר כי דברי קרי "פוגעניים, לא הוגנים ובלתי נסבלים. אי-אפשר לכפות על מדינת ישראל לנהל משא ומתן עם אקדח לרקה, כשאנחנו דנים בדברים הכי קריטיים לאינטרסים הלאומיים והביטחוניים שלנו".
Read this article in English