שתף קטע נבחר
 

בעקבות הנער שהתעוור: הסכנה בעטי לייזר

אין כמעט הרצאה שבה מוותרים על השימוש במצביע לייזר, אך כשהאביזר נופל בידי ילדים שמשתמשים בו למשחק - התוצאות עלולות להיות הרות אסון. מה ההשפעה של כיוון לייזר לעיניים וכמה זמן חשיפה מוביל לעיוורון?

סכנה בעטי לייזר? לפני כעשרה ימים שיחקו תלמידי כיתה ט' בבית ספר בירושלים בעט לייזר וכיוונו אותו לעיני חברם - שאיבד את ראייתו כתוצאה מכך. מדובר באביזר שכיח ביותר בהרצאות, המאפשר לסמן על משטחים, על מסכים ועל לוחות ולהצביע בקלות על אובייקטים. קרן הלייזר הצרה ועוצמתה הנמוכה מאפשרים לנו לראות את הנקודה הסופית בלבד במפגש שלה עם המשטח.

 

אך מה עלול לקרות כשהוא מגיע לידיהם של ילדים המשתמשים בו לסנוור עוברי אורח, למשל?

 

 

עוד חדשות בריאות:

 

הסכנה השכיחה: טשטוש ראייה זמני

הסכנה השכיחה ביותר בשימוש במצביעי לייזר היא "עיוורון בוהק", תופעה שבה העין מסונוורת בשל מקור אור בוהק, מה שגורם לטשטוש ראייה זמני שיכול להימשך דקות ארוכות.

 

קיימים דיווחים רבים על טשטוש ראייה זמני כזה אצל טייסים, אשר סונוורו במהלך ההמראה או הנחיתה בשל מצביעי לייזר שכוונו אליהם מרחוק או ממסלולים סמוכים. בשנת 2010 דיוווח מינהל התעופה האמריקני על 2,836 אירועים כאלה.

 

פגישה דומה בראייה עלולה להתרחש גם בכביש, ובעולם מוכרים דיווחים רבים על נהגי אוטובוס, משאיות ואף רכבים פרטיים שסונוורו בשל מצביע לייזר ולקו בטשטוש ראייה בשל תופעת ה"עיוורון הבוהק". חלק מהמקרים הסתיימו בתאונות דרכים.

  

די ב-8 שניות כדי לעוור

מצביע הלייזר עלול לגרום גם לתופעות מסוכנות הרבה יותר לרשתית: די בהתמקדות הקרן במשך שמונה-עשר שניות על אותו משטח כדי לגרום לבעירתו ולהוביל לעיוורון מיידי ולנזק בלתי הפיך לרשתית.

 

הודות לעובדה שהעין מרצדת ללא הרף קשה למקד את הקרן במשך פרק זמן זה על הרשתית, אך גם חשיפה לזמן קצר יותר עלולה לגרום לה נזק קשה ולהוביל לפגיעה משמעותית בראייה. 

 

"בעבר היו מצביעי הלייזר באורך גל אדום וכמות האנרגיה שלהם הייתה קטנה מאוד", מסביר ל-ynet פרופ' דב ויינברגר, מנהל מערך העיניים בבית החולים בילינסון. "הסיכוי אז לנזק לא היה גדול, אבל כיום קרני הלייזר חזקות הרבה יותר ועלולות לגרום למגוון פגיעות בעין, מדימום משמעותי, כתמים במרכז הראייה, עכירות של העדשה מהאנרגיה הגבוהה הנספגת וכמובן גם עיוורון. בחלק מהמקרים ניתוח יכול לשפר את המצב, אך לעתים אובדן הראייה הוא תמידי".

 

במאמר שפורסם בשנת 1997 בכתב העת לרפואת עיניים Ophthalmology דווח על נזק בלתי הפיך לרשתית בשל חשיפה של מספר שניות למצביע לייזר.

 

במאמר אחר שפורסם בכתב העת היוקרתי "ניו אינגלנד ג'ורנל", דווח על עיוורון שבו לקה נער בן 15 משווייץ לאחר שנפגע מקרן לייזר בעוצמה של 150 מיליווט - עוצמה הגבוהה פי 30 מעוצמת הלייזר המקסימלית המאושרת לשימוש בארצות הברית. הנער השתמש בלייזר כדי לפוצץ בלונים במסיבה מרוחקת, אולם בטעות כיוון את הקרן לעיניו וגרם להרס הרשתית ולעיוורון.

  

מרבית אקדחי הלייזר הנמכרים באישור אינם צפויים לגרום לנזק משמעותי וקבוע לעין, אולם הסכנה טמונה במכשירים שלא נבדקו ולא אושרו לשימוש. אלה עלולים להיות בעוצמה כה גבוהה עד שתגרום לכוויות בעור ולפגיעה בלתי הפיכה בזגוגית העין וברשתית. כאמור, די בכמה שניות כאלה כדי לגרום לליקוי ראייה משמעותי עד עיוורון.




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
גם חשיפה לזמן קצר עלולה לפגוע משמעותית בראייה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים