תביעה: האוצר רוצה לעשות קופה על הרופאים
המשבר בבית החולים הדסה עובר לשלב המשפטי. הרופאים הגישו תביעה נגד ההנהלה ומשרדי האוצר והבריאות בטענה שבוצעו צעדים חד-צדדיים. "זו לא אשמת הרופאים שיש גירעון כזה גדול", אמר יו"ר ההסתדרות הרפואית
המשבר בהדסה מחריף: רופאי בית החולים בירושלים הגישו אמש (יום ה') תביעה לבית הדין לעבודה בירושלים נגד הנהלת בית החולים ומשרדי האוצר והבריאות על רקע הגירעון התקציבי הענק שנוצר בבית החולים בבירה.
עוד סיפורים חמים – בפייסבוק שלנו
בתביעה טוענים הרופאים שהנהלת הדסה ביצעה צעדים חד-צדדיים שפגעו בהם. בין היתר, מצוין בתביעה כי לא שולמה להם מחצית מהמשכורת במועד, שונתה קביעת התורנויות והכוננויות של הרופאים - דבר שהוביל לירידה בשכרם, הוגדל החלק שההנהלה מקבלת מהרופאים תמורת שירותי רפואה פרטיים (שר"פ) והוקפא כוח אדם חדש.
עוד בחדשות:
רקטה התפוצצה דרומית לאשקלון, אין נפגעים
דנינו נגד רשויות האכיפה: "לתת לארביב להגן על עצמו"
אש בלבנון: מערכון הציג פוליטיקאית בביקיני
עיקר זעמם של הרופאים נובע מתוכנית ההבראה שגובשה במשרד האוצר בשיתוף עם הנהלת הדסה, שלפיה ינוכו 4.5 אחוזים משכר העובדים למשך 27 חודשים, מבלי שהכסף יוחזר להם לעולם.
לטענת הרופאים, ההנהלה השתמשה בכספם שהופרש לקרנות ההשתלמות של השר"פ ולקחה 100 מיליון שקלים כדי להשתמש בהם לטובת כיסוי חובות בית החולים. בנוסף, טוענים הרופאים, כי הנהלת בית החולים השתמשה בכסף של קרנות המחקר בסך 45 מיליון שקלים כדי לכסות את חובותיה.
כתב התביעה שהוגש לבית הדין לעבודה מגולל את עיקרי המחלוקת בין הרופאים לבין ההנהלה. בבית החולים דורשים מהרופאים הלוואה ממשכורתם למשך 48 חודשים, אך הרופאים מסכימים ל-27 חודשים. בנוסף, הרופאים מסכימים לוותר על חלק מהכנסות השר"פ ל-27 חודשים, אבל ההנהלה דורשת מהם לוותר ללא הגבלת זמן.
עוד נכתב כי בטיוטת ההסכם האחרונה שגובשה בין הצדדים, הושמט החלק שעוסק בפיצוי לרופאים בדמות תוספת תקנית, תוספת שעות גלובליות ועוד.
יו"ר ועד מנהלי המחלקות בהדסה, פרופ' דרור מבורך, הסביר מדוע הרופאים נקטו במהלך: "כל עוד שחשבנו שהולך להיות הסכם, לא הגשנו את התביעה. אבל ברגע שהבנו שהאוצר רוצה לעשות קופה על גב הרופאים שלא אחראים למצב הזה, אז החלטנו לתבוע. אם לא היינו תובעים לפני הקפאת ההליכים, החובות שלנו היו אבודים".
יו"ר ההסתדרות הרפואית, ד"ר ליאוניד אידלמן, אמר כי רופאי הדסה דורשים את זכויותיהם שנלקחו מהם בשנים האחרונות. "הרופאים עושים עבודת קודש ואין זו אשמתם שבית החולים נכנס לגירעון כה גדול. הם אינם חייבים לשאת בנטל ההבראה", הדגיש. עם זאת, ציין אידלמן כי הרופאים מוכנים לתרום את חלקם והפתרון הוא בדמות השגם הסכם.
בראשון: שביתת הזדהות בכל הארץ
מוקדם יותר אתמול הודיעה הסתדרות הרופאים כי כל רופאי בתי החולים בארץ ישבתו ביום ראשון בבוקר משעה 10:00 למשך שעתיים כאות הזדהות עם רופאי הדסה. במהלך שעות אלה יינתנו טיפולי חירום בלבד הכוללים טיפולים אונקולוגיים, לידות, טיפול נמרץ, חדרי מיון וטיפולי דיאליזה דחופים. במקביל להשבתה תתקיים הפגנה של הרופאים מול ישיבת הממשלה.
ביום ראשון מתכננות גם האחיות לקיים אסיפות הסברה ומזהירות כי אם שכר חודש ינואר לא ישולם במלואו עד ליום שני, גם אחיות הדסה יפתחו בשביתה וכך גם עובדי המינהל והמשק. בנוסף, האחיות מאיימות להרחיב את השביתה לכל הארץ.
שלשום הציע משרד האוצר לכסות את הבור התקציבי הענק של בית החולים הדסה בירושלים, בהיקף של 600 מיליון שקלים, תמורת העברת צעדי התייעלות קשים, שבמסגרתם יפוטרו כ-550 עובדים, 30 מהם רופאים, 20 אחיות והיתר עובדי מנהל ומשק.
250 מיליון שקלים אמורים להיחסך על ידי קיצוצי שכר ואי-יישום הסכם הרופאים האחרון שנחתם לפי כשנתיים וחצי שכלל העלאות שכר, תוספת כוננויות לרופאים והוספת תקנים. הדסה נמצאת בגירעון עצום של 1.3 מיליארד שקלים ובכל שנה צומח הגירעון ב-300 מיליון שקלים. מטרת ההסדר היא להגיע לאיזון תקציבי וההערכות הן שיעברו עוד שלוש שנים עד שזה יקרה.
מהנהלת בית החולים וממשרדי האוצר והבריאות טרם התקבלה תגובה לתביעה.