כשלי הדסה: 900 "מנהלים", 95% כוננויות מיותרות, 19 אלף שקל למנהל ניקיון
תצהיר הנהלת המוסד הרפואי כולל רשימה ארוכה ומסואבת שכולה אנרכיה ארגונית. כך, למשל, השתלטה הרפואה הפרטית בהדסה על כשליש מזמני חדר הניתוח והתנהלה לעתים גם בשעות הבוקר, על חשבון הציבור
ניתוחים פרטיים על חשבון זמן רפואה ציבורית, עשרות מיליוני שקלים על שעות נוספות וכוננויות שאינן נדרשות ו-900 משכורות ניהול במוסד שבו רק 400 משרות ייעודיות, אלו רק חלק מהסעיפים שהרכיבו את בקשת הנהלת בית החולים "הדסה" להקפאת הליכים נגדה. בצל המשבר הניהולי הקשה שאופף את בית החולים, משרטטת הבקשה ציר ישיר וברור בדרך להתמוטטות, כשעליו נקודות ציון אינספור שכולן שחיתות ואנרכיה רפואית-מנהלתית.
תמונות הצוות הרפואי שמפגין מחוץ לבית החולים במחאה על אי תשלום משכורותיו מציגות גירסה אחת של הסיטואציה. עם זאת, משכורות ששילם בית החולים למנהלי ניקיון (19 אלף שקל בחודש) ולמזכירות בכירות (18 אלף שקל) משלימות את תמונת המצב הפיננסית ומעלות סימני שאלה רבים באשר לסיכויי שרידותו של המוסד הרפואי.
עוד בחדשות:
הפיגוע במינכן: חנה מרון והקברניט הגיבור
מטיילים בשבת: "יש מספיק כלניות לכולם"
בצל גירעון שוטף של 300 מיליון שקל וגירעון מצטבר של 1.3 מיליארד שקל, ביקשה בסוף השבוע הנהלת בית החולים בירושלים מבית המשפט המחוזי בעיר שיאשר הקפאת הליכים נגדה. המהלך גרר ביקורת מצד רופאים, אחיות ועובדים אחרים, שחששו כי ההקפאה תאפשר לבית החולים להתעלם מההסכמים הקיבוציים ולבצע פעולות חד-צדדיות.
בין היתר, מתמקדת הבקשה בזכות שהוענקה בעבר לוועד עובדי המנהל והמשק לקדם כמה עובדים בכל שנה. זכות זו, על פי התצהיר, הובילה למצב שבו 900 עובדים מקבלים שכר ניהולי, כשבפועל קיימות 400 משרות ניהול בבית החולים. חלק מהמשכורות שבהן התמקדה ההנהלה הצביעו על תשלומים חריגים למנהל ניקיון במוסד (19 אלף שקל) ולמזכירה בכירה (18 אלף). טכנאי הרנטגן, שהרוויחו בעבר סכומים שהאמירו לכ-100 אלף שקל בחודש, עומדים כעת על משכורת בגובה של 25 אלף.
הנהלת בית החולים, שנוהגת להאשים תדירות את "ניהול העבר", הסבירה עוד כי הסכמי העבודה מאפשרים לעובדים לקבל "שעות נוספות גלובליות", אך מרביתם אינם נדרשים כלל לשעות נוספות במסגרת עבודתם. להערכת הדסה, סעיף תקציבי זה עומד על 38.8 מיליון שקל בשנה.
בדומה לכך, מקבלים עובדי מנהלה תשלום על כוננויות מבלי שיצטרכו להיות כוננים בפועל. להערכת ההנהלה, 95% מכוננויות אלה הן מיותרות, ונאמדות בכ-39.2 מיליון שקל בשנה. עובדי מנהלה בכירים זוכים גם לתשלום על "כוננויות על" בעלות של 29.5 מיליון שקל בשנה, וגם אלו הוגדרו כחסרות תועלת.
לפי התצהיר, מעסיק בית החולים כ-6,000 עובדים: 1,180 רופאים, 2,083 אחיות, 1,054 עובדים פארא-רפואיים, 896 עובדי מנהלה ו-808 עובדים בסקטור הטכני והתפעולי. לא כולם מועסקים במשרה מלאה, אך כל העובדים, הגמלאים ובני משפחותיהם זכאים למימון שירותי הבריאות על ידי בית החולים. 19 שנים לאחר חקיקת חוק ביטוח בריאות ממלכתי, נושא "הדסה" בעול מימון שירותי רפואה לכ-25 אלף בני אדם.
רפואה פרטית וציבורית
החפיפה שבין שירותי הרפואה הפרטית והציבורית זוכה אף היא להתייחסות בתצהיר ומעלה כי ניתוחים פרטיים - בסך הכול כשליש מכלל הניתוחים בבית החולים, שיעור גבוה מאוד - מבוצעים לעתים בשעות הבוקר, על חשבון "הזמן הציבורי" של בית החולים, כשהרופא המנתח מקבל את
משכורתו הציבורית. ההכנסות מהרפואה הפרטית: 40 מיליון שקלים לבית החולים, 214 מיליון לרופאים עצמם.
לעת עתה, עומד בית החולים בפני חוב של 600 מיליון שקל. כמעט מחצית ממנו "משויך" לעובדים, ובו כסף שלא שולם עבור משכורות, כוננויות, פיצויי פיטורין, דמי הבראה, חופשה ועוד. בנוסף, קיימים חובות לבנקים, לקופות הגמל של העובדים, למס הכנסה, למע"מ, לביטוח לאומי ולנושים נוספים.
מחר בשעה 9:30 בבוקר מתכננים הרופאים להפגין מול ישיבת הממשלה. כחצי שעה לאחר מכן, יפסיקו עמיתיהם ברחבי הארץ, בנוסף לאחיות ולעובדי המנהל בהדסה, את עבודתם לאות הזדהות עד השעה 12:00. בשעות אלה יוענקו טיפולי חירום בלבד.