שתף קטע נבחר

 

סקס, שקרים וקווין ספייסי

מה גרם ל"בית הקלפים" להפוך לסדרה כה מדוברת - השחקנים ההוליוודים או הסקס וההומור? לקראת שובה למסך לעונה שנייה אפשר כבר לדבר על סודות ההצלחה של התוכנית שהשחירה את הבית הלבן

בסוף השבוע הקרוב תעלה בנטפליקס העונה השנייה של "בית הקלפים" (בישראל תשודר החל מ-23 בפברואר ב-HOT וב-yes), והמעריצים הרבים יוכלו להתרווח מול מעלליהם של פרנק אנדרווד ואשתו קלייר בבירה האמריקנית.

 

עוד סיפורים חמים – בפייסבוק שלנו

 

העונה הראשונה יצרה מפץ קטן בעולם הטלוויזיה - זו היתה הפעם הראשונה שסדרה מקורית של ספקית תוכן זכתה לתהודה כה גדולה. המבקרים אהבו, הצופים התלהבו והאזכורים התרבותיים הרבים לא איחרו לבוא (למשל קטע בטקס האמי שבו פרנק מחבל כביכול בהנחיה כנקמה על כך שלא קיבל את תפקיד המנחה).

 

הטריילר של העונה השנייה

 

"בית הקלפים" גם היתה מועמדת לפרסים נחשבים, ואף זכתה בגלובוס הזהב ובאמי. עכשיו, כשהעונה השנייה כבר אוטוטו פה, אפשר לבדוק - מה הבדיל אותה מסדרות אחרות? מה גרם לעיבוד למיני סדרה בריטית מ-1990 לייצר כל כך הרבה באזז ב-2013-4?

 

אז נכון, העובדה שהשחקנים הראשיים הם הכוכבים ההוליוודים קווין ספייסי ורובין רייט ושהבמאי דיוויד פינצ'ר הוא מיוצריה, בהחלט תרמה לחלק מהרעש, אבל לא רק. בהשוואה לסדרות פוליטיות אחרות ששודרו בשנים האחרונות, "בית הקלפים" זכתה להרבה יותר עניין. את התופעה הזו אפשר להסביר בתמהיל המוצלח שלה - אינטליגנציה + סקס. זו סדרה מתוחכמת וקודרת מצד אחד, אבל מצד שני היא משלבת גם קומיות והרבה חשק. וזה עובד.

 

מבחינה אבולוציונית, "בית הקלפים", תוכנית על חבר הקונגרס הכל יכול פרנק אנדרווד (ספייסי), ממשיכה את דרכה של סדרת הלהיט של אהרן סורקין - "הבית הלבן", שעסקה בצוות של נשיא ארצות הברית במשך שבע עונות, מ-1999 עד 2006.

 

שתיהן עוסקות בפוליטיקה אמריקנית ושתיהן חכמות, אך בעוד ה"בית הלבן" הציגה תמונה מאוד ברורה של שחור ולבן והדמויות שלה היו רהוטות וחיוביות בצורה לא מציאותית, "בית הקלפים" מציגה את גרסת הנגטיב - שחיתויות על ימין ועל שמאל ואנשים כוחניים ולא מוסריים, ובראשם הגיבור. למעשה, היא הרבה יותר דומה לסדרה (כמעט) בת זמנה - "בוס", שעסקה בראש העיר של שיקגו טום קיין (קלסי גרמר). 

 

"הבית הלבן". רק אנשים טובים 

 

בשני המקרים מדובר בתוכניות על אנשים קשים שמנהלים את העולם שסביבם בצורה שכלתנית וחסרת מעצורים, בשני המקרים האווירה קודרת ומתארת מציאות לא פשוטה להבנה או לעיכול.

 

עם זאת, בבית הקלפים יש רגעים קומיים, בעיקר בזכות הפנייה של פרנק למצלמה, שהופכים אותה לקלילה יותר. "בוס" יושבת על הלב אחרי הצפייה בה, "בית הקלפים" מאפשרת לצפות וללכת לישון בשקט. אסקפיזם טלוויזיוני במיטבו. אולי זו הסיבה לכך ש"בוס", למרות שבחי המבקרים, לא זכתה לרייטינג גבוה והסתיימה אחרי שתי עונות בלבד.

 

"בוס". ללא מוסר וללא הומור ()
"בוס". ללא מוסר וללא הומור
 

הדרמה הפוליטית האמריקנית גוברת על יריבות נוספות במגרש שלה. למשל הסדרה הדנית "הממשלה" ("בורגן"). זו סדרה שעוסקת בנבכי הפוליטיקה הדנית ומציגה אותה בצורה מורכבת וריאליסטית. הסדרה זכתה לשבחים ובצדק, אבל לא רק שאין לה את קווין ספייסי בתפקיד הראשי - היא גם דבקה בעיקר בפוליטיקה, בלי לצבוע אותה בצבעים דרמטיים נוספים כמו שהאמריקנים אוהבים כל כך לעשות.

 

"בורגן" תקדיש פרק שלם בן שעה למשא ומתן הקואליציוני ולא תסיט ממנו את העין לרגע, "בית הקלפים" תבחר בדיון על הצעת חוק החינוך כדי להוכיח איך אפשר לפתות ארגוני עובדים עם קצת בשר ואלכוהול. הומור, כבר אמרנו.

 

"בית הקלפים". לא רק פוליטיקה (צילום: נטפליקס) (צילום: נטפליקס)
"בית הקלפים". לא רק פוליטיקה(צילום: נטפליקס)
 

ויש עוד מרכיב אחד משמעותי בהצלחה של הסדרה - העובדה שנטפליקס מעלה את כל העונה בבת אחת ומאפשרת לצופים לצרוך אותה מתי שהם רוצים ובקצב שנוח להם. זו התנהלות שמתאימה הרבה יותר לצופי הטלוויזיה של 2014, שכבר מזמן לא מסתפקים בפרק אחד בשבוע.

 

פרנק אנדרווד חוזר למסך אחרי שהוכיח לנו בסוף העונה הקודמת שיעשה הכל, אבל באמת הכל, בשביל להתקדם. האם השילוב של כוח וחוכמה, הומור וציניות ואלימות וסקס ימשיך לעבוד גם בעונה השנייה? בקרוב נגלה את התשובה.       

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים