ארוחה בתבנית: 2 פשטידות טבעוניות ללא גלוטן
אורי שביט התגברה על הרתיעה הישנה שלה ממאפה הדגל הכה ישראלי, ויצאה למסע לפיצוח סוד הפשטידה הטבעונית המוצלחת. מה העלתה בחכתה? פשטידת תרד, מנגולד ובצלים וגם אחת עם גזר, קישואים וכרישה
מעולם לא הייתי אשת פשטידות גדולה. כל הקונספט הזה של לערבב כמה ירקות בבלילה ולאפות יחד למין חביתת תבנית גדולה, אף פעם לא עשה לי את זה. העובדה שזה היה המאכל המרכזי שנאלצתי ללעוס בשבעה משפחתית (לא עלינו), כנראה לא גרמה למאפה הדגל של אומת האפייה שלנו להפוך לאטרקטיבי יותר בעיני. במילים אחרות, ממש לא התרגשתי מזה שפשטידות הן חלביות ומכילות ביצים, ויתרתי על הנוכחות שלהן בחיי הטבעוניים ולא הבטתי לאחור.
עוד מתכונים בערוץ האוכל:
חשבתי שנפטרתי מהפשטידות, אבל התבניות המהבילות האלה לא הסכימו להרפות ממני. כמעט בכל יום, בכל סדנת בישול, בכל מפגש או הרצאה צצה השאלה הקבועה - אבל איך את מכינה פשטידה? כאילו מדובר מינימום בסלע קיומנו.
זר לא יבין את הכמיהה הישראלית אל המאפה הכלבויניקי, שאפשר לזרוק לתוכו את חצי מתכולת המקרר ואיכשהו תצא מזה ארוחת ערב.
כל הזמן הזה המשכתי לענות שאני לא אשת פשטידות גדולה, אבל ביני לבין עצמי ידעתי שזה לא יחזיק מעמד לנצח, שהרגע בו אתייצב מול אתגר הפשטידה הטבעונית הולך ומתקרב ורק מחכה לתזמון הנכון שבו תצוץ ההשראה ואיתה יגיע גם הרעיון.
ההשראה שלי הגיעה, כמו תמיד, בשוק. הפעם זה היה ביקור ב"מנטה מרקט", שוק חדש ומקסים שמתקיים במתחם התחנה בתל אביב בכל יום שישי. הרבה מדוכני האוכל שלו מציעים חומרי גלם מן הצומח וגם מאכלים טבעוניים מוכנים - שאני לא אתייצב? וכך עברתי בין הדוכנים, מעמיסה בארגז שלי עלי סלק צבעוניים מהממים ביופיים, שורשים טריים של כורכום, צרור טימין לימוני ניחוחי, תותי מלאך מתוקים, לא פחות מחמישה סוגים של קייל, לחם דחוס וטעים שעשוי מסוגים שונים של אורז (בלי חיטה בכלל!), עוגות ועוגיות נהדרות שאין בהן שום רכיב מן החי, קישים מושקעים, אוכל הודי נהדר ועוד מיני מעדנים והפתעות.
כשחזרתי הביתה עם השלל, הבטתי בשפע תוצרת האדמה והתחלתי לחשוב מה אני הולכת לעשות עם כל הטוב הזה שנחת עלי לקראת שבת. כנראה שהצבעים של המנגולד בלבלו אותי, כי משום מה החלטתי שהגיע הרגע להתגבר על המחסום ההוא, זה של הפשטידה.
כך נולדו להם שני מתכוני פשטידות טבעוניים. שניהם מבוססים על אותו רעיון שעובד בצורה פשוט מושלמת - בלילה שמורכבת מקרם של טופו טחון, קמח מעניין (ללא גלוטן!) ומים או משקה צמחי אחר. לתוך הבלילה מוסיפים שפע ירקות, שעברו תיבול וטיגון מקדים לפני האפייה, וכך התוצאה מתקבלת עשירה ועסיסית. פייר, התאהבתי. נראה לי שאני עומדת להפוך לאשת פשטידות, מי היה מאמין.
פשטידת תרד, מנגולד ובצלים
גם אם אין לכם עלי מנגולד צבעונים מרהיבים כאלה, הפשטידה הירוקה הזאת תעשה נפשות אצל טבעונים ואוכלי-כל כאחת. בהכנה של יום מראש הפשטידה אפילו טעימה ויציבה יותר.
המרכיבים:
לירקות:
1 צרור גדול של מנגולד (צבעוני או רגיל), שטוף היטב
1 צרור גדול של תרד טורקי (או קופסא גדולה של תרד רגיל), שטוף היטב וקצוץ גס
5 גבעולים גדולים של בצל ירוק, קצוצים גס
מלח, פלפל שחור גרוס טרי
1-2 כפות שמן קוקוס - לא חובה אבל כדאי
שמן זית
לבלילה:
300 גרם (1 חבילה) טופו, חתוך לקוביות גדולות
1 בצל סגול, קצוץ גס
1 כוס קמח חומוס
1 כפית גדושה אבקת אפייה
1.5 (או טיפה יותר) כוסות מים
מלח ופלפל
מעט אגוז מוסקט מגורד
לציפוי:
1/2 כוס שקדים פרוסים
אופן ההכנה:
- מפרידים את עלי המנגולד מהגבעולים וקוצצים את שניהם.
- מכינים את הירקות: מחממים שמן זית ושמן קוקוס במחבת רחבה. מוסיפים את הבצל הירוק וגבעולי המנגולד הקצוצים ומאדים כ-5 דקות. מוסיפים את עלי המנגולד ומאדים כ-5 דקות נוספות, עד שהעלים מתרככים ומתכווצים מעט. מוסיפים את התרד וממשיכים לאדות 2-3 דקות נוספות, עד שהעלים מתרככים ומתכווצים. מתבלים במלח ובפלפל, טועמים ומתקנים תיבול. מסננים מהנוזלים שהצטברו בתחתית המחבת ושומרים בצד.
- מכינים את הבלילה: טוחנים במעבד מזון את הטופו עם הבצל הסגול, עד לקבלת משחה חלקה. מעבירים לקערה ומוסיפים את קמח החומוס, אבקת האפייה והמים. טורפים עד לקבלת בלילה חלקה ודלילה יחסית. מתבלים במלח, פלפל ואגוז מוסקט.
- מוסיפים לבלילה את התרד והמנגולד המסוננים ומערבבים היטב. יוצקים לתבנית מלבנית משומנת בשמן זית ומפזרים מלמעלה את השקדים הפרוסים. מכסים בנייר כסף ואופים בתנור שחומם מראש ל-180 מעלות במשך 40 דקות, או עד שהפשטידה יציבה למדי. מסירים את נייר הכסף ואופים 5-10 דקות נוספות, להשחמה. מניחים להצטנן לפחות 15 דקות כדי לאפשר לפשטידה להתייצב ומגישים.
פשטידת גזר, קישואים וכרישה
הכתום של הגזר ושל שורש הכורכום הטרי פשוט ביקש לשדך לו קמח באותו צבע - קמח עדשים כתומות רך ונהדר. אפשר כמובן להחליף גם אותו בקמח חומוס או קמח אחר שאתם אוהבים. בהכנה של יום מראש הפשטידה אפילו טעימה ויציבה יותר.
המרכיבים:
לירקות:
5 גזרים מגורדים
3 קישואים גדולים, מגורדים
1 כרישה גדולה, פרוסה דק
3 שיני שום מגורדות
1 פלפל צ'ילי קטן, קצוץ
1 שורש כורכום טרי קטן, מגורד - או 1 כפית כורכום יבש
עלים טריים מ-5 גבעולי טימין לימוני או רגיל
3 כפות צנוברים
מלח, פלפל שחור גרוס טרי
1-2 כפות שמן קוקוס - לא חובה אבל כדאי
שמן זית
לבלילה:
300 גרם (1 חבילה) טופו, חתוך לקוביות גדולות
1 בצל קטן, קצוץ גס
1 כוס קמח עדשים כתומות (להשיג ברשתות הטבע)
1.5 כוסות משקה צמחי ללא תוספת סוכר או מים (אני השתמשתי בחלב אורז-שקדים)
1 כפית גדושה אבקת אפייה
מלח
אופן ההכנה:
- מכינים את הירקות: מחממים שמן זית ושמן קוקוס במחבת רחבה. מאדים את הכרישה, הצ'ילי והכורכום המגורד כ-5 דקות, עד שהם מתרככים ומעלים ניחוח. מוסיפים את הגזר והקישואים וממשיכים לאדות 5-10 דקות עד שהירקות מתרככים ונצבעים כתום. מוסיפים עלי טימין טריים וצנוברים ומתבלים במלח ובפלפל. מסירים מהאש ושומרים בצד.
- מכינים את הבלילה: טוחנים במעבד מזון את הטופו עם הבצל, עד לקבלת משחה חלקה. מעבירים לקערה ומוסיפים את קמח העדשים, אבקת האפייה והמים. טורפים עד לקבלת בלילה חלקה וממליחים.
- מוסיפים לבלילה את הירקות המבושלים ומערבבים היטב. יוצקים לתבנית מלבנית משומנת בשמן זית, מכסים בנייר כסף ואופים בתנור שחומם מראש ל-180 מעלות במשך 50 דקות או עד שהפשטידה יציבה למדי. מסירים את נייר הכסף ואופים 10 דקות נוספות, להשחמה.
- מניחים להצטנן לפחות 15 דקות כדי לאפשר לפשטידה להתייצב ומגישים.
- מתכונים וסיפורים טבעוניים נוספים ניתן למצוא בבלוג טבעוניות נהנות יותר
מאת אורי שביט
- לכל כתבות שני צמחוני