מנכ"ל משרד הבריאות תומך בהלאמת הדסה
בדיון סוער שהתקיים בכנסת אמר פרופ' רוני גמזו: "ברמה האישית אני חושב שהדסה צריך להיות בית חולים ממשלתי". עם זאת הדגיש כי הדבר נתון להחלטת ממשלה. הבוקר מפגינים העובדים מול משרד האוצר: "יש אנשים מאחורי המספרים"
התבטאות חריגה של מנכ"ל משרד הבריאות פרופ' רוני גמזו בשיאו של המשבר בבתי החולים הדסה עין כרם והר הצופים בירושלים. בדיון סוער שהתקיים הבוקר (יום ב') בנושא בוועדת העבודה, הרווחה והבריאות בכנסת, אמר פרופ' גמזו: "ברמה האישית אני חושב שהדסה צריך להיות בית חולים ממשלתי, אבל זו החלטת ממשלה. רציתם שר"פ, רציתם שלא נפקח עליכם. כשנוח לכם אתם בית חולים פרטי וכשלא נוח אתם באים אלינו".
חברי כנסת נוספים תמכו בהלאמת בית החולים, ובהם ח"כ אילן גילאון שאמר ש"הכסף שהמדינה תיתן לבית החולים עכשיו צריך לשמש לרכישתו". גם חברי הכנסת שלי יחימוביץ', מיקי רוזנטל ושולי מועלם הביעו תמיכה ברעיון הלאמת בית החולים.
יו"ר הוועדה, ח"כ חיים כץ, הוביל את המאבק למען העובדים והסביר: "אזרחי המדינה לא יכולים להרשות לעצמם שביתה בהדסה. האוצר הוא האשם בניהול הכושל, בתקצוב החסר ובהסכמי השכר", אמר.
מנכ"ל הדסה אביגדור קפלן אמר בדיון שינסה להביא לכך שהעובדים שמרוויחים עשרת אלפים שקל לחודש ופחות, יקבלו את מלוא שכרם. זאת בעוד לפי הבקשה להקפאת הליכים, אמורים העובדים לקבל בין 85 ל-95 אחוז מהמשכורת בלבד בחודשים הקרובים.
האחיות ועובדי המנהל והמשק צפויים להצטרף היום לשביתת הרופאים, שנכנסת הבוקר ליומה השישי. המשמעות: שני בתי החולים יעבדו מהיום במתכונת שבת, ורק יולדות וחולים במצב חירום יטופלו. האחיות ועובדי המנהל והמשק של הדסה החליטו להצטרף לשביתה לאחר שלא קיבלו עד אמש בחצות את המחצית השנייה של משכורת ינואר. לפיכך, מהיום יפעלו בהר הצופים ובעין כרם רק מחלקות המיון, טיפול נמרץ, יולדות ופגיות - ויינתנו טיפולים אונקולוגיים וטיפולי דיאליזה דחופים. העובדים קיימו צעדת מחאה ומפגינים מול משרד האוצר.
עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו
המפגינים נשאו שלטים שעליהם נכתב בין היתר: "לפטר עובדי מנהל ולחסוך בבשר החי" וגם "יש אנשים מאחורי המספרים". בבתי חולים ברחבי הארץ קיימו אתמול שביתת הזדהות למשך שעתיים עם עובדי הדסה. היום יעבדו בתי החולים הללו כרגיל, אך מחר צפויים הרופאים לשבות שוב בין 10:00 ל-12:00 כדי להביע סולידריות עם חבריהם השובתים בירושלים. "מדובר ביריית הפתיחה של משרד האוצר נגד הרופאים והיא יכולה להגיע מהר מאוד גם אלינו ולבתי חולים אחרים", הזהיר ראש ועד הרופאים בשיבא, ד"ר ג'קי אור.
יו"ר ועד האחיות, אילנה כהן, אמרה על הבמה: "אם אין שכר, אין עבודה. אני רואה את מי מביאים לבית המשפט, אותנו האנשים שעובדים יום יום מסתבר שרוצים לפגוע לנו גם בפנסיה. אני לא יודעת אם יפרישו לנו את מה שמגיע לנו. לא העובדים הם שקבעו וקיבלו את ההחלטות".
האחיות טוענות שהחזרה על המנטרה שלפיה מדובר בניהול כושל נועדה לתת לגיטימציה לפגיעה בבית החולים. הלנה קן-דרור אמרה: "לא האחיות הן שהרוויחו משכורות עתק, אל תפגעו בנו".
לקראת הדיון בבית המשפט
עיניהם של הרופאים, האחיות ושאר עובדי הדסה יהיו נשואות היום בצהריים אל בית המשפט המחוזי בירושלים, שאמור להכריע אם להקפיא את ההליכים נגד שני בתי החולים למשך שלושה חודשים, כפי שדורשת ההנהלה. העובדים חוששים כי במצב כזה יוכל הנאמן שימנה בית המשפט לפטר ולקצץ בשכרם מבלי לנהל עמם משא ומתן. זאת, במסגרת תוכנית ההבראה שנועדה לחלץ את הדסה מהגירעון העצום שצברה, על סך 1.3 מיליארד שקל.
ההסתדרות הרפואית ביקשה אתמול מבית המשפט לדחות את החלטתו, ובמקביל פנתה לבית הדין הארצי לעבודה בבקשה שהדיון יתקיים שם. "לאחר שההנהלה רמסה את זכותנו להתפרנס בכבוד, היא מבקשת לנצל את הקפאת ההליכים כדי לפגוע בפנסיה ובקרנות העובדים. היא מטילה בנו בוץ ורפש כדי לטשטש את הפגיעה החמורה בזכויות הסוציאליות שלנו", התריע יו"ר ועד עובדי המנהל והמשק בהדסה, אמנון ברוכיאן.
גורמים בהנהלת הדסה אמרו כי לאחר הקפאת ההליכים צפויים בתי החולים לקבל מאה מיליון שקל מהממשלה ומארגון "נשות הדסה", שבהם ניתן יהיה לשלם את יתרת המשכורות ולמלא את מחסני המזון והתרופות שעומדים להתרוקן. רופאי הדסה השמיעו אתמול את זעקתם גם מול משרד ראש הממשלה,
בזמן שהשרים התכנסו בו לישיבתם השבועית. מאות רופאים, לבושים בחלוקים לבנים ובבגדי מנתחים, מחו על כך שראש הממשלה בנימין נתניהו אינו מתערב במשבר. יו"ר הכנסת יולי אדלשטיין נפגש עם נציגי העובדים, ואמש הגיעו עשרות ח"כים וראשי רשויות להדסה עין כרם כדי להזדהות עמם. "צריך לפתור את המשבר הזה. מה רוצים, שנישאר בלי בתי חולים בירושלים?", אמר יו"ר ש"ס ח"כ אריה דרעי, שארגן את הביקור.
הרופאים קוראים לשר יאיר לפיד ולשרת הבריאות יעל גרמן להתגייס לעזרת הדסה. "יהיו קיצוצים, לא תהיה יותר חגיגת שכר", הגיבה אמש השרה גרמן בחדשות 2. "עובדי הדסה יקבלו משכורות דומות לאלה שמקבלים בבתי החולים הממשלתיים האחרים. אני מקווה שנגיע לתוכנית הבראה שתחזיק מעמד שנים".
עובדים בהדסה טוענים כי למרות הגירעון הענק, ההנהלה הסכימה לשלם 450 אלף שקל לעו"ד ליפא מאיר, שצפוי להתמנות כנאמן ולפקח על צעדי ההתייעלות. בהנהלה סירבו לומר אם זה אכן הסכום שיקבל עורך הדין, והבהירו כי "התשלום למשרדו נעשה על פי הסכם שנחתם עמו".