לצורך מיתוג: קזחסטן רוצה לוותר על ה"סטן"
הנשיא נזרבייב מודאג: משקיעים זרים מתבלבלים בין ארצו למדינות אחרות שנגמרות ב"סטן", ונזכרים בטרור ובעוני של אפגניסטן. מה יהיה השם החדש?
נשיא קזחסטן הבלתי מעורער, נורסולטן נזרבייב, הציע בסוף השבוע להשמיט את הסיומת "סטן" משמה של המדינה, ובמקום "קזחסטן" (ארץ הקזחים) לקרוא לה "קזח יֶלי" (מדינת הקזחים). כך, לדבריו, הוא מקווה לבדל את המדינה העשירה בנפט ממדינות אחרות במרכז אסיה, שגם שמן מסתיים ב"סטן" ושסובלות מעוני ומחוסר פיתוח.
עוד חדשות מהעולם :
- כלבים הרגו אישה שגידלה עשרות חתולים
בקזחסטן, המדינה התשיעית בגודלה בעולם, חיים 17 מיליון תושבים. היא הכלכלה הגדולה ביותר ברפובליקות הסובייטיות של מרכז אסיה, אזור הכולל גם את קירגיזסטן, טג'יקיסטן, טורקמניסטן ואוזבקיסטן. מעבר לכך, בעולם מוכרת הסיומת "סטן" בעיקר עם אפגניסטן ופקיסטן, המזוהות עם טרור, עוני ושחיתות.
משקיעים זרים השקיעו מיליארדי דולרים בשוק המחצבים של קזחסטן מאז שיצאה לעצמאות מברית המועצות ב-1991, אולם בכירים קזחים מביעים צער על כך שהמדינה הענקית וההררית עדיין אינה מוכרת מספיק לעולם.
נזרבייב, שביקר ביום חמישי בבירת הנפט של קזחסטן אטיראו, שבמערב המדינה, אמר כי השם "קזח ילי" יתפוס ביתר קלות את עיניהם של
משקיעים זרים שיביטו במפת האזור.
"בשם המדינה שלנו מופיעה הסיומת 'סטן', סיומת שקיימת גם בשמותיהן של מדינות אחרות במזרח אסיה", הסביר נזרבייב, "אבל לדוגמה אזרחים זרים מגלים עניין במונגוליה, מדינה שבה חיים רק שני מיליון תושבים, ושבשמה לא מופיעה הסיומת 'סטן'. נראה שנצטרך לשקול עם הזמן את האפשרות לאמץ למדינה שלנו את השם 'קזח ילי', אבל לפני כן אין ספק שנצטרך לדון בזה עם העם".
נזרבייב, פועל פלדה לשעבר בן 73, שולט בקזחסטן זה יותר משני עשורים ונהנה מסמכויות שכמעט ואינן מוגבלות. הוא נושא בתואר "מנהיג האומה" ולעתים קרובות מכונה "פאפא" ("אבא"). בשנות כהונתו הוא קידם רפורמות בשוק ומשך משקיעים זרים, אבל כבל מאוד את ידיהם של מתנגדי שלטונו. קזחסטן לא ערכה מעולם בחירות שהוכרו על-ידי המערב כחופשיות והוגנות.
למרות הדברים, נזרבייב זוכה לפופולריות רבה. הוא אמר כי הוא ישלוט בקזחסטן ככל שבריאותו תאפשר לו להישאר בשלטון והבטיח למנות יורש לפני שיתפטר. אין ממש ספק שקזחסטן תחליף את שמה אם נזרבייב יחליט שזהו המהלך הנכון. ב-1997 הוא כבר קבע לקזחסטן בירה חדשה - אקמולה שבצפון במקום אלמטי שבדרום-מזרח המדינה. שנה לאחר מכן הוא החליט ששמה של הבירה צריך להיות מעתה "אסטנה" - מילה שפירושה פשוט "בירה". בכך ביקש לשים קץ לספקולציות בנוגע לשמה של אקמולה, שם שפירושו בקזחית הן "מקדש לבן" והן "שפע לבן".
ב"וושינגטון פוסט" הסבירו כי ייתכן שבפועל שינוי שם המדינה נועד לפתור בעיה אחרת, שאינה דלות המשקיעים. הקזחים מהווים 63%
מתושבי קזחסטן, בעוד 24% הם רוסים (רוסית היא גם השפה הרשמית השולטת בממסד הפוליטי ובעולם העסקים) ו-13% משתייכים לקבוצות אתניות אחרות כמו פולנים וגרמנים שמקום מגוריהם הועתק על ידי ברית המועצות במהלך מלחמת העולם השנייה. המיעוט הגדול הלא-קזחי עשוי לברך על שם מדינה חדש שישקף את העובדה שקזחסטן היא ישות פוליטית קזחית, ולא חבל ארץ השייך בלעדית לקזחים.
בעבר מדינות כבר החליפו את שמן: החונטה שהשתלטה על בורמה שינתה את שמה למיאנמר, אולם רבים במערב סירבו להכיר בשם זה, וסיאם שינתה את שמה לתאילנד.