להיות שונה בגלל איך שאני נראה: טור אישי של אמן אתיופי
"אמנות היא שפה אוניברסאלית דרכה כל אדם יכול לבטא ולאתגר את עצמו", אומר הבטמו טרונך, שמספר שחייו של אמן אינם קלים, ודאי לא מול הסטיגמות הצצות מולו כיוצא אתיופיה. בפסטיבל שייפתח היום הוא יעמוד על הבמה, ישכח את הקשיים ויגשים חלום
שמי הבטמו טרונך, בן 26 , עליתי מאתיופיה לארץ בגיל 11 עם הוריי ואחיי. בילינו שנתיים במרכז קליטה ומשם עברנו ללוד שם אני מתגורר עד היום. בשנות נעוריי התחלתי להתעניין ולעסוק במשחק, ולשמחתי המשפחה תמכה בי מהרגע הראשון ועודדה אותי להמשיך.
בשנת 2005, הקמתי במסגרת המתנ"ס המקומי ("שחר") יחד עם שותפים להקה מקומית של בני נוער יוצאי אתיופיה - להקת "נגט" אותה ניהלתי בין 2005-2007, עד גיוסי לצה"ל. עם השחרור מהצבא התחלתי לכתוב, ומאז אני גם משחק, שר, ומופיע בעיקר בקהילה האתיופית בישראל, כמו כן השתתפתי בפסטיבלים בהצגות יחיד שכתבתי, בין השאר על היהודים בסודן שנלחמו על מנת לעלות לישראל.
בתור אמן שהוא גם עולה חדש אני נתקל בהמון קשיים. לא פעם אתה מרגיש כמו תינוק שלא יודע לבטא את עצמו, ויש אנשים שמנצלים את העובדה שאתה מגיע מתרבות אחרת, לא תמיד מכיר את דקויות השפה או את חוקי המשחק. לצערי היו מקרים בהם עבדתי ובסוף לא שילמו לי, או שדרשו שאופיע בהתנדבות בזמן שמפיקי האירוע הרוויחו כסף.
לא רק העולם המקצועי, אלא גם החברה רואה אותך ושופטת אותך כשונה, כאמן אתיופי למשל אני נתקל פעמים רבות בסטיגמה שאומרת ששחקן עם צבע עור שחור לא יכול לשחק בכל תפקיד, וזו כמובן טעות. אני מרגיש שהאמנות היא שפה אוניברסאלית דרכה כל אדם יכול לבטא ולאתגר את עצמו, בין אם זה דרך משחק, שירה או כתיבה, בלי קשר למקום ממנו הוא בא.
אני חושב שלנו, האמנים העולים יש הזדמנות להעביר דרך היצירה שלנו את התחושות של הקהילות מהן אנחנו מגיעים, וקרב בינינו לבין ילידי הארץ. בפסטיבל הקרוב "פ"ת מארחת אמנים עולים" אני אשיר שיר באמהרית לזכר אבי שנפטר, ואבצע יחד עם שולי נתן את השיר "אנא בכוח", ואביא גם לשם את הסגנון הייחודי שלי.
כמו אמנים רבים, אני מתנהל לבד לגמרי. יחד עם זאת, כשאני על הבמה, כל הקשיים והמכשולים נשארים בצד, והתחושה היא של אושר, ניצחון, שלמות והגשמת חלום, כמו שמרגיש ודאי כל אמן אחר, בין אם הוא צבר או עולה חדש ואולי אפילו יותר מזה.
המסר שלי לקהל הישראלי ולממשלה, הוא לתמוך ולחזק את תחום התרבות, ולקדם עד כמה שאפשר את המעמד של אמנים העולים, שרוצים גם הם ליצור, להתפרנס ולהיחשף לקהל הישראלי.
- הבטמו יופיע לצד אמנים עולים נוספים ואמנים צברים בפסטיבל "פתח תקוה מארחת אמנים עולים"
שיתקיים ב 11-12 לפברואר בהיכל התרבות בפתח תקווה. הפסטיבל נערך בסיוע המרכז לקליטת אמנים עולים במשרד הקליטה