מערכת הביטחון: הכנסת עשתה צחוק מצה״ל
ועדת שקד הצביעה על קיצור השירות לבנים ב-4 חודשים, אבל האריכה את השירות לחיילי ישיבות ההסדר בחודש אחד בלבד - בעקבות לחץ של רבנים ואנשי הבית היהודי. יעלון צפוי לבקש הצבעה חוזרת ובמערכת הביטחון זועמים: "זה הפך לשוּק, ככה לא מתנהלים"
במקום להקטין, ועדת שקד החמירה את חוסר השוויון בנטל - ובמערכת הביטחון זועמים: בצה"ל עדיין מסרבים רשמית להתייחס להצעה שעברה אתמול (יום ב') בוועדה, לפיה יקוצר השירות לבנים בארבעה חודשים - אבל גורמים במערכת הביטחון זועמים על השינויים מהתוכנית הראשונית ושר הביטחון משה (בוגי) יעלון מתכוון לבקש הצבעה חוזרת. בין היתר המליצה הוועדה לקצר את שירות הבנים, אבל מנגד לא האריכה כפי שהוצע את השירות לחיילי ישיבות ההסדר והם ישרתו 17 חודשים.
עוד סיפורים חמים – בפייסבוק שלנו
עוד בחדשות:
הרופאים מאיימים: ננטוש מחר את הדסה
בת 17 התלוננה: ניסו לאנוס אותי בדרום ת"א
נחשף הכוכב העתיק ביותר: מה הגיל שלו?
בצבא אמנם לא התנגדו לקיצור השירות לבנים, אך האישור בוועדה בראשות ח"כ איילת שקד מהבית היהודי טרף את ההמלצות שגובשו בצה"ל בתום עבודת מטה ממושכת והוצגו לוועדה בחודש מאי אשתקד. בהמלצות התנו בצבא את קיצור השירות בכך שהלוחמים ישלימו את שירותם ל-36 חודשים תוך מתן תגמול הולם בארבעת חודשי השירות האחרונים.מגזר | המצב הקיים | המלצות צה"ל | הנוסח שצפוי לעלות להצבעה |
בנים | 36 חודשים | משך השירות ייקבע על פי התפקיד | 32 חודשים. אושר בוועדה |
בנות | 24 חודשים | משך השירות ייקבע על פי התפקיד | השירות יוארך ב-8 חודשים בתפקידים מסוימים בלבד |
תלמידי ישיבות הסדר | 16 חודשים | 24 חודשים | 17 חודשים |
תלמידי ישיבות ציוניות גבוהות | שירות צבאי מלא | אין המלצה | דחיית שירות לפחות עד גיל 23, ואז שירות מלא |
בנוסף, התנו שם את קיצור השירות בהשלמת פער כוח האדם שייווצר בשני אפיקים: האחד הוא הארכת שירות לנשים לעד שלוש שנים בכך שינותבו יותר חיילות לתפקידים של תומכי לחימה. השני הוא השלמת הפער שייווצר בדמות הארכת שירות לתלמידי ישיבות ההסדר מ-16 חודשים כיום ל-24 חודשים. עם זאת, לחץ שהפעילו רבנים ואנשי מפלגת הבית היהודי הוביל לדחייתה של המלצה זו, והארכת השירות לבני ישיבות ההסדר צפויה להסתכם בחודש אחד בלבד.
ומה חושב שר הביטחון בנושא? השר משה (בוגי) יעלון צפוי לבקש הצבעה חוזרת, ובמצב כזה ההצבעה שנערכה אתמול תתבטל. הסיבה? הפיצול בהצבעה בין קיצור השירות לבנים ואי הארכת השירות לבנות ותלמידי ישיבות ההסדר.
"אי-אפשר לעשות צחוק ממערכת שלמה ומהצבא", אומרים בכעס במערכת הביטחון. "אנו מכינים עבודה ובונים תוכנית. השינוי המתוכנן הוא שינוי דרמטי שהצבא ומערכת הביטחון מתכוננים אליו ונעשתה עבודה יסודית כדי להכין אותו. לא יכול להיות שיורידו את הכול לטמיון בגלל גחמות ובגלל פוליטיקה. אי-אפשר לעשות צחוק מהמערכת, בטח על משהו שכבר הוסכם עליו".
מקורבי שר הביטחון טענו כי מה שקרה בוועדת שקד מנוגד להחלטות ועדת פרי. "במקום לקחת את החלטות ועדת פרי כמו שהן, גררו את הסיפור במשך חודשים ארוכים ופירקו חלק ממסקנות הוועדה. זה הפך להיות כמו שוק וככה לא מתנהלים", האשימו.
חייל על ההצעה: "לא מאמין להמצאות"
גם בקרב הלוחמים המשרתים התקשו להבין את פשר ההחלטה ואם בכלל היא תהיה רלוונטית עבורם. עמיר שהתגייס בחודש מרס אשתקד לשירות לחימה בגדוד חי"ר אמור להשתחרר במרס 2016, אך חודשי השירות האחרונים שלו עשויים להיות מושפעים מהחוק המתהווה, אם יאושר.
"לא הודיעו לנו שום דבר וכבר הודיעו בכנסת על כל כך הרבה תוכניות שונות השנה, שהכול נשמע כמו המצאות שאי-אפשר להאמין להן יותר", טען עמיר. "ברור שזה הרבה יותר פוליטיקה ופחות רצון לדאוג לשוויון בין כל הצעירים במדינה. כנראה השוויון יגיע כמו השלום שהבטיחו לנו כשהיינו ילדים ואמרו שיום אחד לא יצטרכו יותר צבא".
לדבריו, "הרעיון לקצר את השירות ולגייס עוד קבוצה קטנה של חרדים נשמע כמו מדע בדיוני במקרה הטוב". קצין שמשרת כלוחם במסלול ישיבת הסדר וחתם על ויתור כדי לצאת למסלול קצונה, טוען מנגד כי פשוט נטפלים לבני ישיבות ההסדר.
"גם ככה הרוב המכריע מתוך כ-1,000 תלמידי הסדר משרתים כלוחמים ותורמים הרבה יותר מג'ובניקים חילונים שמשרתים שלוש שנים. ההיטפלות לבני הישיבות, שחלקם חותמים ויתור בהסכמת הרבנים שלהם וממשיכים להיות מפקדים בצבא, יוצרת מסך עשן לאי-שוויון שזועק לשמיים והוא אי-גיוס החרדים", האשים הקצין.
בוועדת שקד עדיין לא נמצא פתרון לפער שייווצר בכוח האדם הצה"לי בשנים הקרובות, שיתבטא בחישוב פשוט של "אובדן" כמה חטיבות, אך בצבא יכולים להתנחם בכך שההצבעה אתמול נחשבת לסמלית ועדיין לא מעשית. זאת משום שהחוק החדש צפוי לעבור הצבעות בקריאות נוספות בוועדות הכנסת ובממשלה, ועד אז עשויים להיכנס עוד שינויים במתווה החוק.
לגבי סוגיית גיוס החרדים שיעלה בהמשך השבוע להצבעה בוועדה לשוויון בנטל, בצבא מקווים להגדלת כמות המתגייסים החרדים בהתאם להחלטת הדרג המדיני, וערוכים לכך בטווח זמן מיידי. דבר זה יבוא לידי ביטוי באמצעות מרכז גיוס ומיון חרדים מיוחד שהוקם בבקו"ם בתל השומר בעלות של מיליוני שקלים.
תלמידי תיכון: "נעבוד יותר בגלל יוקר המחיה"
בינתיים, בקרב תלמידי התיכון המיועדים לגיוס הדעות חלוקות. טל מוסקונה, תלמיד כיתה י"א מהוד השרון, הגיב באדישות לאישור קיצור השירות בוועדת שקד. "לא כזה משנה לי", אמר טל, שלא יוכל להתגייס לשירות קרבי משום שהוא חולה בסוכרת. "אני אתנדב לצבא ואעשה את הכי טוב שאני יכול כדי לתרום למדינה שלי".
בכל זאת, תלמיד התיכון מביע דעה מסוימת. "זה יותר טוב כי אז יהיה יותר זמן לעבוד ולחסוך לטיול שכולם מדברים עליו. מעבר לזה, אני שחקן כדורגל אז יהיה לי יותר זמן להתאמן". בניגוד לטל, יובל גבעון, גם תלמיד כיתה י"א מהוד השרון, מתנגד להחלטה: "אפשר לנצל יותר את זמן השירות, ואם יורידו את ארבעת החודשים האלה יהיה פחות כוח אדם לצה"ל", הסביר יובל.
הנער סיפר כי ברצונו להתגייס לסיירת דובדבן. "אני כרגע אחרי צו ראשון ומתכוון ללכת לגדנ"ע צלילה. עוד לא היו לי גיבושים אבל זה לא יהיה נכון לקצר את השירות", אמר יובל. לדבריו, אם בכל זאת יקוצר השירות, הוא ינצל את הזמן כדי לעבוד בגלל יוקר המחיה.
עמרי שמידוב, תלמיד כיתה י"ב מצורן, סבור שיש להחלטה מקום רק אם היא תביא לשיפור איכות השירות, אבל הוא עדיין מביע ספק שזו תהיה התוצאה נוכח קיצור השירות. "אני חושב שגברים ונשים מכל המגזרים צריכים לשרת אותו הזמן, אלא אם כן מישהו מחליט לשרת יותר", הסביר עמרי.
"אם קיצור השירות בארבעה חודשים יוביל לתוצאה שיהיו יותר מתגייסים ושאיכות השירות תעלה – אז אני בעד. עם זאת, אני לא חושב שזה יקרה", אמר הנער, שמיועד להתגייס באוקטובר 2015. גם עמרי חושב שינצל את קיצור השירות כדי לעבוד או לצאת לטיול, אבל לדבריו רוב המתגייסים המיועדים פשוט יישבו בבית.