שתף קטע נבחר

 

מבחן "עקרת הבית": קצבה או בישול וכביסה

עשרות אלפי נשים נאלצות לעמוד במבחן של הביטוח הלאומי בדרך לקצבת הנכות, שבודק, בין היתר, את יכולתן לשטוף כלים ולגהץ. "מסרה שהיא לא מתפקדת, אך בראיון התברר שהיא לפחות מכינה אוכל", נכתב באחד הדו"חות

גיהוץ וניגוב אבק, בישול וקיפול כביסה. נשים ישראליות שעומדות למבחן הביטוח הלאומי לקביעת זכאות לנכות מוצאות עצמן נמדדות בקטגוריה ייעודית: עקרות הבית. כך, לדוגמה, נרשם בחוות דעת רשמית כי "היא מסוגלת לנגב, לסדר ולארגן את הבית. במהלך הראיון התברר שהיא לפחות מכינה את האוכל ומסוגלת לבצע מטלות קלות כגון ניקוי אבק, בישול קל וקיפול כביסה".

 

עוד סיפורים חמים – בפייסבוק שלנו

 

באמצעות חוות הדעת, שנחשפת לראשונה ב-ynet, נקבעת הזכאות לקצבת נכות שמתבססת על מדיניות הביטוח הלאומי. זו מורה על שני מבחנים לקביעת הזכאות: "מבחן הנכות הרפואית" ומבחן "כושר ההשתכרות", שבודק אם הכנסתו של זכאי או "יכולתו להשתכר" נפגעה ביותר מ-50% (הסף שממנו מקבלים קצבה על איבוד כושר עבודה). בנוסף, מגדיר החוק קטגוריה ייחודית לנשים: "מעמד עקרת הבית", שמכיל כיום כ-180 אלף נשים.

 (צילום: אוהד צויגנברג ) (צילום: אוהד צויגנברג )
(צילום: אוהד צויגנברג )

על פי החוק, אישה שבארבע השנים שקדמו לתביעתה לא עבדה לפחות שנה רצופה אחת או שנתיים לסירוגין תיחשב לעקרת בית ותיבדק במסלול שונה ומחמיר בהרבה, לעומת נשים "עובדות" או גברים. בנוסף, על "עקרות הבית" לצבור נכות רפואית בשיעור של 50% לפחות, לעומת 40% עבור כל יתר המבוטחים, והן נבחנות גם על פי יכולתן התיאורטית לתפקד במשק הבית ולבצע פעולות כגון קילוף ירקות, הצעת מיטה ושטיפת כלים.

 

"אני נבחנת על ניקוי אבק"

כך, לדוגמה, תחת הכותרת "דו"ח כושר לעקרת הבית", כתבה עובדת סוציאלית מטעם המוסד כי ת' בת ה-56, שסובלת מבעיות בריאותיות שונות, "מסוגלת לבצע מטלות קלות כגון ניקוי אבק, בישול קל וקיפול כביסה". ת', שעבדה בעבר כמזכירה וכמטפלת סיעודית, הביעה תרעומת על הדברים והגדירה אותם "סכין בלב". לדבריה, "במשך שנים החזקתי במשרות קבועות שדרשו יכולות מורכבות, אבל פתאום כשהייתי צריכה את הביטוח הלאומי אני נבחנת על ניקוי אבק".

 

חוות דעת אחרת - שבחנה את ו' בת ה-50, אם לשניים שסובלת מסוכרת ומבעיות נפשיות - קבעה כי היא "לא מסוגלת לבצע עבודות הכרוכות במאמץ פיזי ולא יכולה לעמוד בבישול בגלל סחרחורת. הבעל מבצע את רוב עבודות הבית והתובעת מטפלת בכביסה". עובדת השיקום של הביטוח הלאומי הדגישה עם זאת כי ו', שמטפלת גם בשני ילדיה של בת משפחתה, "מסוגלת לנגב, לסדר ולארגן את הבית, להדיח כלים - הכול בקצב שלה ועם הפסקות למנוחה".

 

בעניינה של זכאית אחרת, אלמנה שסובלת מבעיות בריאותיות והגישה תביעה להחמרת מצבה, העריכה עובדת המוסד כי היא "מצויה בענייני הבית ומנהלת אותו, אך מתקשה בביצוע עבודות בית הכרוכות במאמצים פיזיים ובעמידה ממושכת". ש', חולת לב ואם לשבעה שהגישה אף היא תביעה להחמרת מצבה, עמדה במוקד דו"ח נוסף ובו נקבע כי אף שמסרה "שהיא לא מתפקדת בביתה, במהלך הראיון התברר שהיא לפחות מכינה את האוכל. אני סבורה שהיא יכולה לבצע עבודות בית שאינן כרוכות במאמצים פיזיים חריגים", קבעה העובדת.

 

"זו השפלת נשים"

"אנחנו מקבלים פניות מנשים שחשות מושפלות בשל הסיטואציה", העידה עו"ד ורדית דמרי-מדר, יועצת משפטית של עמותת "ידיד" ומרצה

ב"מרכז הקליני" באוניברסיטה העברית. "האבסורד והאפליה כאן צועקים מכל כיוון, משום שלגברים אין קטגוריה כזאת ומשום שאם את לא חלק משוק העבודה, הנחת הביטוח הלאומי היא שלא תשתלבי בו גם בעתיד. למעשה המדינה נוהגת באופן חוקי כאילו מדובר בימי הביניים: אם אישה לא עובדת אז בהכרח הפונקציה שהיא תמלא היא טיפול במשק הבית. אלו הנחות מתקופת התנ"ך".

 

"למרבה הפלא והאבסורד, בשנת 2014 מעמדם של גברים ונשים בחוק הביטוח הלאומי עדיין אינו שוויוני." אמרה ל-ynet מנכ"לית המרכז למימוש זכויות רפואיות לבנת פורן. לדבריה, "מדהים לגלות שבימינו שטיפת סירים וקיפול כביסה הם קריטריונים לזכאות לקצבה. אלו קריטריונים מגדריים וארכאיים שאינם עוד מתקבלים על הדעת וטוב היה אם היו חולפים מהעולם".

 

מהביטוח הלאומי נמסר אתמול (יום ב') בתגובה כי "אנו מסכימים שהמצב הקיים צריך להשתנות, ולכן הגישה הנהלת המוסד לפני כשנתיים וחצי הצעה לשינוי חוק שנתקלה בקשיים חוקתיים. הביטוח הלאומי מנסח בימים אלו הצעת חוק חדשה לשינוי המצב הקיים שאותה הוא מקווה להביא במהרה להליכי חקיקה".


פורסם לראשונה 10/02/2014 23:35

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מאיר פרטוש
אילוסטרציה
צילום: מאיר פרטוש
צילום: כפיר זיו
לבנת פורן
צילום: כפיר זיו
מומלצים