תחנה בזמן: מסלולים וקמפינג במדבר
מסע אל העבר בתל ערד, נוף ייחודי, לינת קמפינג טרום-אביבית תחת כיפת השמיים וגם טיול רגלי ביער יתיר. הצעות שיגרמו לכם לצאת מהבית
לפעמים, הפרטים הקטנים מאפילים על הגדולים ואנו כה שקועים במה שנמצא מתחת לעיניים וקרוב לרגליים, עד שאנו שוכחים להרים ראש ולקלוט את התמונה הגדולה. זה מה שעלול לקרות לחובבי ארכיאולוגיה והיסטוריה מושבעים בתל ערד, המספק גם ארכיאולוגיה והיסטוריה וגם נוף שעושה חשק לבהות בו שעה ארוכה.
עוד טיולים בארץ בערוץ התיירות:
- אל לב המכתש: חוויית קמפינג ממשית
- קמפינג היסטורי: מצדה ודרום ים המלח
- בתוך עמי אני ישן: קמפינג בראי עמים עתיקים
אז אם אתם שייכים לזן של אלו ששוכחים לפעמים להרים את הראש, הזכירו לעצמכם להסיט מדי פעם בפעם את המבט מעלה ולקבל מנה גדושה של נוף מרהיב לעיניים.
גן לאומי תל ערד: היסטוריה ונוף
תל ערד, הממוקם סמוך מאוד לעיר ערד, הוא למעשה שרידי עיר חשובה מהתקופה הכנענית והתקופה הישראלית. העיר התחתונה פעלה בתקופה הכנענית הקדומה בלבד (2200-3150 לפנה"ס), ושטחה המרשים היה כמאה דונמים. ככזו, היא נחשבה בימיה הטובים לאחת הגדולות בארץ-ישראל.
חומה מרשימה ומסיבית הקיפה אותה, והכל בה נבנה בהתאם לתכנון קפדני ומדוקדק עד לפרט הקטן ביותר - ממבני הציבור והכיכרות ועד בתי המגורים והמקדשים. מתכנני העיר אפילו יצרו מערכת ניקוז של מי גשמים, באופן שאלו יזרמו הישר אל מאגר מים ייעודי. בתי המגורים נבנו אף הם על פי תוכניות זהות, כשכל בית זכה לחלל מרכזי גדול, שבקיר הרוחב שלו קבוע פתח הכניסה, וכן חדר מטבח או מחסן. תכנון תבניתי זה הביא לכך שבז'רגון הארכיאולוגי ידוע סגנון בנייה זה כ"בית ערדי".
העיר העליונה של ערד החלה את חייה בשנת 1200 לפני הספירה (התקופה הישראלית), ובה הוקמו לאורך הדורות מצודות, זו על שרידיה של הקודמת לה. עלו מעלה, ועם הידע המוקדם שיש לכם (וגם בסיועה של דפדפת המידע שתקבלו בכניסה לגן הלאומי), תגלו בלב שרידי המקדש מהתקופה הישראלית את הדביר - אולם ששימש קודש הקודשים. הארכיאולוגים מספרים כי המקדש הזה נבנה כהעתק מוקטן של בית המקדש הראשון בירושלים. באזור הדביר נמצאה מצבה אדומה, ובחצר שממול התגלה מזבח. נכון, יש צורך בלא מעט דמיון בכדי לראות עתה את ימי העבר ואת הפאר שככל הנראה סבב את הכל, אבל אין ספק - זהו מקום עם אנרגיות מיוחדות, כאלו שגם הציניקנים הגדולים ביותר לא יישארו אדישים להם.
כדאי לרשום ביומן: ב-29 במארס, במסגרת שבוע שמירת הטבע, ייערך בתל ערד האירוע "שני היכלים", הכולל סיור ברחובות העיר הכנענית ועליה אל המצודה היהודאית שבלבה מזבח, היכל ודביר. כמו כן, ניתן יהיה "להציץ" אל מפעל מים מרשים שהתגלה בעת האחרונה. וחשוב לא פחות - למרגלות התל תפגשו בפריחה המרשימה של חבר בקבוצת אירוסי ההיכל - האירוס השחום, והמבקרים מוזמנים להתנסות בטכניקה המאפשרת לכל אחד לצייר את האירוס ופרחי הבר.
שעות הסיור: 10:30 ו-13:00. סדנת הציור תתקיים במהלך היום בשעות 11:00-16:00. הפעילות ללא תשלום, למעט דמי הכניסה לאתר. חומרי היצירה יסופקו במקום. הגעה: נוסעים על כביש 31 ובצומת תל ערד פונים לכביש 80, וממנו, לפי השילוט, לגן לאומי תל ערד.
פריחה נדירה, אמנות על הדרך ויער גבולי
תל ערד הציג לכם יותר מדי ארכיאולוגיה כבדת ראש? הנה עוד כמה רעיונות לחקור את האזור:1. אתגר בוטני
בחודש מארס, שאוטוטו מגיע, האירוס השחום - צמח אנדמי עם עלים המזכירים חרבות וצבע ארגמן או סגול, שמכל המקומות בעולם בחר לשגשג דווקא בבקעת ערד והסביבה - נותן פה שואו רציני. לא תוכלו לטעות בו, אך גם לא תמיד קל לגלות אותו. אל תשכחו להביא מגדיר פרחים ולגלות חברים נוספים.
2. פיקניק בפארק
פארק ערד הוא מרחב יפה ואינטימי שידרוש מכם להצטייד בערכת קפה (לסגפנים), או בשפע מצרכי פיקניק מושקעים (לנהנתנים). המקום - העונה גם לשם "חורשת רן" - מציע יופי של זולות פרטיות שמהן נשקפים נופי המדבר החורפיים. יש פה גם מדשאות, מתקני שעשועים לילדים וחניון לילה צנוע. הפארק מצוי מערבית לערד (יש שילוט מכביש 31).
3. אמנות ברובע
רובע "אשת לוט", השוכן באזור התעשייה של ערד מצדו הדרומי של כביש 31, מאכלס האנגרים גדולים שבחלקם פועלים אמנים ואומנים. בסופי השבוע המקום מתעורר לחיים. אל תוותרו על ביקור במוזיאון הזכוכית המיוחד ובגלריות היפות.
4. מחלצים את העצמות
אם אתם מעוניינים להרחיק מעט, מומלץ לבקר ביער יתיר, השוכן באזור הדמדומים שעל גבול המדבר ויוצר מעברים חדים בין נופי החורש הים תיכוני לבין הנופים הדרמטיים של מדבר יהודה. יער גבולי, אם תרצו. המסלולים בו משולטים היטב, והוא מתאים הן לפיקניקים ממושכים והן לטיולים רגליים נינוחים. אל תוותרו גם על "שביל המתקנים החקלאיים" - שביל טיול קצרצר (פחות מקילומטר), שבו מגוון מרשים ומרוכז של מתנים חקלאיים קדומים, כולל גת חצובה, בורות מים, מפרכות לייצור שמן זית ועוד. הגעה: ניתן להגיע מכביש 31 לכיוון תל ערד, ומשם צפונה על כביש 80.
קמפינג במדבר: 3 הצעות
1. חניון תל ערד: לינה תחת כיפת השמיים
אם אתם מעוניינים להמשיך את החוויה הארכיאולוגית / נופית (אל תמחקו את המיותר) שמציע תל ערד, הישארו כאן ללינת לילה נעימה, בתחומי הגן הלאומי. במקום מבנה סגור עם מזרנים ומשטחים ללינה תחת כיפת השמיים, וגם שישה ביתני אירוח מאובזרים. יש כאן גם מטבח שדה מאובזר, שירותים ומקלחות חמות, נקודות חשמל, מנגלים גדולים ופינות קומזיץ, שולחנות וספסלים, ברזיות עם מים קרים, נקודות חשמל ותאורת שטח. ישנה אפשרות לשכור מזרנים, ובמקום פועל מרכז שירות למטייל שבו תוכלו לרכוש עצים למדורה, פחמים למנגל, מפות סימון שבילים ועוד.
לפרטים: 6280404- 08, שלוחה 1.
2. כפר הנוקדים: קמפינג בסגנון בדואי
כפר הנוקדים שוכן במיקום נהדר - העיר ערד מצד אחד ומצדה מצד שני. וכאן, בלב בקעת קנאים, משתרע מדבר בתולי למחצה, שעושה חשק עז לצאת לשיטוטים רגליים רגועים ומלאי השראה. הכפר, השוקק פעילויות ברוח אקולוגית, מציע בין השאר טיולי גמלים באורכים שונים בקניוני נחל צאלים הפוטוגניים. את הלינה ניתן לערוך באוהלים רחבי ידיים בסגנון בדואי, בחדרי אירוח וגם על משטחי קמפינג. במקום ישנם שולחנות פיקניק, חיבורים לחשמל, תאורה, פינת בישול מאובזרת, שירותים ומקלחות חמות, פינת מנגל ואזור למדורות. הגעה: מכביש 3199.
לפרטים: 08-9950097, או באתר.
3. מחנה מצדה: קמפינג בצל ההיסטוריה
החניון, השוכן ממערב להר ולמיתוס, הוא אחד המקומות היותר מעוררי השראה לערוך בו לינת שטח: להניח את הראש לעת ערב למרגלות המצדה ולהתעורר בבוקר לצידה, זהו עניין שבהחלט לא תוכלו לשכוח. אל החניון ניתן להגיע דרך ערד בלבד, ויש בו אפשרות ללון באוהל פרטי שלכם, באוהל בדואי או לשכור אוהלים משפחתיים עם מזרנים (עד ארבעה לנים). במקום מטבח שדה משותף ומאובזר היטב, שירותים ומקלחות חמות, נקודות חשמל, מנגלים ופינות קומזיץ, שולחנות וספסלים. הגעה: מכביש 3199.
לפרטים: 6280404- 08, שלוחה 1.
- המסלולים המוצעים בכתבה זו מחייבים הצטיידות במפה רלוונטית וב"סיפור הדרך".
- באתר "אורחן לילה"
שהוקם במטרה לקדם תוכנית לאומית לעידוד תרבות הפנאי והנופש בחיק הטבע - תמצאו שפע של פרטים נוספים על אתרי קמפינג ברחבי הארץ.