שתף קטע נבחר

 

שממת הדסה: 'פרוזדורים ריקים, חשק לבכות'

עיצומי צוות העובדים בבית החולים הירושלמי הורגשו בחדר המיון ובמרחבים אחרים. חולים זכו לטיפולים דחופים בלבד, ואחרים נשלחו הביתה. "זה גורם לנו להרגשה רעה כי אנחנו רוצים לטפל בכל החולים שלנו", הודתה אחות ראשית. בשערי צדק נרשם לחץ

מסדרון ההמתנה למיון בבית החולים הדסה עין כרם נותר הבוקר שומם, וכך גם מרחבים אחרים במוסד הרפואי. עיצומי צוות העובדים, שמאפשרים רק טיפולים דחופים בתחומי בית החולים, ממחישים בשטח את השורה ה תחתונה במשבר: קיסה ניהולית שעליה משלמים החולים.

 

עוד סיפורים חמים – בפייסבוק שלנו

 

"אני קוראת לציבור לא לבוא לבית החולים. אין ניתוחים, אין מרפאות, אל תעשו את דרכיכם אלינו", הדגישה יעל גרינבוים, אחות ראשית וחברת ועד האחיות. "אנו מטפלים בחולים אבל רק טיפול מציל חיים. במחלקות צומצם הצוות הרפואי למינימום האפשרי. לדוגמה, יש שתי אחיות במקום חמש. הן אינן יכולות להעניק את הטיפול שבשגרה וזה בא לידי ביטוי גם אם צריך להפוך את החולים או לקלח אותם".

הדסה שומם, הבוקר (צילום: נועם (דבול) דביר) (צילום: נועם (דבול) דביר)
הדסה שומם, הבוקר(צילום: נועם (דבול) דביר)

 (צילום: נועם (דבול) דביר) (צילום: נועם (דבול) דביר)
(צילום: נועם (דבול) דביר)
 

אחד מאותם חולים שהגיע בכל זאת למתחם הוא אביגדור רייס, שזקוק לזריקה בעינו, אך מרפאת העיניים סגורה ובמיון הבהירו לו ולאשתו כי עליהם להתקשר מחר בתקווה שהמרפאה תחזור לפעילות. "מדי חודש אני מקבל זריקה מפני שאני סובל ממחלה שאינה ניתנת לריפוי", סיפר רייס. "הזמינו אותנו בשעה 8:00. הגענו בתקווה שיש מישהו שאפשר לשאול אותו, אבל אין אף אחד, ריק. אפילו לא בקבלת חולים". אשתו הביעה חשש מהידרדרות במבצו והוסיפה: "אנחנו מפחדים מאוד כי הוא כבר עיוור בעין אחת ויש הרעה של המצב בעין השנייה".

 

בקשת הנהלת הדסה להקפאת הליכים אושרה אתמול בבית המשפט המחוזי בירושלים. אישורה יעניק לבית החולים הגנה מפני נושים למשך 90 יום, אך עובדיו הביעו חשש כי היא תוביל גם לביטול החוזים הקיבוציים שעליהם הם חתומים - ולאי-תשלום משכורות. במהלך תקופת ההקפאה, לא יקבלו העובדים שכר מלא. מרוויחי "משכורת גבוהה" ירוויחו 85% ממשכורתם ואלו שמרוויחים "מעט" יקבלו 95%, לשון הודעת בית החולים. מנכ"ל הדסה אביגדור קפלן אמר כי "ישתדל לשלם את מלוא המשכורת למי שמרוויח פחות מ-10 אלף שקל". בית החולים יפטר 15 עובדים בכל אחד משלושת החודשים הקרובים ויצמצם בתקופה זו גם את ההפרשות הסוציאליות לעובדים.

 

השופט ביקר את הנהלות הדסה בעבר, שהצליחו לדחות את המשבר הכלכלי הגדול באמצעות שימוש בדרכים "עקלקלות", כדבריו, והוסיף כי "חלק ממימון הפעילות הגירעונית נעשה בדרכים לא דרכים. המבקשת לא העבירה כספי ניכויים למס הכנסה שהיא ניכתה בפועל ממשכורות עובדיה. במשך תקופה ממושכת היא לא העבירה את כל ההפרשות משכר העובדים לקרנות הפנסיה, ונטלה מקרנות המחקר לשם תשלום פעילותה השוטפת. הותרת המצב על כנו אינה מתקבלת על הדעת", הדגיש.

 

לחץ בשערי צדק

בשל המצב החדש גדל זרם החולים למרכז הרפואי שערי צדק. מנכ"ל שערי צדק, פרופ' יונתן הלוי, אמר: "מהבוקר אנחנו מרגישים היטב את העיצומים בהדסה. אנחנו נמצאים במצב של 30 אחוז מטופלים מעל ליום רגיל, זה בא לידי ביטוי במיון ילדים, מבוגרים ולידות. נערכנו מבעוד מועד על ידי גיוס רופאים וצוותים שעובדים במשמרות גדולות יותר עד כה גם לשביעות רצון המטופלים". הוא הוסיף כי קשה לדעת כמה זמן יוכל להחזיק כך בית החולים מעמד: "יש לנו מטה שבכל יום בודק את הקצאת המשאבים".

 

העומס היחסי ניכר בחדר מיון בשערי צדק. כרמלה, שהגיעה למיון, סיפרה: "הרופא שלח אותי לבית החולים לעשות בדיקות דחופות, הוא אמר לי להגיע לשערי צדק, אך בדיעבד עשיתי טעות כי אם הייתי הולכת לעין כרם, דווקא בגלל השביתה היה הולך לי הרבה יותר מהר. באתי עם ספר כדי שלא ישעמם לי"

 

חולה אחר שהגיע עם אשתו, אמר: "היינו בבדיקה אצל האחות, אבל בשביל לראות את הרופא אנחנו מחכים כבר שעתיים. יש לחץ וראינו פה הרבה מאוד אנשים".

 

הבקשה להקפאת הליכים הוגשה בצל גירעון שוטף של 300 מיליון שקל וגירעון מצטבר של 1.3 מיליארד שקל. פרטי הבקשה חשפו תמונת מצב שגובלת באנרכיה ניהולית, נוהלי עבודה מופקרים וסעיפי תקציב רבים שמסבירים את הידרדרות המוסד הרפואי. בין היתר, תוארו ניתוחים פרטיים שנערכו על חשבון זמן רפואה ציבורית, עשרות מיליוני שקלים על שעות נוספות וכוננויות שאינן נדרשות ו-900 משכורות ניהול במוסד שבו רק 400 משרות ייעודיות.

 

"דלתות חדר המיון פתוחות, אבל אנחנו עובדים באופן חלקי", הסבירה פנינה שרון, אחות ראשית בחדר המיון. "זה גורם לנו להרגשה רעה. הפרוזדורים הריקים עושים לי חשק לבכות כי אנחנו רוצים לטפל בכל החולים שלנו. כואב לי לשלוח הביתה אנשים מבוגרים שבאים לכאן באוטובוסים. תדמיתית, זה עושה לנו נזק וזה לא טוב לנו כמוסד".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: נועם (דבול) דביר
חדר המיון בהדסה, הבוקר
צילום: נועם (דבול) דביר
מומלצים