שתף קטע נבחר

 

בדקנו: שתי רשתות בראוטר אחד

חברת בזק מציעה ראוטר של נטגיר המפיץ שתי רשתות בו זמנית - 2.4Ghz ו-5Ghz. גלשנו איתו חודשיים ובדקנו - האם יש תועלת ברשת הנוספת?

ככל שצריכת המידע בבית עולה, כך גם גדל מספר המכשירים המחוברים באותו בית. למשפחה ממוצעת יכול להיות יותר משמונה מכשירים שונים המחוברים אלחוטית לרשת הביתית. כל זה יוצר עומס על הראוטר ועל התדר היחידי שבו הוא משדר, וכך מצר את רוחב הפס הזמין לכל יושבי הבית. וזה עוד בלי השכן שמתחבר בלי רשות. חברת בזק מציעה מודם ראוטר המתיימר להתגבר על האיטיות הנובעת מעודף מכשירים. השתמשנו בו כשלושה חודשה ובדקנו, האם יש תועלת למשתמש הביתי בראוטר עם שני תדרים?

 

  

עוד סיפורים בפייסבוק שלנו

 

ציוד קצה

לראוטר ארבע יציאות רשת רגילות ועוד כניסת USB המאפשרת להשתמש בו ככונן משותף לכל המכשירים המחוברים לרשת הביתית, וגם כשרת מדפסות לאלו שרוצים לאפשר לכל בני הבית להדפיס מאותה מדפסת, שאין לה חיבור רשת משלה.

 

ההגדרה פשוטה מאוד, נכנסים לכתובת 10.0.0.138 מהדפדפן ומזינים את שם המשתמש והסיסמה של ספק האינטרנט, ובוחרים את שיטת האבטה והסיסמה, כשניתן להגדיר שם וסיסמה לכל אחת מהרשתות המובנות.

 

התאוריה

הכפלת הרשתות מוסיפה תדר חדש לגמרי שיאפשר למכשירים להתחבר אליו, ובכך למעשה יוצר שתי רשתות נפרדות, כאילו היו שני ראוטרים שונים. אך האם כפל רשתות שווה כפל מהירות? לא בדיוק. המכשיר שמתחבר אל הראוטר, כמו טלפון סלולרי, יודע כיצד להתחבר לרשת אחת כל פעם, כשהמעבר בין הרשתות לא מתבצע אוטומטית. היינו רוצים להאמין שהמכשיר יזהה שרשת ה-2.4 קצת איטית אז הוא יעבור ל-5Ghz, אך מכשירים מסוג זה לא מסוגלים לקפוץ בין רשתות Wi-Fi בזמן שימוש, כמו שהם מסוגלים לעבור מאנטנה סלולרית אחת לשניה שכן החיבור לרשת מתבצע כשהמכשיר מתעורר ממצב שבו המסך כבוי, לא תוך כדי השימוש.

 

חובה לעדכן

לאורך כל זמן הבדיקה נתקלנו בבעיית קליטה ברגע שהתרחקנו יותר מ-6 מטרים מהראוטר. אך לאחר עדכון התוכנה של הראוטר לפני כחודש וחצי, הביצועים השתפרו משמעותית, כשטווח הקליטה גדל במקצת, ויציבות הרשת עלתה משמעותית. לאחר מכן, לא נרשמו עוד ניתוקים אקראיים. בעניין הטווח המוגבל אי אפשר להאשים אך ורק את הראוטר. גילינו שספציפית עם מכשירי אייפון 5 הקליטה נמוכה, בעוד שבאייפד הקליטה הייתה בכ-30 אחוזים יותר גבוהה, ובגלקסי S4 כמעט 50 אחוז יותר. תוצאה זו חזרה על עצמה במהלך כל הבדיקה, האייפון פשוט לא קולט כמו הגלקסי והאייפד.

 

 

מהיר? תלוי למי 

לראוטר זה שתי רשתות אלחוטיות הפועלות במקביל - אחת בתדר הנפוץ של 2.4Ghz והשנייה בתדר 5Ghz (שמצריכה מתאם רשת מיוחד אם המחשב שלכם לא חדש). הבדיקה שלנו נערכה דרך אתר ואפליקציית Speedtest מול השרת הממוקם בנתניה. בבית הבדיקה ישנו חיבור מסוג Top 40 של בזק המבטיח חיבור ברוחב שבין 30 ל-40 מגה ביט. במחשב המחובר פיזית לראוטר קיבלנו 34 מגה כך שזו מהירות הביקורת שלנו. הצבנו מכשיר אייפון 5 וגלקסי S4 בצמוד לראוטר והפעלנו את הבדיקה ברשת 2.4GHz. האייפון הצליח להגיע למקסימום מהירות עם 34.09 מגה ביט, הגלקסי דישדש לו עם 23.66 מגה ביט. החלפנו לרשת 5Ghz והאייפון הגיע ל- 34.15 מגה ביט, כשהגלקסי השתפר מעט והגיע ל-24.61 מגה ביט. לקחנו את שני המכשירים לנקודה המרוחקת ביותר בבית שבה עד לעדכון התוכנה של הראוטר, לא הייתה קליטה אלחוטית כלשהי. אחרי העדכון האייפון עדיין לא קלט את רשת ה-2.4Ghz כשהגלקסי הציג מהירות של 14.80 מגה ביט. ברשת ה-5Ghz האייפון הגיע למהירות של 34.15 מגה ביט, כשהגלקסי האיץ ל-21.81 מגה ביט.

 

הניסוי הזה מראה שגם קליטה נמוכה, או ביצועי מהירות מאכזבים, הם לאו דווקא באשמת הראוטר, שכן הבדלים במכשיר יכולים להניב שינויים גדולים מאוד במהירות. כמו כן, הניסוי מראה שרשת ה-5GHz אכן מסייעת בקליטה אצל מכשירים עם קליטה בעייתית בתנאים מסוימים. עם זאת, לשם השוואה בשימוש בראוטר ישן יותר של אדימקס, האייפון כן קלט היטב בנקודה הרחוקה ביותר בבית.

 

לא חובה

מדובר בראוטר מוצלח שעושה את העבודה, ואכן מספק כפל תדרים לגלישה והעברת מידע אלחוטי מהיר. עם זאת, זהו לאו דווקא הפתרון הטוב ביותר, אלא המשתלם ביותר. כדי להגיע לקליטה ורוחב פס מקסימליים, ניתן להעביר את הרשת דרך תשתית החשמל בבית, אך כאן, ובהנחה שהתשתית בבית תואמת את הדרישה הטכנית, יש להשתמש במגוון מתאמי רשת כך שזה יכול להיות סיפור לא זול בכלל.

 

בזק אמנם מספקת את הראוטר כברירת מחדל ללקוחות חדשים אך אין כל חובה לקחת דווקא את הדגם הזה או בכלל לקחת ציוד כלשהו. תמיד תוכלו להשתמש בראוטר אחר, אם קיים, אך כן ישנו צורך בשכירת מודם בעלות של 8 שקלים לחודש, זאת לעומת חברת הוט המספקת את המודם שלה ללא עלות. אנחנו קצת תוהים מדוע צריך לשלם לחברה דמי שימוש בציוד קצה מינימלי, רק כדי לאפשר את השימוש בשירות שהוא בתשלום בכל מקרה.

 

את הראוטר VEGN2610 של נטגיר ניתן לרכוש בחנות של בזק ב-600 שקלים, כשהוא מוצע במסגרת השירות ללא תשלום בשנתיים הראשונות, ולאחר מכן בתעריף של 10 שקלים לחודש. במידה והאנטנה המובנית במחשב אינה תומכת בתדר 5GHz, ניתן לרכוש גם דרך בזק מקלט המתחבר דרך USB ב-180 שקלים.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים