ירושלים, 33 לספירה: רעש בעוצמה 8.2
בית המקדש נפגע, "חושך נורא ירד על העולם": מדענים סבורים כי רעידת האדמה לפני כמעט 2,000 שנה, שלפי הנוצרים ומחקרים קודמים אירעה ביום שבו ישו נצלב, היא המפתח לפתרון תעלומת "תכריכי טורינו"
ב-1927 נהרגו מאות בני אדם, ב-1837 צפת וטבריה נהרסו, ב-1759 נספו עשרות אלפים. כמעט כל מאה שנה פוקדת את הארץ רעידת אדמה עזה, אבל אחת החזקות והמשמעותיות ביותר מביניהן אירעה לפני כמעט 2,000 שנה. ממחקר חדש עולה כי עוצמתו של רעש אדמה שפקד את ארץ ישראל בשנת 33 לספירה והתרחש בדיוק ביום שבו ישו נצלב, הייתה לא פחות מ-8.2 בסולם ריכטר.
- עוד סיפורים חמים – בפייסבוק שלנו
הרעש, שמרכזו היה באזור ים המלח – חלק מהשבר הסורי-אפריקני ומאז ומתמיד מוקד רעידות אדמה – אירע 64 שנה לאחר רעש חזק אחר. אז, בשנת 31 לפני הספירה, נגרמו בין היתר נזקים עצומים למצדה ולקומראן. עוצמתו של הרעש הייתה ככל הנראה יותר מ-7 בסולם ריכטר ולפי ההיסטוריון יוסף בן מתתיהו (יוספוס פלביוס) נהרגו ממנו ביהודה כ-30 אלף בני אדם.
רעידת האדמה הבאה, לפני 1981 שנה, כבר הסבה הרס גם לבית המקדש, שנחרב בשנת 70 לספירה. מקורות יהודיים ונוצריים מאותה תקופה מזכירים את הנזקים שנגרמו לירושלים. בין היתר, שתיים מדלתות המתכת של בית המקדש, בגובה 20 מטרים, נפגעו. הנוצרים אף טוענים כי פרוכת ההיכל נקרעה, ככל הנראה בעקבות נזק למשקופים.
ממחקרים קודמים עלה שיש סבירות מסוימת כי אותה רעידת אדמה אירעה ב-3 באפריל. באחד מאותם מחקרים, שהתבסס בין היתר על דגימות אדמה מחוף עין גדי, נטען כי על פי המסופר בכתבים הנוצריים זהו גם היום שבו ישו נצלב.
על פי מתי, מתלמידיו של ישו, יומיים לאחר מכן – ביום שבו אירעה "תחיית המתים" – פקד ככל הנראה את האזור רעש נוסף. על הרעידה הראשונה והמרכזית נכתב ב"בשורה על פי מתי" בברית החדשה: "הקברים נפתחו וגופות רבות של קדושים שהיו ישנים קמו ויצאו מן הקברים אחרי תחייתו ויבואו אל העיר הקדושה וייראו לרבים".
רעידת האדמה שפקדה את ירושלים החריבה בין היתר את העיר ניסאה, עיר הנמל המרכזית של מחוז מגארה ביוון. "החושך הנורא ביותר ירד על כל העולם.
חלק גדול מיהודה נקרעה לגזרים", כתב ההיסטוריון תאלוס על אותו רעש.
במחקר החדש, שפורסם השבוע, נטען כי קרינה שהשתחררה כתוצאה מרעידת האדמה עשויה לפתור את תעלומת "תכריכי טורינו". קתולים רבים מאמינים כי יריעת הפשתן, שנמצאת בקתדרלת יוחנן המטביל בטורינו שבאיטליה, שימשה לכיסוי גופתו של ישו ושדמותו נחקקה באורח נס על גביה בזמן ששב לחיים לאחר צליבתו.
לפני כ-25 שנה העריכו מדענים באוניברסיטת אוקספורד שבבריטניה כי על פי תארוך פחמן, הבגד המקודש לנוצרים הוא בן 728 שנה בלבד – ולכן מדובר בזיוף. אבל קבוצת מדענים מאיטליה טוענת כעת כי רעידת האדמה הייתה כה חזקה עד שהביאה לשחרור ניוטרונים מסלעים שנמחצו. לפיכך, טוענים המדענים שפרסמו את מחקרם במגזין "מכניקה", זרם החלקיקים היה יכול להטביע דוגמה של קרני רנטגן על יריעת הפשתן, בעקבות תגובה כימית עם אטומי חנקן.