דרמה בירח: "הארנב" הסיני מת - וקם לתחייה
לילה דרמטי לגשושית הסינית "ג'ייד ראביט": לאחר שהוכרז כי שבקה לחיים עקב תקלות טכניות, היא שבה לפעול. "היא ערה, אבל הבעיות לא נפתרו"
ההכרזות על מותו היו מוקדמות מדי: רכב החלל הסיני "ארנב הירקן" (Jade rabbit) עבר לילה ארוך וקשה על הירח, אבל הוא עדיין מתפקד. סוכנות הידיעות הממלכתית של סין עוד הודיעה אמש כי הגשושית, שנחתה על הירח ב-15 בדצמבר לצרכי מחקר, שבקה חיים. "לא ניתן יהיה להחזיר אותה לתפקוד מלא", נמסר בדיווח - אך שעות ספורות לאחר מכן כבר הובעה אופטימיות לא צפויה.
עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו
"יוטו שב לחיים", אמר פיי ז'אייו, דובר תוכנית הירח הסינית, כשהוא משתמש בשמה הסיני של הגשושית. לדבריו, "רכב החלל אמנם נכנס למצב שינה באופן לא טבעי, אבל יש לו סיכוי לשרוד כי הוא עדיין בחיים". הגשושית סבלה מבעיות טכניות בחודש האחרון, לאחר שהייתה לגוף הראשון שנוחת נחיתה רכה על הירח מאז 1976, ולראשון שאינו אמריקני או סובייטי.
בחודש שעבר נמסר הדיווח על התקלה בשמה של הגשושית עצמה, בבלוג מיוחד שהוקם עבורה בסין. "למרות שהייתי צריכה לישון הבוקר, האדונים שלי גילו משהו יוצא דופן במערכת השליטה המכנית שלי. הם היו ערים כל הלילה כדי למצוא פתרון. שמעתי שהעיניים שלהם נראו יותר כמו עיניי הארנבת האדומות שלי. למרות זאת אני מודעת לכך שאני עלולה שלא לשרוד את הלילה הירחי הזה", נכתב ב-CNN.
המדענים אמרו כי לא ניתן יהיה לדעת את תוצאת ניסיונות התיקון עד שרכב החלל יתעורר מתקופת ה"האפלה" שלו, שבה מערכותיו הושבתו. אבל אחרי שהתעורר בתחילת השבוע,
"ג'ייד ראביט" עדיין לא תפקד כהלכה. "הוא ער, יש אות, אבל הבעיות עדיין לא נגמרו", אמר פיי. בסוכנות הידיעות הסינית הרשמית שינואה נמסר כי המומחים עדיין עובדים על תיקון רכב החלל.
הבעיות קשורות ככל הנראה ללוחות הסולאריים של הגשושית, שאמורים להפסיק לפעול במהלך הלילה הירחי, שנמשך יותר משבועיים. לפי CNN, הטמפרטורה בזמן הלילה בירח יכולה לצלול ל-233 מעלות מתחת לאפס, לעומת 123 מעלות ביום. כדי לשרוד בקור חייבת הגשושית "להיכנס למצב שינה", כדי לשמור על האלקטרוניקה העדינה שלה. הגשושית שוגרה יחד עם החללית "Chang'e-3", שקרויה על שמה של אלת הירח במיתולוגיה הסינית.
תוכנית החלל של הסינים התקדמה מאוד בעשור האחרון. באוקטובר ציינה בייג'ינג עשור למשימת החלל המאוישת הראשונה שלה. מאז, שלחה סין לחלל 10 אסטרונאוטים, בהם 8 גברים ושתי נשים, בשתי חלליות נפרדות. המדינה האסיאתית משקיעה יותר ויותר משאבים בפיתוח תוכניות חלל לצרכים צבאיים, מסחריים ומדעיים, אבל היא עדיין מפגרת אחר ארצות הברית והסין.