זוגות שעובדים יחד - האם זה יכול לעבוד?
ז'קלין ואביגדור ליכטנשטיין מתקשרים בשפת סתרים, דב קליין ואשתו אינם דנים במטופלים המשותפים שלהם ועדה לזורגן ובעלה מקפידים לתת מרחב זה לזו. לרגל הוולנטיין שוחחנו עם זוגות שעובדים יחד ושמענו איך זה מסתדר עם הזוגיות
לא פשוט להשאיר את כאבי הראש של העבודה כשמגיעים הביתה בסוף היום. אתגר זה, עימו מתמודדים כמעט כל הזוגות, קשה פי כמה כאשר הם גם עובדים יחד. בעולם הבידור הישראלי, למשל, לא חסרות דוגמאות לזוגות שעבדו יחד עד שהפרידו כוחות: רמי וריטה, אורנה ומשה דץ, צביקה פיק ומירית שם אור וזה רק על קצה המזלג. מצד שני, בולטים זוגות שמצליחים לקיים קרירה משותפת וחיי זוגיות במקביל, כמו קרן מור ומנשה נוי ששיחקו לא אחת יחדיו, וכך גם יונה אליאן, שמגלמת בימים אלו את התפקיד הראשי בהצגה שביים בעלה, ששי קשת.
- אחים לעסק: איך זה לעבוד עם המשפחה?
- הרי את מפוטרת: כשזוג שעובד יחד נפרד
- מזל טוב, ועכשיו לעבודה! זכויות עובדים מתחתנים
אז האם אפשר לעשות את הנתק בין העולמות? האם הבילוי המשותף שנכפה על בני הזוג למשך שעות כה ארוכות מדי יום ביומו - מוסיף או גורע למערכת היחסים? ואיך שומרים בכלל על יחסים תקינים, כשנכנסים חילוקי דעות הקשורים בעבודה? לרגל הוולנטיין שאלנו כמה זוגות שעובדים יחדיו איך הם עושים את זה.
"בעלי תמיד היה הסוכן האישי שלי"
המאפרת הידועה עדה לזורגן מנהלת עם בעלה רמי ליפשטט את "סטודיו עדה לזורגן" להכשרת מאפרים. השניים נפגשו בתל אביב דרך חברים לפני כ-30 שנה, עברו לניו יורק, התחתנו ונולדו להם שני ילדים. היא החלה לעבוד שם כמאפרת ועם לקוחותיה נמנו בין השאר סידני לאופר ומריה קארי, בעוד שרמי עסק בייבוא ושיווק תכשיטים.
השניים חזרו לישראל ב-94' ופתחו סטודיו להכשרת מאפרים בתל אביב. רמי אומר כי הם מעולם לא קיבלו החלטה מודעת לעבוד יחד, אלא פשוט התגלגלו לשם בדרך טבעית. לדברי עדה "אנחנו עובדים יחדיו מההתחלה - תמיד הוא היה הסוכן האישי שלי ותמיד מאחורי".
רמי מספר שחלק ניכר מההתקשרות ביניהם בכל האמור לעבודה, מתבצעת באמצעות המייל. גם עדה מאשרת כי הם לא מרבים להתראות לאורך שעות היום. "כל אחד עסוק בענייניו", היא אומרת. "בערב אנחנו יושבים יחד ומסכמים את היום, אבל לא מדברים על הבעיות בשטח, אלא סוגרים פינות אחרונות. בתוך כחצי שעה אנחנו כבר נכנסים לשקט של הבית, הילדים, הבישולים והמנוחה".
למרות נקודות ההשקה בעיסוק של שניהם, עדה מדגישה כי אלה לא מהוות מוקד לחיכוכים. "אנחנו עובדים יחד כל כך הרבה שנים, שאין בינינו פיצוצים ושבירת כלים. להיפך, אנחנו עוזרים אחד לשני ומעניקים גיבוי מלא. אין בינינו משחקי כוחות וכל אחד משמש כקרקע איתנה עבור השני. נכון שלפעמים דברים יוצאים מגדרם, אבל אנחנו לא סוחבים אותם, אנחנו קודם כל חברים מאוד טובים".
גם לדברי רמי אין ביניהם כמעט חילוקי דעות. "אלו חילופי דעות", הוא מבהיר. ההמלצה שלו לזוגות שעובדים יחד, היא "לתת מרחב פעילות ושלכל אחד יהיה מקום משלו, זירה ויעדים". עדה מוסיפה כי "אם לאחד הצדדים תמיד חשוב להיות צודק ולהגיד את המילה האחרונה - אין לזה סיכוי, אבל אם משאירים את האגו בצד וסומכים אחד על השני - זה יכול לעבוד. כשהבסיס הוא חברות אמיתית ויש זרימה והבנה, אפשר להצליח בכל דבר".
"לפעמים שוכחים לרגע שאנחנו בעל ואישה"
זוג נוסף שעובד יחדיו שנים ארוכות הם צמד הספרים המפורסם ז'קלין ואביגדור ליכטנשטיין. השניים, הורים לשלושה ילדים, נפגשו ב-64' דרך חברים, היא היתה הבתיכון והוא עמד לפני גיוס. ב-69' התחתנו ובהמשך נסעו יחדיו לשוויץ, שם אביגדור למד גרפיקה וז'קלין כבר עבדה כמעצבת שיער. בהמשך התגלגלו ללונדון - שם אביגדור החליט לעשות הסבה מקצועית ולהצטרף לאשתו. "התאהבתי בתחום", הוא מספר.
על אף החפיפה בתחומי עיסוקם - משך שנים ארוכות הם בחרו להפריד כוחות - אביגדור החזיק במספרה ביפו וז'קלין עבדה עם האחים שלה במספרה בחולון. רק לאחר כ-27 שנים, בשנת 86', הם החליטו לפתוח את המספרה המשותפת, לאחר לא מעט התחבטויות. "ידענו שעבודה משותפת עלולה לחבל בזוגיות", נזכר אביגדור. "מסביב שמענו סיפורים על בעיות שצצות כשעובדים ביחד, אבל החברים שאלו למה אנחנו לא עושים את זה והרגשנו מספיק בשלים לבחון עבודה משותפת".
כדי למנוע בעיות מראש - השניים הגדירו מראש כיצד יעבדו יחד וחילקו סמכויות. "ספרים עובדים כל היום עם אנשים ועם קהל, ולכן חשוב היה להסכים על כללי שיח והתנהגות בינינו במספרה ביום-יום", הוא מספר. "אנשים יוצאים ונכנסים כל היום, יש חיכוכים ולפעמים שוכחים לרגע שאנחנו בעל ואישה ומתנהגים כשותפים. זה לא פשוט, אבל אנחנו עובדים הרבה שנים יחד וכבר מחוסנים".
עם הזמן נוצרה להם שפת-גוף וקודים סודיים שרק הם יכולים להבין. "אנחנו יכולים להעביר מסרים ו'לדבר' זה עם זו ללא מילים", מסביר אביגדור. "ייתכן שנביע מורת רוח ממשהו, אבל תמיד זה בחיוך והשלמה ". ז'קלין מוסיפה כי "אנחנו פחות נתקלים בחילוקי דעות בינינו ויותר מתייעצים בנושאים ניהוליים ומקצועיים".
בשעות הערב, העבודה נשארת מחוץ לבית. "בבית אנחנו נהנים מהזוגיות", מספר אביגדור. "יש לנו חוק - בעבודה לא מדברים על הבית ובבית לא מדברים על העבודה. יש לנו שני בנים שעובדים כיום עם נשותיהם, אז כנראה שאנחנו דוגמה טובה לעניין הזה". ז'קלין מחדדת, כי "יש רק מקום אחד שאפשר לדבר על שני הנושאים - באוטו, כי זה שטח סטרילי ואף אחד לא שומע".
האם הם ממליצים לזוגות אחרים על עבודה משתופת? "זה מורכב", מודה אביגדור. "צריך להגדיר מראש את הגבולות והכללים לפני שנכנסים לעבודה משותפת. זוג צריך לעשות עם עצמו הרבה חושבים בשאלה אם הם מסוגלים לעבוד ביחד". במקביל הוא ממליץ לזוגות באשר הם, להתמיד ברומנטיקה. "צריך כל הזמן להוסיף גחלים ללהבת הזוגיות", הוא מסביר. "אני שולח פרחים לאשתי למספרה המשותפת ביום המשפחה או לימי הולדת".
"לא תמיד זה פשוט"
עוד זוג שרגיל להעביר את שגרת יומו ביחד הם המנתח הפלסטי ד"ר דב קליין ואשתו, ד"ר צ'ינסה קליין, פסיכיאטרית שעובדת במרפאה שלו כיועצת רפואית. השניים הכירו לפני 28 שנים, כשהיו סטודנטים לרפואה באיטליה. "היא מאוד מצאה חן בעיני", הוא נזכר." מעבר ליופי המיוחד שלה, היא מבריקה. היו לה את התוצאות הטובות ביותר בכיתה והיא סיימה בהצטיינות כל שנה. כל זה מאוד קרץ לי והיינו זוג כבר בלימודים".
לישראל הם שבו עם אחד משני ילדיהם והשתקעו בתל אביב. קליין מספר שהם נשאבו לעבודה משותפת כבר לפני הרבה שנים. "העבודה המשותפת נולדה מתוך צורך טיפולי במטופלים במרפאה", הוא מספר. "לעתים הייתי צריך חוות דעת מרופא פסיכיאטר מקצועי לגבי מטופל או מטופלת והייתי מתקשר להתייעץ איתה טלפונית, עד שיום אחד החלטנו שהיא תבוא למרפאה להיפגש עם מטופלים בעצמה".
איך משלבים את העבודה עם הזוגיות והבית? "לעתים רחוקות נדון במטופלים הקשורים אלי ואליה, על היכולת של המטופל או המטופלת להבין או להכיל את התהליך אותו עומדים לעבור, אבל זה לא קורה הרבה", הוא מספר. "מבחינה מקצועית אנחנו די מסכימים במאקרו על דרך התנהלות המרפאה, קבלת המטופלת כל תהליך האבחון והייעוץ. לגבי זוגות אחרים, זו כבר שאלה, עד כמה יכולים להיות קשובים זה לזה, לא תמיד זה פשוט".
8 זוגות נולדו במלון בים המלח
מקום העבודה מהווה פעמים רבות גם כר פורה להיכרויות. כך למשל, מלון פרימה אואזיס בים המלח יכול להתגאות במספר יפה של 8 זוגות שהכירו בעבודה, בהם פקידת קבלה שהתחתנה עם סגן הקב"ט, הקב"ט, פקידת קבלה אחרת שנשואה לבל בוי וסגנית מנהלת המשק והמציל. אפילו הסמנכ"ל הכיר במקום את אשתו.
בין הזוגות שהכירו במלון כלולים מימון (30) אלול, סגן מנהל מזון ומשקאות, ואשתו כוכי (35), סגנית מנהלת קבלה.השניים עבדו זמן ארוך יחדיו עד שערב אחד נדלק הניצוץ בניהם, בזכות מפגש מתוכנן בין חברים שבסופו הגיעו אליו אר שניהם. "לפני שהתחלנו לצאת הוא היה בזוגיות ולא היה קשר מעבר לזה", מספרת כוכי. "אחרי 4 שנים התחלנו להתקרב ולאחר שנה הוא הציע לי נישואים". לפני חמישה חודשים נולד להם בן, שהתווסף לילד של כוכי מנישואיה הקודמים.
כוכי מספרת כי במקרה שלהם - העבודה כן תופסת בסוף היום חלק נכבד מהשיחות. עם זאת היא מוסיפה כי העובדה שהם עובדים ביחד, דווקא מסייעת להם להיפגש. "בגלל שהענף שאנחנו מתעסקים בו הוא מלונאות והמשמרות הן בשבתות וחגים, המפגש הוא הרבה פעמים בעבודה ולא בבית. מה שכן זה קצת פוגע בשעות שלנו עם הילדים". לדבריה, העובדים והמנהלים במלון מפרגנים להם. "במלון נורא עודדו אותנו מתחילת הקשר וגם ציפו ביחד איתנו והתרגשו מההיריון הראשון ומהלידה".
המשדך: רשת סופרמרקטים
זוג נוסף שנפגש בעבודה הם אבי (46) וליאת (31) ששון, שעובדים ברשת הסופרמרקטים קואופ שופ בירושלים. השניים הכירו לפני כשלוש שנים כשליאת החלה לעבודה כקופאית וסדרנית בסניף הגבעה הצרפתית, בו אבי עבד כמנהל מחלקת ירקות. הקליק נוצר בין הזוג בין מדפי הסחורה של מחלקת ירקות ומחלקת מוצרי החלב, שם אבי נתקל לראשונה בליאת, שעסקה בסידור מוצרי חלב על המדף.
מי שדחף לשידוך ביניהם היה דווקא מנהל הסניף, שדרבן אותו להציע לה לצאת. השניים יצאו במשך כשנה ובסוכות 2012 התחתנו, כשמנהל הסניף שימש כשושבין. אחרי החתונה שובצה ליאת בסניף אחר בירושלים, בהתאם לנוהלי הרשת שאוסרים על זוגות נשואים לעבוד באותם הסניפים.
כיאה לזוג צעיר, התקופה בה עבדו יחדיו לוותה באופוריה. "המוטיבציה להגיע לעבודה הייתה בשמיים", מספר אבי. "שמחנו לראות האחד את השני במשך היום והעובדה שמצאנו אהבה בזכות העבודה, דרבנה אותנו לעבוד קשה וטוב יותר".
עם זאת, הם גם שמחו על המהלך שיזמה ההנהלה, להפריד ביניהם לאחר החתונה. "מרבית העובדים תמכו ופרגנו לקשר בינינו, אבל היו מקרים בודדים של עובדים שקינאו או טענו שאנחנו זוכים ליחס מועדף בסידור העבודה, כדי להיות ביחד. ההפרדה בינינו נטרלה כל אפשרות שידברו מאחורי גבינו ובנוסף, כך אנחנו מתגעגעים זה לזו יותר במהלך היום".
רומן בעבודה? כשאין יחסי מרות - אין בעיה
לא תמיד די ברומנטיקה - עורכות הדין ארנה שר ומיכל פינברג-דורון, שותפות בנ. פינברג ושות', מציינות כי אם מתמפתח רומן בין עובדים שאין ביניהם יחסי מרות - אין בכך בעיה. עם זאת הן מזהירות ההגדרה של בעל מרות הינה רחבה בפסיקה וכוללת גם עובד וותיק או בכיר, אפילו אם אינו ממונה ישיר.
"קיים חשש שבשלב מסוים ה"כפיף" עלול לטעון להטרדה מינית מצידו של הממונה", הן מסבירות. "יש לכך משמעות כלפי מטריד וכלפי המעסיק - אם הוא פעל שלא על פי הוראות החוק והתקנות כדי לברר את התלונה". הטרדה מינית היא עבירה פלילית שגוררת קנס או מאסר, וכן עוולה אזרחית שבגינה ניתן לחייב את מי שהפר את הוראות החוק בתשלום פיצוי כספי ללא הוכחת נזק עד 120 אלף שקל.
בשל האיסור על יחסים אינטימיים בין עובדים שלהם יש יחסי כפיפות - גם אם לא ישירים - על העובד הממונה לחשוף לפני המעסיקים את הרומן ויש ליצור ביניהם הפרדה בעבודה. "אם מתחיל להירקם קשר רומנטי בין הממונה לעובד - חובה על בעל המרות לדווח על כך לממונה עליו", הן מסבירות. "כך הוא עושה "פעולה אקטיבית" לביטול השפעת יחסי המרות על היחסים הנרקמים בינו לבין העובד שתחתיו".