10 דברים שאפשר לעשות עם טחינה גולמית
לא רק ממרח, אלא גם זיגוג לירקות בתנור, רוטב לעוף בגריל ובסיס למגוון מתוקים: עשרה מתכונים שאפשר להכין בין הרף מטחינה גולמית
רגע לפני - כל מה שרציתם לדעת על טחינה
טחינה גולמית. מדובר בחומר גלם נפלא, אלא שתחת אותו שם מוכרים ממרח תעשייתי רע לתפארת. הטחינה הגולמית עשויה מגרעיני שומשום קלופים, קלויים וטחונים בלי תוספות, ואילו התעשייתית כוללת שמן, תיבול גס וחומרים משמרים.
עוד מתכונים בערוץ האוכל:
בריאות. הטחינה עשירה בחלבונים, חומצות שומן חד בלתי רוויות, סידן וויטמינים והיא דלת פחמימות.
טחינה מלאה היא, כמובן, בריאה יותר, אבל עבור מי שאוהבים את טעם השומשום - היא גם טעימה יותר. במלאה טוחנים את הגרגיר כולו, כולל הקליפה המכילה סיבים תזונתיים.
טחינה אניגמה. יש שלב בערבוב של טחינה ומים, שבו נדמה שהמרקם נשבר ולעולם לא יתאחד מחדש. אל דאגה - ממשיכים לערבב ובסוף מתרחש הנס.
התיבול הקלאסי. מוסיפים לטחינה הגולמית מים ומתבלים בלימון, מלח ושום. אפשר גם פטרוזיליה קצוצה, פלפל חריף וכמון.
טחינה בטעמים. שעשוע של מסעדות, שאפשר לאמץ לבית ובעיקר עושה שמח בעיניים. זה מתחיל מהוספת עשבי תיבול לקבלת טחינה ירוקה (בהדונסיה, קלאסית), אבל אפשר גם כורכום (או זעפרן) לטחינה צהובה, שמשתדכת מצוין לקבב דג, או טחינה סגולה עם סלק, שמגישים לצד ירקות שורש צלויים.
אנטיפסטי של ירקות עם טחינה
המרכיבים:
2 בטטות, חתוכות לפרוסות בעובי 1/2 ס"מ
2-3 פלפלים צבעונים חתוכים לפרוסות
1 זוקיני חתוך לפרוסות
1 בצל סגול חתוך לפרוסות
1 שומר חתוך לפרוסות
1 חציל, חתוך לפרוסות בעובי 1/2 ס"מ
שמן זית
מעט טימין
מלח גס
להגשה:
טחינה גולמית - לפי הטעם
אופן ההכנה:
- מניחים בתבנית אפייה את פרוסות הבטטות, מזלפים מעל שמן זית ומכיניסם לתנור שחומם מראש ל-180 מעלות.
- אחרי 10 דקות מוסיפים את פרוסות הפלפלים, זוקיני, בצל, שומר והחציל. מזלפים עוד שמן זית, מפזרים טימין ומלח גס ומחזירים לתנור לכ-20 דקות עד שהירקות מתרככים ומשחימים.
- הגשה: מזלפים טחינה גולמית (עדיף מלאה) על הירקות בעודם חמים. מגישים חם, חמים או קר.
ממרח חלבה
המרכיבים:
1/2 כוס טחינה גולמית
1/2 כוס דבש או סילאן
אופן ההכנה:
- מערבבים 1/2 כוס טחינה גולמית עם 1/2 כוס דבש או סילאן. מתחילים ביחס של חצי-חצי וטועמים. אם מתוק מדי, מוסיפים עוד טחינה ולהיפך.
- מכניסים את הממרח למקרר למשך 30 דקות עד להתייצבות. מורחים על לחם או מזלפים על גלידה וניל.
טחינה קשיו
מתבלים את הממרח בעדינות, כדי לא להעלים את המתיקות הטבעית של הקשיו.
המרכיבים:
100 גרם אגוזי קשיו טבעיים
1/2 כוס טחינה גולמית
1/2 כוס מי קרח
מלח
מיץ מחצי לימון
1 שן שום
אופן ההכנה:
- טוחנים את אגוזי הקשיו בבלנדר חזק או במעבד מזון עד לקבלת מחית.
- מוסיפים 1/2 כוס טחינה גולמית וטוחנים עוד קצת. מוסיפים 1/2 כוס מי קרח, מלח, מיץ מ-1/2 לימון ושן שום.
עוגיות אנרגיה
המרכיבים:
420 גרם (3 כוסות) קמח
10 גרם (1 כף) אבקת אפייה
200 גרם (1 כוס) סוכר
240 מ"ל (1 כוס) טחינה גולמית
100 גרם חמאה רכה
2 ביצים
1.5 כוסות פירות מיובשים (לפי הטעם) ואגוזים, קצוצים
אופן ההכנה:
- מכינים את הבצק: מערבלים במיקסר את הקמח, אבקת האפייה, סוכר, טחינה גולמית, חמאה ואת 2 הביצים במשך 3 דקות עד שהבצק מתאחד. מוסיפים לבצק את תערובת הפירות היבשים והאגוזים ומערבבים.
- יוצרים מהתערובת כדורים שטוחים בקוטר 3-4 ס"מ בעזרת כף גלידה או בידיים רטובות.
- מניחים במרווחים על תבנית מרופדת בנייר אפייה ואופים 15 דקות עד שהעוגיות מזהיבות קלות. מצננים ושומרים בקופסה אטומה כשבוע.
גלידת בננות וחלבה מהירה
את הגלידה מומלץ לאכול היישר מתוך ספל אספרסו חם.
המרכיבים:
4 בננות בשלות מאוד, קלופות וחצויות
1/2 כוס טחינה גולמית
1/2-1/4 כוס דבש
שוט וודקה או ליקר בננות - לא חובה
אופן ההכנה:
- מכניסים את הבננות לשקית ומניחים במקפיא עד לקפיאה מוחלטת.
- מעבדים את הבננות הקפואות במעבד מזון עם 1/2 כוס טחינה גולמית. טועמים ומוסיפים את הדבש.
- אפשר להוסיף שוט וודקה או ליקר בננות. אוכלים מיד.
קראמבל טחינה על פירות בתנור
המרכיבים לתבנית בגודל 30×25 ס”מ :
לקראמבל טחינה:
140 גרם (1 כוס) קמח
50 גרם חמאה קרה
200 גרם (1 כוס) סוכר
1/2 כוס טחינה גולמית
1/2 כוס שיבולת שועל (אפשר אינסטנט)
לתערובת הפירות:
4 כוסות פירות בשלים (אגסים פרוסים, תותים חתוכים, תפוחי סמית קלופים), חתוכים דק
1-2 כפות סוכר
1 כף מיץ לימון
מעט קינמון
מעט אגוז מוסקט
אופן ההכנה:
- מכינים את הקראמבל: מעבדים במעבד מזון קמח, חמאה, סוכר וטחינה גולמית עד לקבלת מרקם פירורי. מוסיפים 1/2 כוס שיבולת שועל ומאחדים את התערובת בשני פולסים.
- משמנים תבנית ומסדרים בה את הפירות. מתבלים בסוכר, מיץ לימון, קינמון ואגוז מוסקט ומערבבים.
- מפזרים את פירורי הקראמבל מעל הפירות ואופים בתנור שחומם מראש ל-160 מעלות כ-30 דקות או עד שמיצי הפרי מבעבעים והציפוי משחים. אוכלים חם או בטמפרטורת החדר.
לחמניות חלבה
המרכיבים:
לבצק:
420 גרם (3 כוסות) קמח לחם
360 מ"ל (1.5 כוסות) חלב
50 גרם חמאה מומסת
1/2 חבילה (25 גרם) שמרית
2 כפיות סוכר
קורט מלח
למילוי:
1/2 כוס טחינה גולמית
1/2 כוס דבש או סילאן
לציפוי הלחמניות:
1 ביצה
1 כף חלב
אופן ההכנה:
- מכינים את הבצק: מערבלים במיקסר עם וו לישה את קמח הלחם, החלב, חמאה מומסת, 1/2 חבילת שמרית, סוכר וקורט מלח במשך כ-10 דקות עד לקבלת בצק גמיש וחלק. מכסים ומתפיחים כשעה וחצי להכפלת הנפח.
- מרדדים את הבצק על נייר אפייה מקומח קלות למלבן בעובי 1 ס”מ. מורחים בתערובת של 1/2 כוס טחינה גולמית ו-1/2 כוס דבש או סילאן ומגלגלים לגליל הדוק.
- פורסים את הגליל ל-10 פרוסות, לשים מעט כל פרוסה ויוצרים כדור כך שתיווצר בו דוגמת שיש. מניחים במרווחים בתבנית מרופדת בנייר אפייה, מורחים בחמאה מומסת ומתפיחים כשעה.
- מברישים את הלחמניות בביצה טרופה עם כף חלב ואופים בתנור שחומם מראש ל-180 מעלות במשך 25 דקות עד להזהבה. מצננים מעט ומגישים עם חמאה רכה וגבינה חריפה.
שוקי עוף עם בטטות וטחינה גולמית
המרכיבים:
12 שוקי עוף
1 ק"ג בייבי בטטות עם הקליפה, חצויות לאורך
שיניים מ-1 ראש שום, לא קלופות
לרוטב:
1/2 כוס טחינה גולמית
1/2 כוס מים
1/4 כוס סילאן
מלח, פלפל שחור
אופן ההכנה:
- מסדרים בתבנית את שוקי העוף, הבטטות ושיני השום.
- מכינים את הרוטב: מערבבים בקערה 1/2 כוס טחינה גולמית, 1/2 כוס מים, סילאן, מלח ופלפל שחור.
- מזלפים על העוף והירקות ומערבבים.
- מכסים ברדיד אלומיניום ואופים בתנור שחומם מראש ל-180 מעלות במשך 30 דקות. מסירים את הכיסוי ואופים כ-15 דקות להשחמה.
שיפודי עוף בסאטאי טחינה
המרכיבים:
400 גרם חזה עוף, חתוך לרצועות ארוכות
שיפודי עץ
לסאטאי טחינה:
1 כוס טחינה גולמית
1 כף סויה
1 כף מחית קארי צהובה
מעט כורכום
אופן ההכנה:
- מערבבים בקערה טחינה גולמית, סויה, מחית קארי צהובה ומעט כורכום (לרוטב בגוון צהוב בוהק).
- ומורחים על רצועות העוף מחצית מהרוטב. משהים ל-30 דקות ומשפדים על שיפודי עץ.
- צולים על גריל או מחבת פסים ומגישים לצד יתרת הרוטב.
ברוקולי מאודה ברוטב טחינה חריף
המרכיבים:
1 ק"ג ברוקולי, מופרד לפרחים
1/2 כוס טחינה גולמית
1/2 כוס רוטב צ'ילי מתוק
1/2 כפית צ'ילי גרוס חריף
להגשה:
שומשום
אופן ההכנה:
- מערבבים בקערה טחינה גולמית, 1/2 כוס רוטב צ’ילי מתוק ו-1/2 כפית צ’ילי גרוס חריף.
- מאדים את פרחי הברוקולי בסלסילת אידוי או במיקרו 2-3 דקות עד שצבעו הופך ירוק עז.
- הגשה: מזלפים את הרוטב, מפזרים שומשום ומגישים מיד.
המתכונים (הנפלאים!) לקוחים ממגזין "על השולחן". עוד טיפים, מתכונים ורעיונות לארוחות - בעיתון