בעזרת השם: האנשים מאחורי מותגי הענק
מי זה מריו מ"סופר מריו"? האם ג'וני ווקר היה אדם אמיתי? למה קראו למכונית הספורט "מרצדס"? על שם מי קרוי המותג אדידס והאם ד"ר פישר הוא באמת דוקטור? המותגים שכולנו מכירים, שקרויים בעצם על שמם של אנשים אמיתיים
אתם בוודאי מכירים הרבה מאוד אנשים שהם מותגים: אריק איינשטיין ז"ל, שלמה ארצי וגידי גוב מבין המוזיקאים, שמעון פרס ובנימין נתניהו בקרב הפוליטיקאים, ועמוס עוז וא.ב. יהושוע מבין הסופרים.
- מותג נולד: ההתחלות הקטנות של מותגי הענק
- מותגים בתחפושת: הזיופים הכי מביכים
- מהם המסרים החבויים בלוגואים המוכרים?
- עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו
אבל מה לגבי מותגים יומיומיים, שכולכם מכירים, ולא ידעתם שהם קרויים על שם אנשים בשר ודם? הנה כמה דוגמאות.
מריו השכרות נכסים ומשחקי מחשב בע"מ
אז מי זה מריו מ"סופר מריו"? לפני שנינטנדו הפכה לענקית היא הייתה חברת סטארט-אפ יפנית, ששכרה משרדים בארצות הברית וניסתה לפתח את המשחק הראשון שלה, "דונקי קונג". מלבד קוף, כיכב במשחק יצור אנושי שבתחילה כונה על ידי המפתחים "מר וידאו".
יום אחד, לאחר שפיגרו בתשלומי שכר הדירה שלהם, הגיע למשרדי נינטנדו בעל הבית, בחור צבעוני, מוחצן ולא כל כך רגוע בשם מריו סיגל, שניהל דין ודברים נוקב עם מנכ"ל נינטנדו. בסופו של הדיון זכו אנשי נינטנדו בארכה לתשלום שכר הדירה ומנכ"ל נינטנדו החליט, שאופיו של גיבור המשחק שהוא בדיוק פיתח באותו זמן מזכיר מאוד את אופיו של מריו האמיתי, והוא החליט לשנות את שמו של "מר וידאו" ל-מריו. אגב, למריו האמיתי לא היה שפם ולואיג'י, הצלע השנייה ב"אחים מריו", הוא דמות פיקטיבית.
אדידס. לא מי שחשבתם
את מותג הספורט הגרמני אדידס הקים בשנת 1948 אדולף ("אָדִי") דָסְלֶר, שהחליט ששם המותג החדש שלו יורכב משם החיבה שלו (אָדִי) ומתחילת שם המשפחה דָסְלֶר. אגב, אחיו של אדולף, רודולף, הקים מספר שנים מאוחר יותר מותג ספורט מתחרה. אתם מכירים אותו בוודאי בשם "פומה".
אגב, גם בישראל מותגים רבים קרויים על שם המשפחה, שהקימה אותם בזמנו: שטראוס, זוגלובק, יעקבי ופדני הן רק חלק מהדוגמאות. מחלבות גד, לעומתן, קרויה על שם שמו השני של מייסדן, עזרא גד כהן ומותג התכשיטים הבינלאומי H.Stern קרוי על שם מקימו (היהודי) הנס שטרן ז"ל.
ילדים זה שמחה
בתחום האופנה והקוסמטיקה, מרבית מותגי העל קרויים על שם המעצבים שהקימו אותם: לואי ויטון, ארמני, דולצ'ה ושותפו גבאנה, ורסאצ'ה, קוקו שאנל, אסתי לאודר וטומי הילפיגר. אבל בתחום רכבי היוקרה, מרצדס קרוי על שם אישה אמיתית או ליתר דיוק: ילדה אמיתית.
בראשית ימיו של המותג, פנה לבעלי החברה יהודי עשיר בשם אמיל ילינק, והסכים לסייע במימון הוצאות הפיתוח והייצור של דגמי ספורט של החברה, בתנאי שהדגם ייקרא על שם בתו אדריאנה מולנה רמונה, ששם החיבה שלה היה מרצדס.
עוד ילדים שנתנו השראה לשמות מותגים הם בין השאר תמי, ביתו של המהנדס שפיתח את הפטנטים שהובילו לייצורו של בר המים המוכר לכם כיום כתמי 4 (ה-4 בשם המותג מייצג את מספר הגרסה שלאחריה יצא המוצר לראשונה לשוק) ועדן, מ"עדן טבע מרקט", שהוא בנו הבכור של גיא פרוביזור, מייסד הרשת למוצרי הבריאות והטבע. יש גם אלה האומרים, שבשנת 1947, כשהוקמה חברה לייצור מזון בארץ ישראל, קרא בעליה לאחד ממותגיה על שם בתו, תלמה.
ולבסוף: יצחק קרסו היה יהודי יווני שהיגר לספרד והקים שם מפעל לייצור יוגורט. ליצחק היה בן בשם דניאל, ששם החיבה שלו בספרדית היה דָנוֹן. על שמו נקרא מותג היוגורטים דנון או בעברית: דנונה.
על הקשר בין אנשים ואלכוהול
נעשה הפסקה ללגימה קצרה. מותג הבירה היינקן קרוי על שם ההולנדי הצעיר, ג'ררד היינקן, שרכש בשנת 1864 מבשלה כושלת, מיתג אותה מחדש ויצר מותג שנמכר כיום ב-197 מדינות בעולם.
שיבאס ריגאל - מותג הוויסקי הסקוטי - קרוי על שם שני האחים לבית שיבאס, שהפכו את תחביבם לערבב סוגים שונים של ויסקי לעסק משגשג ולמותג מצליח.
הלוגו של הוויסקי ג'וני ווקר (Johnnie Walker) מציג ג'נטלמן אנגלי עם כובע ומקל הליכה כשהוא הולך (באנגלית: Walk). אבל מקור המילה ווקר היא בכלל בשם משפחתו של מייסד המותג ג'ון ווקר, ששם החיבה שלו היה - ניחשתם נכון - ג'וני. רק לאחר מכן גובש הלוגו של הג'נטלמן שהולך והולך והולך.
ואת הפסקת האלכוהול נסיים במותג הבירה גינס, שייסד בדבלין בשנת 1759 בחור בשם ארתור, ששם משפחתו היה - לא קשה לנחש - גינס.
ד"ר פישר. האיש והאגדה או אגדה של איש?
מותג הבונבוניירות המוזהב פררו רושה קרוי על שמו של השוקולטייר האיטלקי פייטרו פררו, שבשנת 1946 הקים את החברה שלו שהייתה אחראית, בין השאר, גם על פיתוחו של ממרח האגוזים נוטלה.
גלידת בן אנד ג'ריס קרויה על שם שני מייסדיה: בן כהן וג'רי גרינפילד, חברי ילדות שאחרי שנשרו מלימודיהם האקדמאים וסיימו קורס בהתכתבות (!) בהכנת גלידה - פתחו גלידריה משלהם והחלו לפתח טעמים שונים ומשונים, אותם כינו בשמות מקוריים, שבזכותם צמח המותג וזכה להצלחה בינלאומית.
מה אתם מורחים על עצמכם בקיץ כהגנה מפני השמש? כנראה אולטראסול של ד"ר פישר. ד"ר פישר הוא דוקטור אמיתי. אלי פישר בשבילכם, שבשנת 1965 הקים בישראל ביחד עם אשתו דבורה ז"ל חברה הנושאת את שמו.
ובמה אתם מתגלחים? כנראה בסכין גילוח של ג'ילט, אותו המציא בשנת 1901 אמריקאי בשם קינג סי ג'ילט, שעל שמו קרוי מותג הגילוח הנפוץ ביותר בעולם. הוא עצמו, דרך אגב, התהדר בשפם מברשת מפואר.
והקטשופ, המיונז והחרדל של היינץ שאתם אוכלים? אז בפעם הבאה שאתם טובלים את הצ'יפס שקניתם במקדונלד'ס (רשת שהקימו בארצות הברית במאה שעברה שני האחים לבית מקדונלד) בקטשופ היינץ - דעו שאתם עושים זאת בזכותו של הנרי היינץ, שהחל לארוז מוצרי מזון ב-1869 ולאחר מכן נכנס לעסקי ייצור, אריזה ושיווק של הקטשופ שכל כך מזוהה עמו.
ונסיים בסיפורו הבלתי ייאמן של הילד האמריקאי ג'ק, שבשנת 1863, בזמן שהיה בן 13 בלבד הקים בחצר בית הוריו במדינת טנסי מזקקת ויסקי (כנראה שאז היה מותר לבני מצווה לזקק ויסקי בטנסי...) וכמו כל ילד שפותח מזקקת ויסקי, הוא החליט שהמוצר יישא את שמו ואת שם משפחתו וייקרא מאז - ג'ק דניאלס.
מכירים עוד סיפורים מעניינים על מותגים שקרויים על שם אנשים? שתפו אותנו בטוקבקים!
ערן יסעור הוא עורך המהדורה הישראלית של ספר ה-Superbrands של ישראל, שיצאה לאחרונה לאור, ושהגרסה הדיגיטלית שלה פתוחה לקריאה גם באתר www.superbrands.co.il