המו"מ מקרטע? מחריף הקרב על הטרסות
על אף התחייבותה שלא לפנות למוסדות בינלאומיים בזמן המו"מ, ביקשה הרשות הפלסטינית מאונסק"ו להכניס את אזור הטרסות בכפר בתיר לרשימה של אתרי מורשת בינלאומיים בסכנה. האם מדובר בהכנה לכישלון השיחות?
מסגרת הזמן שהוקצבה לשיחות המשא ומתן בין ישראל לרשות הפלסטינית מתקרבת לסיומה, ונראה כי הפלסטינים מצדם מכינים את הקרקע לאפשרות שהמשא ומתן יסתיים בלא כלום. הרשות הפלסטינית פנתה בסוף חודש ינואר לאונסק"ו, ארגון החינוך המדע והתרבות של האו"ם, כדי להכניס את אזור הטרסות בכפר בתיר לרשימה של אתרי מורשת בינלאומיים בסכנה.
- עוד סיפורים חמים – בפייסבוק שלנו
סוגיית הטרסות בבתיר נמצאת בעיצומו של מאבק משפטי בבג"ץ נגד תוואי גדר ההפרדה שאמור לעבור במקום. את העתירה הגישו ארגון "ידידי כדור הארץ" ממניעים סביבתיים והיא אינה קשורה לפנייה. אנשי הארגון, בשיתוף עם תושבי הכפר, טוענים כי תוואי הגדר שאותו מציעה המדינה יגרום להרס חלק מהטרסות העתיקות באופן שיסב להן נזק בלתי הפיך.
פנייה פלסטינית למוסד בינלאומי בתקופת המשא ומתן עומדת בניגוד לסיכומים המוקדמים שהושגו בין הצדדים בתיווכו של מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי. על פי הסיכום ישראל הסכימה לשחרר 104 אסירים פלסטינים שנכלאו לפני החתימה על הסכמי אוסלו ובתמורה הפלסטינים הסכימו להשהות את הצעדים החד צדדים במערכה הדיפלומטית שהם מנהלים נגד ישראל בזמן המשא ומתן.
גורמים פלסטינים אמרו ל-ynet כי הפנייה לאונסק"ו נעשתה כבר בחודש ינואר, מכיוון שזהו חלון ההזדמנויות האחרון שבו יוכל להתקיים דיון על הכנסת הטרסות בבתיר לרשימה בשנה הנוכחית. הדיון צפוי להיות ב-15 ביוני בדוחא שבקטאר, שם תתכנס הוועידה השנתית של אונסק"ו.
עוד קודם לכינוס הוועידה, צפויים מומחים מטעם אונסק"ו להגיע לבתיר כדי לבחון את האתר. הגורמים ציינו כי מכיוון ששיחות המשא ומתן עתידות להסתיים בסוף אפריל, במידה שלא תהיה פריצת דרך, הם היו חייבים להתחיל בתהליך כבר כעת. עם זאת, הם רמזו כי אם יוחלט להאריך את תקופת המשא ומתן, הרשות תסיר את הבקשה מסדר היום.
הרשות הפלסטינית התקבלה כחברה מלאה באונסק"ו באוקטובר 2011 אחרי הצבעה שבה זכו ברוב של 107 מדינות אל מול 14 מדינות שהתנגדו. בישראל טענו אז כי הקבלה של הפלסטינים מוכיחה כי הארגון עובר תהליך של פוליטיזציה.
Read this article in English