תמיכה ביהודי דנמרק: 'פניה של האנטישמיות'
גורמים שונים בישראל מביעים זעם על החלטת ממשלת דנמרק לאסור את השחיטה הכשרה החל מיום שני. "ההחלטה הזאת אינה מיטיבה עם החיות, עם המסורת היהודית ועם זכויות האדם״, אמר השר נפתלי בנט, והרב הראשי כינה אותה "פגיעה קשה וחמורה בדת היהודית וביהודי דנמרק"
<< הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו >>
"השחיטה הכשרה היא ההומאנית ביותר מכל השיטות הקיימות, ומונעת סבל מהבהמות", אמר הרב הראשי, דוד לאו. "אשוחח עם שגריר דנמרק בישראל ועם גורמי הממשל בדנמרק - ובמידה ואכן התקבלה החלטה חמורה זו, נדרוש לבטל אותה. מדובר בפגיעה קשה וחמורה בדת היהודית וביהודי דנמרק".
השר לשרותי דת ולענייני התפוצות, נפתלי בנט, שוחח אמש (יום ה') עם אישים בולטים ביהדות אירופה, בהם עם נשיא ועידת רבני אירופה הרב פנחס גולדשמידט, הרב הראשי של דנמרק בנט לקסנר, ושליח חב״ד בדנמרק הרב יצחק לבנטל.
״אנחנו נעמוד לצד הקהילה היהודית, ונבחן את הדרכים לסייע להם בהקדם", אמר. "ההחלטה הזאת אינה מיטיבה עם החיות, עם המסורת היהודית ועם זכויות האדם״.
השר בנט אף הציע כל סיוע אפשרי לקהילה בדנמרק, והנחה את אנשי משרדו לעקוב אחר הנושא ולהכין פתרונות בהקדם האפשרי.
"לזמן את השגריר לשיחת הבהרה"
סגן השר לשירותי דת, הרב אלי בן דהן, הגיב על החלטת ממשלת דנמרק לאסור על השחיטה הכשרה
במילים קשות: "האנטישמיות האירופית מגלה את פרצופה האמיתי ברחבי אירופה, ומתעצמת אף במוסדות השלטון", קבע. "אני קורא לשגריר הדני למנוע את יישום ההחלטה לאסור שחיטה כשרה. על השר ליברמן להזמינו לשיחת הבהרה".
ועידת רבני אירופה גינתה אף היא את ההחלטה של שר החקלאות והמזון. נשיא ועידת רבני אירופה, הרב פנחס גולדשמידט, אמר כי דברי השר הדני שזכויות בעלי החיים קודמות לזכויות האדם, מקוממים ומנוגדים לאמנה האירופית, ואף פוגעים בחופש הדת והמצפון, ״אם כי", הוסיף, "אין שחיטה כשרה מסודרת בדנמרק, וההחלטה יצאה בעקבות שחיטת 'החלאל' של המוסלמים, אך קיים כעס גדול בעולם היהודי האירופי על החלטה מבישה זו".
במכתב ששיגר מנכ"ל איגוד הארגונים היהודים באיחוד האירופי (EJA) הרב מנחם מרגולין, לראשי האיחוד, טען כי "איסור השחיטה בדנמרק פוגע ביהודים ממדינות רבות באירופה ובעולם כולו".
"שחיטה כשרה הינה מינימום בסיסי שנדרש לקיום חיי קהילה יהודיים בכל מקום שהם", אמר מנכ"ל EJA והוסיף כי הארגון "יפעל בנחישות לביטול רוע הגזירה בדנמרק, כפי שהוא פועל בימים אלה לביטול האיסור על השחיטה הכשרה בפולין, ולמניעת הטלת איסור על קיום ברית מילה בנורבגיה".
"פגיעה במיעוטים"
הרב מרגולין כבר נפגש בעניין עם נציב הבריאות האירופי, טוניו בורג, ולדבריו שמע ממנו כי האיסור על שהחיטה עומד בסתירה לחוקי היבשת המבטיחים את זכותם של ארגונים דתיים לבצע שחיטה בהתאם לאמונתם הדתית, וכי בכוונת ארגונו לדרוש ממשלת דנמרק הבהרות בנושא.
הקהילה היהודית בדנמרק מונה כ-6,000 איש, המתגוררים ברובם בבירה קופנהגן. פין שוארץ, נשיא הקהילה, אמר לכלי תקשורת במדינה כי מדובר במדיניות שפוגעת במיעוטים שאינם יכולים להגן על עצמם.
אתמול (יום ה') פורסם כי ממשלת דנמרק החליטה כי השחיטה ללא הימום הבהמה אסורה, ובכך פסקה
למעשה כי השחיטה הכשרה איננה חוקית עוד. דן יורגסון, שר החקלאות והמזון הדני, חתם על תקנה שמונעת הלכה למעשה שחיטה כשרה במדינה, והיא תיכנס לתוקף החל מיום שני הקרוב. בעשור האחרון לא מתבצעת בפועל שחיטה יהודית כשרה, שכן הבשר הכשר מיובא לקהילה היהודית הקטנה.
"זכויות בעלי החיים קודמות לזכויות דתיות", הבהיר יורגסון בכלי תקשורת דניים. "אני בעד שחיטה דתית, אך היא חייבת להיעשות ללא צער מיותר לבעלי החיים, ואת זה אפשר להשיג רק בהימום". מדובר בהימום על ידי שוק חשמלי - תהליך שלטענת פעילי זכויות בעלי החיים מונע סבל מהבהמה לפני השחיטה.