קריסת הדסה: ועדה תבדוק איך נגרם הגירעון
שרת הבריאות מינתה צוות לבחינת המשבר בבית החולים הירושלמי. הפגישות עם הרופאים והאחיות לא הביאו לפריצת דרך. יו"ר ועד העובדים: "האוצר חייב להתערב בבהילות, אנחנו לא צריכים לשלם את מחיר הכישלון הניהולי"
ועדת בדיקה תבחן את הקריסה הכלכלית של בית החולים הירושלמי: שרת הבריאות יעל גרמן הודיעה היום (ו') כי מינתה צוות בדיקה לבחינת המשבר בבתי החולים הדסה עין כרם והדסה הר הצופים. הצוות יבחן כיצד הגיעו בהדסה לגירעון שוטף של 300 מיליון שקל ולגירעון מצטבר של 1.3 מיליארד שקל.
עוד סיפורים חמים – בפייסבוק שלנו
עוד חדשות ב-ynet:
לפי גרמן, צוות הבדיקה אמור לגבש מנגנון על מנת למנוע מקרים דומים בעתיד. בראש הצוות יעמוד אבי גבאי, לשעבר עובד באגף התקציבים של משרד האוצר. גרמן צפויה לגייס חברים נוספים ממשרדי הבריאות והאוצר, והצוות יבחן כיצד הגיעה הדסה לגירעון הגדול.
רק לפני ימים אחדים אמר מנכ"ל משרד הבריאות, פרופסור רוני גמזו, כי בעבר ניסה לפקח על הדסה ולבקר את המתרחש בבית החולים, אך לטענתו ניסיונותיו נעצרו על ידי ההנהלה. גמזו הודה שאין לו סמכות על בית החולים מכיוון שהוא בית חולים בבעלות פרטית של עמותה ואינו בית חולים ממשלתי, כך שהחוק מגביל אותו בעניין.
כעת תבדוק גרמן אם מבנה הבעלות ואופן הרגולציה בתחום הם בין הגורמים למשבר הכלכלי החמור ומה הסיבות לכך. "המשבר החמור שאליו נקלעה הדסה מחייב בחינה יסודית של הרקע והסיבות", אמרה גרמן, "כשרת הבריאות אני ממונה על ביצוע פקודת בריאות העם, שמקנה למשרד הבריאות את הסמכויות לרישוי בתי חולים והסברת תפקודם ולביצוע חוק ביטוח בריאות ממלכתי". צוות הבדיקה יעבוד במקביל למשא ומתן אותו מנהלת הדסה מול המדינה על הבראת בית החולים.
החלטתה של גרמן התקבלה על רקע המשך השביתה בהדסה וכניסת בית החולים להקפאת הליכים. אמש נועדו מנכ"ל בית החולים אביגדור קפלן, יו"ר ההסתדרות הרפואית ד"ר ליאוניד אידלמן והמנכ"ל והיועצת המשפטית של ההסתדרות הרופאית עו"ד לאה ופנר עם נציגי ועדי הרופאים והנאמנים, עורכי הדין ליפא מאיר ואשר אקסלרוד.
במהלך הפגישה התבקשו הרופאים לשוב לעבודתם והנאמנים וההנהלה הציגו מתווה שמגדיר מה תכלול הקפאת ההליכים, אולם סדרת דרישות שהציבו הרופאים טרם נענתה ולכן השביתה נמשכת. גם פגישה עם נציגות האחיות ועובדי המשק והמנהלה הסתיימה ללא הסכמה.
אמנון ברוכיאן, יו"ר ועד עובדי המנהל והמשק, מסר היום פרטים נוספים על הפגישה ותקף את ההנהלה: "העובדים התבקשו אמש לממן מכיסם את תוכנית ההבראה של בית החולים בסכום העולה על 100 מיליון שקלים. עובדי בית החולים הקורסים בניסיון לפרנס את משפחותיהם אינם בנק ולא צריכים לשלם את מחיר הכישלון הניהולי בהדסה. עובדי המנהל והמשק אף נמצאים בסכנת פיטורים ועלולים להיזרק מבית החולים לגורלם כבר בקרוב".
יו"ר ועד עובדי המנהל והמשק המשיך בהפניית האצבע המאשימה למדינה: "משרד האוצר חייב להתערב במשבר בבהילות ולא לשלוח את הנאמנים לגזול את שכרם של העובדים ורגע אחרי להשליך אותם למעגל האבטלה והעוני. המשכורות הנמוכות של מחלקות האוכל, המנקים והסניטרים - לא הן שיבריאו את הדסה".
ביום שלישי אישר בית המשפט המחוזי בירושלים את הקפאת ההליכים בהדסה, צעד שמעניק לבית החולים הגנה מפני נושים למשך 90 יום.
בעקבות אישור ההקפאה החריפו העובדים את השביתה. האחיות ועובדי המינהל והמשק עברו ממתכונת שבת שבה פעלו עד אז למתכונת חירום. הרופאים בהדסה עובדים מאז פרוץ המשבר במתכונת שבת.
הבקשה להקפאת הליכים הוגשה בצל גירעון שוטף של 300 מיליון שקל וגירעון מצטבר של 1.3 מיליארד שקל. פרטי הבקשה חשפו תמונת מצב שגובלת באנרכיה ניהולית, נוהלי עבודה מופקרים וסעיפי תקציב רבים שמסבירים את הידרדרות המוסד הרפואי. בין היתר, תוארו ניתוחים פרטיים שנערכו על חשבון זמן רפואה ציבורית, עשרות מיליוני שקלים על שעות נוספות וכוננויות שאינן נדרשות ו-900 משכורות ניהול במוסד שבו רק 400 משרות ייעודיות.