שתף קטע נבחר

 

עכשיו גם פאוול וסוטומאיור בסכנה / טור

השיא המדהים של לאבילני הוכיח דבר פשוט: כל שיא ניתן לשבירה. וגם: מה ההבדל בין הקופץ במוט הצרפתי לאוסיין בולט? וכמה חבל שאריק איינשטיין ז"ל לא הספיק לחזות בקפיצה הזו

ישנם שיאים באתלטיקה שסברנו כי יחזיקו מעמד עוד 50 שנה. למשל ה-2.45 מטרים (סנטימטר גבוה יותר משער כדורגל, להמחשה) של הקובני חוויאר סוטומאיור או ה-8.95 מטרים של מייק פאואל מארה"ב בקפיצה לרוחק מטוקיו 1991 וכך חשבנו גם לגבי השיא של סרגיי בובקה בקפיצה במוט (6.15 מטרים) שהחזיק מעמד 21 שנים.  

 

ynet ספורט ברשתות החברתיות:

צפו: קבוצת הכדורגל הכי מטורללת בעולם

צפו: סל ניצחון מדהים בשנייה האחרונה

השחקן ששחזר את המספרת של ברק יצחקי. צפו

 

מה זה אומר? שתמיד עשוי לבוא האדם הביוני וישיג את מה שנחשב לבלתי מושג. מייקל ג'ונסון הדהים את עולם האתלטיקה ב-1996 כשניפץ את השיא העולמי של פייטרו מנאה ב-200 מטרים (19.72 שניות) והעמיד אותו על 19.66 שניות לפני המכה הבאמת מדהימה באולימפיאדת אטלנטה כשקבע 19.32 שניות. ג'ונסון חשב אולי כי יישאר שיאן לנצח, אך אז הגיע אוסיין בולט וקבע 19.30 שניות באולימפיאדת בייג'ינג 2008 ושנה לאחר מכן באליפות העולם גילח 11 מאיות נוספות בדרך ל-19.19 שניות.

 

 

מה אומר השיא של לאבילני? שגם השיאים של מייק

 פאוול וחוויאר סוטומאיור נמצאים בסכנת הכחדה. אז אמנם נכון לעכשיו אין מי שיאיים על השיא בקפיצה לרוחק, אבל לסוטומאיור כבר דורכים על היבלות. אלוף העולם בוגדן בונדרנקו האוקראיני, שעבר כבר 2.41 מטרים, איוון אוחוב, האלוף האולימפי שנגמל מאלכוהול התקרב אף הוא ארבעה סנטימטרים לשיא העולם ואליהם מצטרפים הקטארי מוטאז אסה ברשים והרוסי אלכסיי דימיטריק שעברו 2.40 מטרים. כל אחד מהם הוא פצצה מתקתקת המסוגלת לשבור שיא עולם.  

 

מה הרגיש בובקה בכסאו בדונייצק כשצפה בלאבילני? האם טיפח אשליה שיישאר שיאן העולם לנצח? סביר להניח שבדיוק כמונו גם הוא האמין, למרות שלתקשורת אמר דברים אחרים בשביל הנימוס. בסופו של דבר הוא יכול להתנחם בכך כי הסנסציה התרחשה בתחרות שאותה הוא מארגן. 

 

סוטומאיור. גם השיא שלו בסכנה (צילום: mct) (צילום: mct)
סוטומאיור. גם השיא שלו בסכנה(צילום: mct)

 

בעיקרם של דברים, האדם משתכלל מעשור לעשור. לא רק באמצעים הטכניים, תמיד קמים כאלו שאף פעם עוד לא היו כמותם. אוסיין בולט, וסליחה עם החושדים בו, הוא זן חדש של אדם. פשוט לא היה בנמצא מי שמשלב גובה של 1.96 מ', עם רגליים שכל צעד שלהם שווה לשתיים וחצי פסיעות עם עוד שפע של תכונות מולדות. במקצועותיו, בולט מוכשר יותר מלאבילני שהישגיו הם יותר פרי של עבודה סיזיפית, וחיפוש אחר המושלמות באמצעים מוגבלים.

 

אחד היתרונות שיש ללאבילני על פני בובקה הוא במוט הקשיח בו הוא משתמש. כפי שחדשות לבקרים משכללים את מחבטי הטניס גם המוטות עוברים שידרוג. המוט שהחליף לאבילני בקפיצת השיא הוא בדיוק כזה.

 

לאבילני עם השיא החדש (צילום: AP) (צילום: AP)
לאבילני עם השיא החדש(צילום: AP)

 

הקפיצה במוט היא המקצוע הכי מורכב באתלטיקה . יש צורך בהרצה מהירה, ויכולת לנעוץ את המוט במיקום האופטימלי לזווית הקפיצה. תיאום שרק בודדים מסוגלים לעמוד בו. לאבילני הגיע לשלמות המאפשרת לו לעשות את הביצוע המושלם בלי סטייה של מילימטר.

 

הבשורה של לאבילני היא כי אם חשבנו שהגענו לשיא יכולת האדם אנחנו טועים. בטווח הלא רחוק במיוחד יימחקו גם השיאים של פאוול וסוטומאיור, שניים שאין אף צל של חשש לגבי אמינות תוצאותיהם, זה רק עניין של האדם הנכון והיום הנכון עבורו.

 

אריק איינשטיין ז"ל. כמה שהוא היה נהנה לצפות בשיא הזה (צילום: ראובן שוורץ) (צילום: ראובן שוורץ)
אריק איינשטיין ז"ל. כמה שהוא היה נהנה לצפות בשיא הזה(צילום: ראובן שוורץ)

 

רעידת אדמה כבר אמרנו? אמות הסיפים של הקפיצה במוט כבר הזדעדזעו הערב בדונייצק. ולאבילני? הוא כבר מדבר על 6.21 מטרים כמטרה הבאה. ורק נותר להצטער שאריק איינשטיין ז"ל, חובב אתלטיקה גדול, לא הספיק לראות את השיא הזה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים