שתף קטע נבחר
 

הכיבוש הישראלי חוזר. לפארק

ההצלחה של איחוד כוורת חתמה תרדמת ארוכה, ואמנים ישראלים כבר לא מתביישים לפנטז על פארק הירקון: שלומי שבת הבטיח ומחכה לתאריך, שלמה ארצי ושלום חנוך כבר קבעו - אבל ניל יאנג קלקל להם את התוכניות. יעד שאפתני? אין ספק. אבל האם יש פה סיכוי לרווח שיצדיק את ההימור, או שזו רק עוד פסגה שצריך לסמן עליה וי?

בשנות ה-80 וה-90, תור הזהר של רוק המיינסטרים הישראלי, זו לא היתה מילה גסה. שלום חנוך היה שם. שלמה ארצי היה שם. מאוחר יותר גם חברי משינה. "לעשות את הפארק" לא היה שמור רק למדונה, ג'סטין ביבר או אנתוני קידיס: גם כיבוש ישראלי נרשם במדשאות שעל גדות הירקון. נכון, גם אז זה היה אתגר לא מבוטל - אבל כזה שאמנים מקומיים הצליחו לעמוד בו.

 

כל זה התפוגג בשנים האחרונות. אמנים בינלאומיים כמו דפש מוד, ריהאנה ואחרים מושכים רבבות לפארק בחודשי הקיץ. שלמה ארצי, אייל גולן, משינה ואחרים מסתפקים, במקרה הטוב, בהופעות בקיסריה, היכל התרבות, בריכת הסולטן. בימים שאפתניים במיוחד, אולי יהמרו על היכל נוקיה.

 

אלא שבזמן האחרון מנשבת רוח חדשה-ישנה באוויר. אולי איחוד כוורת - שהצליח למלא את הפארק יומיים ברציפות - היה זה שפתח את התיאבון. איך שלא יהיה, העובדה היא שכמה מוזיקאים ישראלים כבר לא מתביישים לדבר על פארק הירקון. שלומי שבת הכריז על זה בראיון ל"ידיעות אחרונות", שלמה ארצי ושלום חנוך הגיעו בעקבותיו ולכך מתווספים דיווחים על אייל גולן, שקיווה להגיע לשם עם אתניקס (הם דווקא סירבו).

 

הקהל באיחוד "כוורת". פתחו את התיאבון (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
הקהל באיחוד "כוורת". פתחו את התיאבון(צילום: ירון ברנר)

תאריכים עדיין אין, וכרגע נראה ששום דבר עוד לא סגור הרמטית - אבל עצם העיסוק באופציה הזו מעיד על רעב שהתעורר אחרי תרדמת ארוכה. וכפי שמתברר, זה לא בהכרח רעב לכסף.

 

עניין של כסף

אז ישנם אמנים ישראלים שמשוכנעים שיש ביכולתם לכבוש מחדש את הפארק, אך האם זה ישתלם להם? עלות שכירת המתחם לבדה יכולה להגיע למאה אלף שקלים. זה רק עבור הזכות להפיע במקום, עוד לפני שדיברנו על אבטחה, גידור, תאורה, סאונד, פרסום ושלל הוצאות נלוות. בסך הכל, גורמים בתעשיית המוזיקה מעריכים שהופעה אחת בפארק הירקון תעלה כמיליון דולר.

 

כדי לכסות הוצאה כזו, אמן ישראלי יצטרך למצוא ספונסרים מסחריים, ולהפסיק להופיע מול קהלים גדולים כמה חודשים קודם לכן (כדי להגביר את התיאבון בקרב מעריציו) ובסופו של דבר גם לגבות סכום גבוה יחסית לכרטיס - כ-300 שקלים. "האם הקהל הישראלי ישלם את זה בשביל זמר מקומי? בכלל לא בטוח", אומר גורם בתחום.

 

ומה שהצליח עבור חברי כוורת המאוחדים, לא בהכרח יצליח כשמדובר באמנים פעילים יותר. "כשהם הופיעו, היה ברור שזהו, לא יהיה יותר", אומר בכיר בתעשיית המוזיקה. "זה היה הטריגר לקהל לבוא. אם שלום חנוך ושלמה ארצי יופיעו שם - הקהל יודע שאם לא ההופעה הזו, יש לו סיכוי לראות אותם פעם אחרת. וזה פקטור משמעותי". אותו גורם מציין שלדעתו, רק אירוע חד פעמי מצדיק הופעה בפארק הירקון: "אחרת, הנזק עולה על התועלת, מהבחינה הכלכלית לפחות".

   

שלום חנוך ושלמה ארצי. פספסו את יולי ()
שלום חנוך ושלמה ארצי. פספסו את יולי
 

כפי שדווח ב"ידיעות אחרונות" לפני כחודש, ארצי וחנוך כיוונו את הופעתם ליולי הקרוב - אלא שניל יאנג קלקל להם את התוכניות: המוזיקאי הקנדי צפוי להופיע באותו מקום באמצע החודש - ועל פי תקנות עיריית רמת גן, מותר לקיים מדי חודש רק מופע אחד במתחם. כעת השניים בוחנים את האפשרות לערוך מופע משותף באוגוסט, אך הדבר עדיין לא נסגר.

 

היכולת של ארצי וחנוך לשאת על כתפיהם מופע בפארק לא מוטלת בספק. "שלמה מסוגל למלא את הפארק לבד", טוען בכיר בניהול זמרים, "הרי אם תעשה חישוב, הוא ממלא את קיסריה 12 פעמים בקיץ - שזה אומר 4,000 איש בערב, וכמעט 50 אלף בסך הכל". עם זאת, גם לארצי ברור שהופעה בפארק תגרור ביטול של סיבוב הקיץ בקיסריה. ולא בטוח שהאופציה, של ערב אחד מול רבבות צופים, משתלמת לו יותר.

 

"אתה לא יכול לגבות מהקהל הישראלי 700 שקל לכרטיס", אומר בכיר בתעשייה. "גם שלמה יודע את זה. כבר כמה שנים שהוא לא מרשה לעצמו להעלות מחירים בקיסריה".

 

גורמים אחרים טוענים שאפשר לגבות 300 שקלים לכרטיס ועדיין להרוויח בפארק.

 

"באמת? אז קודם כל תוריד 28 אחוזים של מע"מ ומס הכנסה. אחר כך תוריד הנחות לוועדי עובדים, תחסיר את ההכנסות מכל הקיסריות ותראה שהפסדת. אבל להערכתי השיקול של חנוך וארצי הוא בכלל לא כלכלי, הם רצו לעשות משהו אמנותי, בשביל הנפש. אולי זה קשור ללכתו של אריק איינשטיין".

 

עניין של יוקרה

אבל לא חייבים לכוון ל-50 אלף איש, כמו ארצי וחנוך. אפשר לשמור על יעדים צנועים יותר: עם גידור נכון, אפשר לצמצם את מתחם הפארק כך שיתאים לקהל של כ-20 אלף איש - ועדיין ייראה מלא. על-פי גורמים בתעשייה, זה בדיוק מה שמתכנן שלומי שבת (שעדיין לא סגר תאריך, אולם בסביבתו מבטיחים שזה יקרה בקרוב, ברגע שייסגר לוח הזמנים של צילומי "The Voice").

 

שלומי שבת. פארק בגרסה מוקטנת? (צילום: בני דויטש) (צילום: בני דויטש)
שלומי שבת. פארק בגרסה מוקטנת?(צילום: בני דויטש)

אלא שגם במקרה כזה, לא בטוח שזה עסק משתלם. "כדי לגרום לקהל להתגעגע אליו הוא יצטרך לבטל את כל ההופעות שלו עד הפארק, וזה לא מעט כסף", אומרת גורמת בתחום.

 

אז למה בעצם לכוון כל כך גבוה, אם הפוטנציאל הכלכלי לא מצדיק את סיכויי הנפילה?

יכול מאוד להיות שגם האגו והכבוד משחקים כאן תפקיד משמעותי. "יש מקרים שבהם שווה להפסיד כסף בשביל לבנות מיתוג נכון", אומר מנהל יחסי ציבור. "אתה יודע איך מסתכלים על אמן שמילא את הפארק? זו ליגה אחרת".

 

בכיר אחר בתחום מסכים: "פארק הירקון זאת הפסגה החדשה, אחרי קיסריה, היכל נוקיה והיכל התרבות. מה שאני לא מבין זה האם זו באמת שאלה של מיתוג? האם שלמה ארצי ושלום חנוך, שניהם בשנות ה-60 לחייהם, מחפשים מיתוג חדש? אני חושב שזה יותר בשביל הנפש. להגיד 'הנה, כבשתי עוד שיא'".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גלעד קוולרצ'יק
שלמה ארצי ושלום חנוך. יגיעו?
צילום: גלעד קוולרצ'יק
לאתר ההטבות
מומלצים