הרמזור האדום של תחנות ההתרעה
האקזיט הבא של מערכת התרעה ממוחשבת לאורך הבקעה כבר נרקם במוחם של גאונים מקומיים. רק צריך לקוות שתרחיש יום כיפור לא יחזור על עצמו
תחנות התרעה כשמן כן הן. תחנות אסטרטגיות הפרוסות על רצף טריטוריאלי ומשדרות אותות והתרעות על פלישת כוחות אויב. ככל שביצור התחנות נעשה בשטח נרחב יותר ומרוחק יותר ממוקדי האוכלוסייה, כך יכולת ההתרעה והתגובה איכותית יותר, כביכול. לאחרונה עלה על סדר היום נושא תחנות ההתרעה בבקעת הירדן ועורר סערה פוליטית. בקעת הירדן נמצאת בגבולה המזרחי של ישראל וחוצצת בינה לבין הממלכה ההאשמית של ירדן. הבקעה משתרעת מהכנרת בצפון ועד לים המלח. אורכה 120 ק"מ ורוחבה כ-15 ק"מ.
עוד בערוץ הדעות של ynet:
החופש להחרים / מעין דק
אם לא נחלק את ירושלים, נאבד אותה / משה עמירב
בטרם תתכנס אסיפת נבחרינו לדון על אפשרויות יצירתיות לפתרון אסטרטגי מול הפלסטינים והעולם בדבר הצבת תחנות התרעה שכאלו בשטחי הבקעה, חשוב לסקור נקודות ציון חשובות מהעבר. לאחר מלחמת העולם הראשונה בנו הצרפתים קו ביצורי בטון ומכשולים בשם "קו מאז'ינו", על שם ממציאו. הקו נועד לעצור את כוחות הצבא הגרמניים. הפלישה הגרמנית פשוט עקפה את הקו דרך היערות ולמעט הביצור הצפוני "פרמונט", נפלו כל היתר בידי הגרמנים.
בבוקר יום ראשון 7 בדצמבר 1941 תקפו היפנים את בסיס הצי הימי האמריקני שבפרל הארבור הוואי. מטוסי הצי הקיסרי היפני ביצעו התקפה משולבת בשני גלים על נושאות המטוסים האמריקניות שהוצבו באוקיינוס השקט. מתקפת הפתע היפנית היממה את האמריקנים נגד כל ההערכות המוקדמות שהיו בידם קודם. חרף האמברגו הכלכלי שהטילה ארצות הברית על יפן התקיים משא ומתן בין הצדדים למציאת פתרון הולם למשבר. המודיעין האמריקני לא פענח את תחבולת היפנים במסווה של "שיחות השלום" שהתקיימו באותו הזמן בין השגריר היפני לשגריר האמריקני. דממת האלחוט הימית ששמרו היפנים קודם המתקפה התחלפה ברעם הפיצוצים של הצי האמריקני.
בצהרי יום שבת, 6 באוקטובר 1973, פתחו המצרים במלחמה מול ישראל. תעלת סואץ הייתה חיץ בין הגדות ומנעה מעבר ישיר ביניהן. לאורכה הקימה ישראל את "קו בר-לב". כמו כן הקים חיל ההנדסה את מערכת "אור יקרות". מטרתה הייתה להציף את מימי התעלה בדלק ולהציתם, ובכך למנוע את צליחת התעלה על ידי כוחות מצריים. המערכת נוסתה בהצלחה בתרגולים אך כשלה לחלוטין בשעת אמת. כל המעוזים לאורך הגדה נפלו בידי המצרים למעט המעוז הצפוני "בודפשט". המצרים עשו דרכם בחופשיות בואכה סיני.
מומחי צבא ואשפי אסטרטגיה מנתחים את מהלכי המלחמה הבאה. מדברים על תרחישי מתקפות טילים, כניסת מיליציות, התנפלות המונית על גדר המערכת, התקוממות מקומית וחבירת כל האמור לכוח מתפרץ. בצדק מדברים השכם והערב על ישראל כמדינת היי-טק וכך גם משווקים אותה לעולם. האקזיט הבא של מערכת התרעה ממוחשבת היכולה לצפות מהלכים, תנועות, תזוזת כוחות, מעוף טילים ומצמוצי עיניים של גורמים עוינים כבר נרקם במוחם של גאוני מחשבים תוצרת כחול לבן. גאווה ישראלית ואור לגויים.
אפשר ללכת לישון בשקט ולדעת שיש מי שעושה את העבודה בשבילנו. רק צריך לקוות שהמציאות לא תטפח שוב על פנינו ושמי שהלך לישון בלילה בבקעת הירדן לא יתעורר בבוקר בפלסטין.
ד"ר אורית מילר-כתב, חוקרת במכון לחקר המחתרות ע"ש מנחם בגין, אוניברסיטת בר אילן.
גולשים מוזמנים להציע טורים במייל הבא: opinions@y-i.co.il