הגניקולוגים ממליצים: תוספי התזונה שחייבים בהריון
אחרי שחומצה פולית הפכה לשגרה בהריון ואף לפניו, האיגוד הישראלי למיילדות וגניקולוגי ממליץ על תוספים נוספים שהכרחיים לבריאות האישה ההרה והעובר. מאיפה תספקו לגוף יוד ולמה חשוב ויטמין D? מדריך מעודכן
הנחיות חדשות ומעודכנות לתזונת נשים בהריון ונטילת תוספי תזונה מתאימים. באחרונה פרסם האיגוד הישראלי למיילדות ולגינקולוגיה נייר עמדה בנושא: "תזונה והרגלים בהריון", ובו המלצות לתזונה בריאה ומאוזנת לנשים הרות.
עוד סיפורים חמים – בפייסבוק שלנו
מאז יושמו ההנחיות למתן חומצה פולית וברזל לנשים הרות - חלה ירידה משמעותית בשכיחות המומים המולדים. בנוסף, מצבן של הנשים ההרות ברוב מדינות העולם השתפר לאין ערוך.
<<כל החדשות, הטורים, המדריכים והכתבות בעמוד הפייסבוק של ynet הורים>>
אולם מחקרים מהשנים האחרונות הצביעו על כך כי חומצה פולית לבדה היא לא מספיקה. לכן ההמלצה המעודכנת כוללת תוספי תזונה נוספים בנוסף לחומצה הפולית. בין התוספים המומלצים: ברזל, יוד, ויטמין D וחומצת השומן DHA.
על פי סקר שנערך מכון גיאוקרטוגרפיה עבור כצט, כל הגניקולוגים ציינו כי הם ממליצים על ברזל וחומצה פולית, וזאת בפער מובהק בהשוואה ליתר תוספי התזונה עליהם הם ממליצים למטופלות שלהם בהריון ולאחר הלידה.
בקרב הגניקולוגים הממליצים למטופלות בהיריון על ויטמינים, שיעור גבוה מהם (באופן מובהק) ממליצים להן ליטול את הוויטמינים כבר מתחילת ההיריון, וכחמישית מהם ממליצים ליטול את הויטמינים עוד לפני ההיריון.
תוספי תזונה בהריון
לדאוג לעובר: אילו תוספי תזונה מומלצים בהריון?
מעכשיו: חומצה פולית לכל הנשים בגיל הפוריות אחת ולתמיד: אילו תוספים צריך לקחת בהריון?איזה תוספים מומלצים ואיך הם יעילים לנשים בהריון?
ויטמין D
מחקרים מצאו כי חֶסר בוויטמין זה עלול להגדיל משמעותית את הסיכון להתפתחות רעלת הריון – סיבוך המופיע בקרב 5%-7% מההריונות ומהווה את הסיבה המובילה ללידות מוקדמות, לתחלואה ואף למוות של האם והעובר.
בעבר סברו שלנשים הרות בישראל אין מחסור בויטמין D, שכן חשיפה לשמש גורמת ליצור הויטמין בתאי העור שלנו. ואולם מחקרים מראים שמחסור בויטמין D שכיח בקרב נשים הרות בישראל, ולכן מומלצת צריכה של ויטמין D בדיאטה.
בנוסף, רמות תקינות של הוויטמין חשובות למניעת זיהומים, השפעה על בניית השלד ועל גדילת העובר, הקטנת הסיכון לירידה ברמות הסידן לאחר הלידה והפחתת לידות מוקדמות וניתוחים קיסריים.
ההמלצה: לבדוק את רמות הוויטמין בקרב נשים הרות ולתת תוספת באם נמצא חסר.
יוד
היוד מהווה אבן בניין לייצור הורמוני בלוטת התריס בגופנו. במהלך השליש הראשון להריון, כשהעובר אינו מסוגל עדיין לייצר את ההורמונים הללו, האם "מייצרת עבור שניים". חסר במינרל עלול לסכן הן בריאות העובר, ולגרום לנזק מוחי בלתי הפיך ולפיגור, והן את בריאותה שלה.
אפילו לחסר מתון ביוד עלולות להיות השפעות על ההתפתחות הקוגנטיבית של הילד. מאמר שפורסם לא מכבר בכתב העת New England Journal of Medicine קבע שהחסר ביוד הוא בעיה נרחבת, המשפיעה על 38% מאוכלוסיית העולם.
ההמלצה: בעקבות הממצאים על החסר הנרחב המליץ ארגון הבריאות העולמי לנשים הרות ומיניקות לצרוך מינון יומי של 250 מיקרוגרם. בעקבות ההמלצות הללו מכילים כיום מרבית תוספי המולטי-ויטמין המיועדים לנשים הרות, יוד.
חומצת שומן DHA
חומצת שומן זו, המשתייכת לקבוצת אומגה 3, קריטית לבריאות ולהתפתחות המוח, מערכת העצבים ומערכת הראייה של העובר. כשהעובר מתחיל להתפתח, הוא זקוק לכמויות גדולות של DHA לבניית המוח ומערכת העצבים והראייה, ומקבל אותן דרך דמה של האם.
מאחר שגופנו אינו יודע לייצר DHA, האם עצמה חייבת לקבל אותו ממקור חיצוני – בתזונה או בתוספי תזונה בכמויות מספיקות, ולאחר הלידה, התינוק חייב לקבלו דרך חלב האם, או במקרה שהאם אינה מיניקה, בתחליף החלב שהוא מקבל.
מחקרים מוכיחים כי צריכה של חומצות שומן מקבוצת אומגה 3 בתקופת ההריון וההנקה מסייעת להתפתחות טובה יותר של המוח בעובר ובילוד, וקשורה בהשגת השגים גבוהים יותר בתקופת הילדות במבחני אינטילגנציה (IQ), תפקודים חברתיים ותפקוד מוטורי (בעיקר קשר עין-יד).
ההמלצה: מרבית הארגונים החשובים, בהם ה-NIH, האיגוד הפרנטולוגי (רופאי נשים המתמחים בהריון) הבינלאומי (World Association of prenatal Medicine), ה-ESPEN (האיגוד האירופי לתזונה קלינית ולמטבוליזם), ארגון ISSFAL (החברה הבינ"ל למחקר חומצות שומן וליפידים) ורבים נוספים, ממליצים כיום לנשים הרות ומיניקות לצרוך DHA במינונים של 200-300 מיליגרם ליום. ארגון הבריאות העולמי אפילו ממליץ על מינון של 500 מיליגרם ליום.
ויטמין 12 B
בשנים האחרונות נערמות העדויות המצביעות על כך שחומצה פולית אינה הגורם החשוב היחיד במניעת מומים מולדים בתעלה העצבית של תינוקות, וכי לוויטמין B12 תפקיד לא פחות חשוב במניעת מומים אלה.
למעשה, יותר ויותר מחקרים מראים שחסר בוויטמין מהווה גורם עצמאי, המעלה את הסיכון למומים אלה גם כשרמת החומצה הפולית תקינה. במצב של חסר בוויטמין, הגוף יתקשה לבנות המוגלובין, וגם אם האישה תקבל ברזל, ההמוגלובין לא יעלה.
ההמלצה: לבצע בדיקת דם לרמות הוויטמין ובמידת הצורך, להשלים את הוויטמין.
ברזל
דרוש למניעה של חסר דם (אנמיה) באשה ההרה. במיוחד חשוב לצרוך ברזל בכמות מספקת מהשליש השני להריון, כיוון שאז מתחילה גדילה משמעותית של העובר הצורך ברזל בכמות גדולה לצורך בניית תאי הדם שלו.
ההמלצה: לתת את המינון המתאים לאחר בדיקת דם.
אמנם, כמעט את כל המרכיבים החשובים שפורטו ניתן לקבל בתזונה עשירה ומגוונת, אולם למרבה הצער מרבית הנשים אינן נהנות מתזונה אופטימלית. הפתרון, אם כך הוא פשוט: הקפדה על נטילת תוספי מזון לפני ההריון ובמהלכו: מולטי-ויטמין המותאם לנשים הרות (חשוב שיכיל יוד!), תוסף המכיל חומצות שומן אומגה 3 המותאם לנשים הרות, ותוסף העשיר בברזל קל לספיגה.