אבו מאזן לסטודנטים ישראלים: "שלום עליכם"
הנשיא הפלסטיני נפגש במוקטעה עם 300 סטודנטים וניסה לשכנע אותם כי כוונותיו להגיע להסכם שלום אמיתיות: "כל מה שאנחנו עושים הוא למען הצעירים בישראל ובפלסטין. לא נטביע אתכם בפליטים"
מתקפת חיוכים פלסטינית: ההנהגה ברשות מנסה לדבר אל לבה של החברה הישראלית דרך הדור הצעיר. הבוקר (יום א') נפגש הנשיא הפלסטיני, אבו מאזן, במוקטעה ברמאללה עם קבוצה של 300 סטודנטים ישראלים כדי לנסות להסביר להם את העמדה הפלסטינית בשיחות המשא ומתן. אבו מאזן יצא מגדרו כדי לחדור ללבם של הישראלים ולהבהיר כי הפלסטינים מעוניינים מאוד להגיע להסכם שלום עם ישראל. הוא פתח את דבריו בעברית במילים: "שלום עליכם".
- עוד ידיעות חמות - בפייסבוק שלנו
"אני שמח על המפגש הזה. הוא היה צריך להתקיים כבר לפני זמן רב", אמר הנשיא הפלסטיני. "אני רוצה להיפגש עם הדור הצעיר בישראל. כל מה שאנחנו עושים בימים אלו הוא למען הדור הצעיר בישראל ובפלסטין, ולמען עתידו. הדור הצעיר הפלסטיני דומה לזה הישראלי בכך שהוא רוצה בשלום".
אבו מאזן פרש בפני הסטודנטים את מה שלדבריו עומד במרכז המשא ומתן ואמר: "אסור לנו להחמיץ את ההזדמנות הזאת. אני אומר לכם את מה שאנחנו אומרים בשיחות החשאיות, הכל בלשון אחת בלבד". הוא ציין בפני הסטודנטים כי הוא מעוניין להציג להם גם את הוויתורים שהפלסטינים עשו במשא ומתן. לדבריו, הפלסטינים מעוניינים להגיע לפתרון על בסיס גבולות 1967 עם הסכמה לחילופי שטחים קטנים ולפיכך הסכימו כי צד שלישי יהיה מופקד על שמירת הגבולות של המדינה הפלסטינית.
"פתרון מוסרי לבעיית הפליטים"
אבו מאזן התייחס גם לבעיית הפליטים: "התעמולה אומרת כי אני רוצה להשיב 5 מיליון פליטים. זה לא נכון וזה לא יקרה. צריך לפתור את סוגיית הפליטים, אבל אנחנו לא רוצים להטביע את ישראל בפליטים. צריך לפתור את בעיית הפליטים באמצעות פתרונות מוסריים. אין מנוס מפתרון צודק ששני הצדדים יסכימו עליו. אף אחד לא יכפה על הצד השני פתרון".
הוא אמר כי הפלסטינים לא יחזרו בהם מהוויתורים הללו והדגיש כי האדמות שנכבשו ב-67' הן אדמות פלסטיניות ובתוכן גם ירושלים המזרחית. "אתם מתעקשים על כך שההתנחלויות נמצאות באדמה שלכם ואתם צריכים לבנות בה אז איך אתם רוצים לעשות שלום? העולם פועל לפי החוק הבינלאומי וזה הבסיס של הפעילות הזאת וזו אדמה כבושה".
לאחר מכן אבו מאזן התייחס לדרישה הישראלית שהפלסטינים יכירו בישראל כמדינה יהודית: "מה אתם רוצים מאיתנו? עשיתם שלום עם ירדן ועם מצרים ולא דרשתם הכרה כזאת. אם אתם רוצים הכרה בישראל כמדינה יהודית אתם יכולים ללכת לאו"ם ולבקש זאת". הוא הדגיש כי במשא ומתן אין ערוץ חשאי מקביל.
לא מכחיש את השואה
אבו מאזן ציין כי ישנו דור צעיר פלסטיני שמאמין בפיתרון שתי המדינות, אבל ישנם גם צעירים שרואים את המשך הבנייה בהתנחלויות וטוענים כי אין יכולת להשיג שלום עם הבנייה הזו. חלק מהם אומרים שרק פיתרון של מדינה אחת הוא אפשרי, אבל אבו מאזן אמר שההנהגה הפלסטינית מתקנת אותם ואומרת להם שיש אפשרות להגיע לפתרון שתי המדינות.
הנשיא התייחס גם לסוגיית ההסתה בכלי התקשורת הפלסטינים ואמר: "כותבים אצלכם שהחומר הלימודי והטלוויזיה הפלסטינית מלאים בהסתה. זה נכון, יש הסתה,
אבל הסכמנו לפני שנים כי יש להקים ועדה משולשת ישראלית – פלסטינית- אמריקאית, שתבחן את ההסתה הפלסטינית והישראלית ותפסיק אותה. אני לא רוצה להיכנס לחילופי האשמות, אנחנו אומרים שנים 'בואו נשב ביחד בוועדה ונוריד את ההסתה', אבל לצערי אין תגובה לכך בצד הישראלי".
הנשיא הפלסטיני התייחס גם לטענות שהוא מכחיש שואה ואמר: "אני מכיר בשואה ובכך שנהרגו בה מיליוני יהודים".
אבו מאזן אמר כי הפלסטינים אינם מעוניינים במדינה חמושה אלא רק בכוח משטרתי חזק. "אנחנו רוצים יחסים טובים, אהבה בין שתי הגדרות ולא אלימות".
היוזמה למפגש מהצד הישראלי נעשתה בשיתוף עם ח"כ חיליק בר ממפלגת העבודה, שעומד בראש השדולה בכנסת לפיתרון שתי המדינות. בר אמר בפגישה כי הדבר החמור הוא שאף אחד משני העמים לא מכיר את הצד השני: "אנחנו חייבים לשנות את זה. אם זה לא ישתנה ותימשך הדמוניזציה ההדדית, לעולם לא יוכל מנהיג לבקש מהעם שלו להגיע לפשרות היסטוריות". בר הוסיף כי חשוב שגם משלחת פלסטינית צעירה תגיע לראש הממשלה, בנימין נתניהו, ותשאל גם אותו את השאלות הקשות.