משפטנים בכירים: לחקור את ניצב ארביב
בעקבות המתנות שקיבל לכאורה ניצב מנשה ארביב ממקורבי הרב יאשיהו פינטו שחשף "ידיעות אחרונות", אומרים ל-ynet משפטנים בכירים כי אין מנוס מחקירת הניצב שפרש: "קבלת שוחד היא עבירה חמורה ממתן שוחד"
לחקור או לא לחקור את ארביב? זו כבר לא שאלה - השאלה היא כנראה מתי: בעקבות חשיפת המתנות שקיבל לכאורה ניצב מנשה ארביב ממקורבי הרב יאשיהו פינטו על-ידי כתב "ידיעות אחרונות" צח שפיצן, אומרים בכירים במערכת המשפט שיש לחקור את הניצב. גורם משפטי בכיר אמר אמש (יום א') ל-ynet כי המהלך מחויב המציאות, למרות התפטרותו. "אין ספק כי על סמך החומרים יש לפתוח בחקירה נגד ארביב. עצם התפטרותו אינה סיבה שלא לעשות זאת, בייחוד כשיש חשד לשחיתות", אמר.
- עוד סיפורי חמים בפייסבוק שלנו
בחודשים האחרונים גובש כתב אישום חמור נגד הרב פינטו, שהואשם במתן שוחד לתת ניצב אפרים ברכה. פינטו טען כי מדובר בעזרה כלכלית לבן משפחתו של ברכה, אולם בפרקליטות לא השתכנעו. לגרסתם מדובר במתן כסף בתמורה לחשיפת מידע מהחקירה המתנהלת נגד ישיבת "שובה ישראל", שבראשה עמד הרב הנערץ.
בחודש ינואר טען הרב כי ברשותו חומר מפליל על מפקד יחידת להב 433, ניצב מנשה ארביב. תמורת המידע הוא ביקש לבטל את כתב האישום שלו. ארביב השעה את עצמו בעקבות הדברים, ובשבוע שעבר התפטר מתפקידו בטענה כי "מורחים אותו ואת משפחתו בזפת" כשלא מזמנים אותו לחקירה בעניין. כמה ימים לאחר מכן הוגש כתב אישום חמור נגד הרב פינטו, שמייחס לו מתן שוחד של 200 אלף דולר לתנ"צ ברכה וכן הדחה בחקירה, מתן טובות הנאה, הטרדת עד והלבנת הון.
עוד בחדשות ynet:
התפטרותו של ניצב ארביב אמורה הייתה לשים מבחינתו סוף לפרשה. מקורביו שידרו כי הקריב עצמו כדי שאפשר יהיה להעמיד לדין את פינטו, אולם הקולות שעולים מהמערכת המשפטית מצביעים על כיוון אחר. "צריך לזכור שקבלת שוחד היא עבירה חמורה יותר מאשר מתן שוחד", אמר פרופ' אריאל בנדור מהפקולטה למשפטים באוניברסיטת בר אילן. "ארביב עצמו קרא לפתיחת חקירה בעניינו ולכן יש לחקור אותו ביסודיות על חלקו בה".
פרופ' בנדור ציין כי לארביב עומדת חזקת החפות, ולא מן הנמנע שחקירה כזאת תסייע גם לו. "גם אם יש טענות נגדו זה לא אומר שום דבר. אני מאמין גדול בחזקת החפות, אבל אם יש חשד מסוים לעבירות כל כך חמורות, ברור שיש לחקור אותו עד תום".
פרופ' דן ביין, לשעבר סגן נשיא בית המשפט המחוזי בחיפה, וכיום מרצה למשפט פלילי ודיני עונשין במרכז האקדמי כרמל ובאוניברסיטת חיפה, מחזק את התפישה כי החקירה היא דבר נדרש גם מבחינתו של ארביב - כדי שיוכל לנקות את שמו. "לא ייתכן שחלקו של אדם כה רב דרג יישאר לוט בערפל בפרשה שכזו", אמר. "מילא אם היה זה שוטר זוטר, אבל בוודאי לא בכיר בדרגה כזאת. העובדה שהוא קם ועזב יכולה להיזקף לזכותו אם יישקל נושא העמדה לדין או הענישה, אבל חייבים לחקור ולברר את הנושא עד תום".
פרופ' ביין ציין עוד כי אמנם על פי הפרסומים, לכאורה, ארביב לא קיבל לכיסו כספים בפועל, אך שוחד רלוונטי גם במקרה של טובות הנאה או שווה כסף, גם אם הוא עצמו לא קיבל אותם אלא אחרים קיבלו בשמו.
אז למה העסקה עם פינטו לא יצאה לפועל?
כשניצב ארביב בחוץ, וגם החשדות נגדו, לכאורה, פורסמו, אמור היה הרב פינטו לקבל את חלקו בעסקה - ביטול כתב האישום. רק שהמדינה לא יכולה לעשות שימוש בחומרים משום התחייבותה לפרקליטי הרב פינטו. האומנם?
"במקרים חריגים יכולה המדינה לחרוג מן ההתחייבות שנתנה", אומר הגורם המשפטי הבכיר.
מוקד הפרשה עובר איפוא משני השחקנים הראשיים לפתחו של היועץ המשפטי וינשטיין. ההכרעה בעניין פינטו כבר נפלה, וכעת מחכים לראות אם מח"ש תפתח בהוראת היועץ המשפטי בחקירה פלילית נגד ארביב. משפטנים בכירים בטוחים שאם יהיו בידיו חשדות פליליים - לא יהיה מנוס מכך.
"אי-אפשר לעבור על כך לסדר היום"
השופט (בדימוס) אמנון סטרשנוב מסביר כי המשך העיסוק בעניינו של ארביב תלוי במידת החשדות נגדו. "אם הם בגדר המישור המשמעתי, הרי שהוא עזב את המשטרה ולא בכבוד - וזה עונש בהחלט הולם. אם אלו דברים חמורים יותר הגובלים בתחום הפלילי, אז כמובן צריך לחקור את זה. יש כאן בהחלט מן העניין לציבור, מדובר בקצין בכיר ואי-אפשר לעבור על כך לסדר היום".
להשקפת סטרשנוב, בכל מקרה יש צורך לעשות הפרדה מוחלטת בין הניצב לרב פינטו. הוא מותח ביקורת על מחשבות ההקלה לפינטו, וטוען כי אם רוצים להקל איתו - זה בפרשת ארביב ולא בתיק המרכזי. "הרב עבר לכאורה עבירות חמורות ועל כך צריך לתת את הדין. אם צריכה להינתן איזושהי חסינות לפינטו אז היא צריכה לנגוע לפרשת ארביב ולא לפרשת ברכה", הוא מציין. "אני לא חושב שצריך לעודד עבריינים ללכת ולהביא האשמות נגד כל מיני אנשים אחרים כדי למלט את עורם. כזכור, הרב פינטו ניסה לייחס גם לתת ניצב ברכה כל מיני דברים ונכשל".
לקביעה החד-משמעית שיש לחקור את ארביב מצטרפת גם עו"ד דבורה חן, לשעבר בכירה בפרקליטות המדינה. "יש בהחלט צורך בחקירה פלילית", היא קובעת. "אף על פי שעד עכשיו השתמשו במילה 'בדיקה', מהדברים שהתפרסמו, כולל דברי ארביב עצמו, עולה שחקירה למעשה מתקיימת. בין השאר בני משפחתו תושאלו, לכן אין ספק שיש להמשיך את ביצוע החקירה הזו ובין השאר לבקש את גרסת ארביב. אם הדברים נכונים מדובר בדברים שדורשים בדיקה".
עו"ד חן מציינת עוד כי אין להסתפק רק בפרישה של ארביב משירות: "זה לא המקרה הראשון
שאדם פרש מתפקידו וחשדות שעלו נגדו בתקופת כהונתו ממשיכות להתברר, עיין ערך ניסו שחם. אמנם זה סוג אחר של עבירות אבל זה אותו הדבר. יש כאן עניין לציבור. אי-אפשר לזרוק פצצת סירחון לאוויר, יש לתת לארביב להשמיע את גרסתו. סנגוריו בעצמם אומרים שהוא רוצה להיחקר".
ומה לגבי החומרים שלכאורה מחזיקים אנשיו של פינטו? חן אומרת שניתן להסתדר גם בלעדיהם. "המשטרה צריכה לנהל את החקירה מבלי להתייחס לעניין כזה או אחר לדברים שנאמרו על-ידי מקרובי פינטו. למשטרה יש אפשרות לבדוק את הטענות הללו גם באמצעים אחרים", סיכמה.
חיזוק לטענתה אפשר למצוא בקרב גורמים בפרקליטות, שציינו כי גם בהודעה לגבי פינטו נטען שחלק מהדברים מצריך חקירה וחלק לא. "עכשיו העניין סבוך יותר, כשצריך למצוא בסיס לחקירה בלי החומרים שהציגו סנגורי פינטו. לא סתם היועץ שהביע את רצונו לחקור מעמיק בעניין וטרם החליט", אמרו הגורמים.