שתף קטע נבחר

הטופו עושה נינג'יצו: אינספור מתכונים צמחוניים מהמזרח

מחפשים לגוון את ארוחת הצהריים שלכם? שלל מתכונים צמחוניים וקלים להכנה מהמזרח הרחוק כדפי אורז ממולאים בסלסת מנגו, ירקות מוקפצים בסויה ושום של אורי שביט, נודלס בחלב קוקוס עם פטריות יער ועוד

1-6. פתיחים קרים: ירקות טריים מוחמצים בחומץ אורז ושומשום

מתכון של אורי שביט: נשנוש פתיחה כיפי ומרענן בסגנון יפני. לא צריך לחכות המון עם החמוצים האלה, בעיני הם הכי מוצלחים כשהם טריים וקראנצ'יים (אבל יישמרו במקרר עד ארבעה ימים). היי, מה עושה כאן הזוקיני הזה?

 

המרכיבים (ל-6 מנות פתיחה):

6 צנוניות חתוכות לפלחים

1/2 שומר פרוס דק

1 בצל אדום פרוס דק

3 זוקיני ירוקים, פרוסים לפרוסות בעובי 1/2 ס"מ

2 קישואים, פרוסים לפרוסות בעובי 1/2 ס"מ

1 גזר מקולף, פרוס דק

2 כפות שומשום

1 כף שמן שומשום

1/2 כוס סוכר חום דמררה

1/2 כוס חומץ אורז

1/2 כפית מלח

ירקות טריים מוחמצים בחומץ אורז ושומשום (צילום: אורי שביט) (צילום: אורי שביט)
ירקות טריים מוחמצים בחומץ אורז ושומשום(צילום: אורי שביט)

אופן ההכנה: 

  1. בסיר קטן מחממים מעט את חומץ האורז עם הסוכר והמלח תוך כדי ערבוב, עד שהם נמסים. מסירים מהאש ומניחים להצטנן.
  2. מניחים את השומשום במחבת יבשה וקולים במשך 1-2 דקות, עד שהשומשום משחים מעט ומעלה ניחוח. מסירים מהאש ומניחים להצטנן.
  3. מניחים את הירקות החתוכים בקופסה או בקערה, יוצקים עליהם את המשרה ומפזרים את השומשום. מערבבים ומשהים במקרר לפחות שעה. מערבבים מדי פעם כדי לוודא שכל הירקות מכוסים במשרה.

 

עוד 5 מתכונים של פתיחים קרים:


דפי אורז ממולאים בסגנון אסיאתי עם סלסת מנגו, רימונים וג'ינג'ר (צילום: ירון ברנר) 

דפי אורז ממולאים בסלסת מנגו, רימונים וג'ינג'ר (צילום: ירון ברנר)

7-13. פתיחים חמים: ירקות ירוקים ברוטב סויה סמיך

מתכון של יריב מלילי (מסעדת "בית תיאלנדי"): "לצורך הכנת המנה ניתן להשתמש בברוקולי, ברוקומיני או אם במידה ויש בהישג יד - גבעולים של עלי קאנה, ירק תאילנדי מריר ובשרני שמתלבש בול על הרוטב של הירק".

 

המרכיבים:

500 גרם ברוקולי, חתוך לתפרחות בינוניות או קאנה

6 שיני שום על קליפתן, חבוטות בעלי

6 כפות רוטב צדפות צמחוני (מתבסס על פטריות שיטאקי)

2 כפיות סוכר

1/2 כוס מים

1/8 כוס שמן סויה

 

אופן ההכנה:

  1. מלהיטים במחבת עמוקה שמן עד שמעלה אדים.
  2. מוסיפים שום, מטגנים 10 שניות על אש גבוהה ומוסיפים את הירק ואת שאר המרכיבים. מערבבים חצי דקה עד דקה ומגישים מייד.

 


 (צילום: ירון ברנר)
ירקות ירוקים ברוטב סויה סמיך (צילום: ירון ברנר)

 

עוד 6 מתכונים של פתיחים אסיאתים חמים:

בג'יה פניר. חטיפי גבינת עיזים מטוגנת  (צילום: ירון ברנר)
בג'יה פניר. חטיפי גבינת עיזים מטוגנת (צילום: ירון ברנר)
 

14-22: נודלס - מנה שהיא ארוחה: ירקות מוקפצים עם אטריות אורז

מתכון של רותי קינן: "תבשיל האטריות שלהלן, הפך ליקיר העכשווי של המטבח שלי. אני מאכילה בו את הטף, שמתלקקים מהמתיקות, ומארחת את הקשישים - שנהנים מהמראה ומהטעם. היתרון הגדול הוא שאפשר להתייחס אליו גם כאל תבשיל שאריות קלאסי - את הירקות אפשר להעשיר בכל המגוון שנותר לכם במגרת המקרר ומשווע לניצול לפני זריקה".

 

המרכיבים ל-6 מנות:

300 גרם אטריות אורז

  • 3 גזרים גדולים

    3 קישואים

    1 פלפל אדום

    3 כפות שמן

    2 שיני שום כתושות

    3 ס"מ שורש ג'ינג'ר טרי, קלוף וקצוץ דק

    2 כפות כוסברה קצוצה דק

    5 כפות רוטב סויה

    2 כפות דבש או סילאן

    1 כף חומץ

    מעט שמן שומשום

     

    אופן ההכנה:

    1. מבשלים את האטריות לפי ההוראות שעל האריזה. מסננים ושוטפים במים קרים.
    2. קולפים את הגזרים והקישואים וחותכים לגפרורים דקים (ז'וליין). מנקים את הפלפל וחותכים לרצועות דקות.
    3. מחממים את השמן במחבת גדולה או בווק ומוסיפים את הפלפלים. מקפיצים דקה ומוסיפים את הגזר והקישואים. ממשיכים להקפיץ על להבה גבוהה עוד שתי דקות. מוסיפים את השום, הג'ינג'ר והכוסברה ומקפיצים עוד דקה.
    4. מוסיפים את האטריות ומקפיצים עד שהן מתערבבות היטב בירקות. מערבבים את הסויה, הדבש והחומץ ויוצקים למחבת. מקפיצים עוד דקה-שתיים ומסירים מהאש. מזלפים מעט שמן שומשום ומגישים. 


    ירקות מוקפצים בנוסח אסייתי עם אטריות אורז (צילום: ירון ברנר)

     

    עוד 7 מתכונים של מנות נודלס צמחוניות:


     (צילום: מיכל וקסמן)

    (צילום: מיכל וקסמן) 

    23-29: קינוחים - קרם מנגו וקוקוס בפתיתי טפיוקה קרירים

    מתכון של מיכל וקסמן : "טפיוקה הוא סוג של עמילן נטול גלוטן. הוא מופק משרש שנקרא קסאבה: מין בטטה כהה מבחוץ ולבנה מבפנים אותה מייבשים ומעבדים לאבקה או לכדוריות קטנות שמזכירות קלקר מפורר. טפיוקה משמשת לעיבוי של מאכלים, להכנת דייסות, משקאות סמיכים וקינוחים. היא ניטרלית בטעמה, אבל בגירסת הכדוריות אפשר לבשל אותה עד שהן הופכת לבועיות שקופות עם מרקם של ג'לי, שהוא כיפי מאוד בפה ומשתלב מצוין על קרמים קרירים עשויים מפירות טרופיים עזי טעם, כמו מנגו, למשל".

      

    המרכיבים:

     

    לטפיוקה:

    1/2 כוס פתיתי טפיוקה

    3 כוסות מים

     

    לקרם מנגו-קוקוס:

    2 מנגו גדולים, בשלים ומתוקים ללא קליפה וגלעין

    2 כפיות סוכר

    1/2 כוס קרם קוקוס (מקופסת שימורים)

    5-6 קוביות קרח

     

    לסלט מנגו:

    1 מנגו מקולף, מגולען וחתוך לקוביות קטנות

    סחיטה של ליים או לימון טריים

    כמה עלי נענע קצוצים גס, אפשר להחליף את סלט המנגו בליצ'י קרוע לפיסות ארוכות עם זילוף של ליים או לימון ועלה או שניים של נענע טרייה

     

    אופן ההכנה:

    1. מבשלים את הטפיוקה: מביאים לרתיחה 3 כוסות מים. מוסיפים טפיוקה ומערבבים.
    2. מבשלים בבעבוע מתון 20-30 דקות תוך כדי ערבוב עד שנוצרת דייסה שקופה וסמיכה ובתוכה בועיות שקופות לגמרי. חשוב לוודא שלא נותרו בתוך בועיות הטפיוקה נקודות עמילניות לבנות. כל אלה קיימות, אפילו אם הן זעירות ביותר, הטפיוקה עדין לא מוכנה. אם הטפיוקה מתחילה להידבק לקרקעית הסיר אפשר להוסיף עוד 1/2 כוס מים ואפילו יותר. אם חסרים מים בסיר הטפיוקה לא ממשיכה להתנפח ואינה הופכת שקופה לחלוטין.
    3. כשבועיות הטפיוקה שקופות שופכים את תכולת הסיר למסננת דקה ומנערים לסינון עודפי המים. שוטפים בעדינות את הטפיוקה במים קרים ומנערים שוב לסינון. מעבירים את בועיות הטפיוקה השקופות לצינון במקרר.
    4. אפשר לבשל את הטפיוקה יום לפני ולשמור במקרר עד להכנת הקינוח למחרת.
    5. מכינים קרם מנגו-קוקוס: שמים את כל החומרים במעבד מזון או בבלנדר חזק ומרסקים לקרם חלק ולא מאד סמיך.
    6. מכינים גם סלט מנגו: מערבבים מנגו חתוך, מיץ לימון או ליים ונענע קצוצה.
    7. בונים את המנה: מערבבים בעדינות את פתיתי הטפיוקה השקופים והקרירים עם קרם המנגו והקוקוס.
    8. מניחים שלולית נדיבה מהתערובת בקערית הגשה שטוחה יחסית. במרכז השלולית מניחים ערימה קטנה של סלט מנגו ונענע או פיסות ליצ'י טרי ונענע ואוכלים מיד.


    קרם מנגו וקוקוס בפתיתי טפיוקה קרירים  (צילום: מיכל וקסמן)

    קרם מנגו וקוקוס בפתיתי טפיוקה קרירים (צילום: מיכל וקסמן)

     

    עוד 6 קינוחים צמחוניים:  

  • פודינג אורז עם חלב קוקוס, שוקולד, תותים וסוכריות קופצות 

     


    (צילום: ירון ברנר)


    לכל כתבות שני צמחוני


  •  

    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    צילום: ירון ברנר
    מוקפץ צמחוני
    צילום: ירון ברנר
    מומלצים