"צריך לנצל תמ"א 38 גם לבניית משרדים"
בכנס בנושא נדל"ן מסחרי שנערך בת"א, הציעו יזמים להיעזר בתוכנית למיגון מבנים מרעידות אדמה כדי לבנות מתחמי משרדים ומגורים יחד - וכך להוסיף דירות בנות השגה באזור הביקוש. "למה מה שטוב למנהטן לא טוב לת"א?"
"מדוע לא מנצלים תמ"א 38 גם לבניית מתחמי משרדים ומגורים משולבים - כדי להוסיף אלפי דירות בנות השגה בתל-אביב ובשכנותיה?". כך תהה הבוקר (ב') אדריכל עדן בר, בעלי משרד בר לוי אדריכלים, בכנס הנדל"ן המסחרי המניב השלישי שערכה חברת מידע כנסים בתל-אביב. בר, שבונה את פארק העסקים BBC בבני ברק, אמר כי שימוש בתמ"א לצורך עירוב שימושים "יכול גם להעיר את העסקים וגם לענות על הביקושים האדירים למגורים".
כתבות נוספות על משרדים בערוץ הנדל"ן :
- עם נוף לאיילון: שני מגדלי ענק יוקמו בת"א
- מאופנה למשרדים: ארמני יעצב מגדלים בת"א
- אשטון קוצ'ר מחפש משרדים בתל-אביב
- כמו במנהטן: כך נהפוך משרדים לדירות
- עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו
שמואל עטיה, מנכ"ל ומייסד עטיה נכסים שהשתתף גם הוא בכנס, התייחס למדיניות של עיריית תל-אביב בנושא בנייה לעסקים, ומתח ביקורת על כך שאינה מאפשרת בניית מגדלי משרדים ומסחר בעיר רבתי. "החלטה זו הרגה את העיר ויצרה מצב בלתי אפשרי שבו כל העסקים והמשרדים בורחים ממנה בהדרגה", אמר, "למה מה שטוב למנהטן בניו-יורק לא יהיה טוב למרכז ולחוף העיר תל-אביב?".
עם זאת, ד"ר רינה דגני, מנכ"לית מכון גיאוקרטוגרפיה, הבהירה כי "כל מי שמספיד את שוק המשרדים טועה ומטעה את השוק ואת היזמים". דגני ציינה כי לפי אומדני גיאוקרטוגרפיה, ב-5 השנים הקרובות תסתיים בנייה של כ-600 אלף מ"ר למשרדים, כלומר כ-125 אלף מ"ר בממוצע שנתי. "ב-3 השנים האחרונות גדל מספר המשרדים בתל-אביב ב-350 בשנה, והוא יכול לטפס לכ-500 משרדים בשנה, המהווים תוספת שטחים של בין 80-120 אלף מ"ר", אמרה.
שכירות המשרדים תעלה או תרד?
בהמשך התייחסה דגני לנושא השכירות במשרדים ואמרה כי בתריחש אופטימי, אם הכלכלה תמשיך לצמוח ושכר הדירה למשרדים בתל-אביב ימשיך לעלות, הוא יתייצב בשנת 2017 על כ-115 שקל למ"ר, וב-2021 על כ-130 שקל למ"ר. כיום שכר הדירה הממוצע הוא כ-90 שקל למ"ר.
בתרחיש של שוק "בנסיגה-בחשש", הוסיפה דגני תהיה התייצבות עם ירידה של עד 10% בשכר הדירה למשרדים. כלומר, ב-2017 עלולים לנוע דמי השכירות סביב 87 שקל בממוצע למ"ר. על כך אמר אוהד דנוס, יו"ר לשכת שמאי המקרקעין, כי "אם שוק המשרדים ייכנס למשבר, אנחנו נראה משבר גם בשוק המגורים - בלי אזור תעסוקה לא תתקיים עיר".
עו"ד אילן שרקון, לעומת זאת, העריך כי מחירי הנדל"ן העסקי יירדו, לא רק משום שיש עודף היצע, אלא גם משום שהתמהיל אינו נכון. שרקון קרא לאזן בין האינטרסים המוניציפליים לבין האינטרסים העסקיים, וליצור איזון כדי לא לגרום לעודף היצע של משרדים - ובכך גם לירידת מחירים.
כמאל שגראוי, יו"ר קבוצת אחים שגראוי, התייחס גם הוא לעודף היצע של משרדים וטען כי שוק המשרדים בישראל כיום מוצף ולא כלכלי. "יזמים הולכים כיום לכיוון המגורים, כיוון שהשוק כה רווי. קבלן שרוצה להרוויח יהיה בשוק המגורים ולא במשרדים ובקניונים".