שתף קטע נבחר

 

המיליונים לבני ההסדר - גם כשהם לא בצה"ל

"חוק השוויון בנטל" בשלבי אישור סופיים, ולידי ynet הגיעו נתונים על מסלול ישיבות ההסדר שאמור להישאר על כנו למעט הארכה פעוטה. מתוך כארבע שנים וחצי רק 16 חודשים בצבא - ותשלומי המשפחה מועברים בכל התקופה, סה"כ כ-6 מיליון שקל בשנה. ח"כ שטרן תוקף: "לבטל את הסידור הזה"

חוק השוויון בנטל שצפוי לעבור בקרוב מבטיח לתקן עוול היסטורי, אבל במתכונתו הנוכחית גם ינציח הטבות לבני הישיבות שכבר מתגייסים - ועושים זאת במסגרת ההסדר. מנתונים שהגיעו לידי ynet עולה כי המשרתים 16 חודשים ולפי החוק החדש ישרתו חודש נוסף בלבד, ימשיכו לעלות למדינה יותר מ-6 מיליון שקל בשנה וליהנות ממסלול הטבות מיוחד למשך כארבע שנים וחצי, שיתר המתגייסים לא זוכים לו: תשלומי משפחה לזכאים, תחבורה ציבורית חינם - וזה לפני התקציב שמגיע ממשרד החינוך.

 

עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו

 

ועדת שקד שמכינה את הנוסח הסופי של חוק הגיוס החדש, שאמור להחליף את חוק טל שבג"ץ ביטל, המשיכה היום (ג') בהצבעות ולהצביע שנית על סעיף שכבר עבר - ומעגן את מסלול ההסדר. בניגוד לדרישת צה"ל, שירות בני הישיבות לא יוארך ל-24 חודשים, אלא רק ל-17. נציגים מהקואליציה ומהאופוזיציה בוועדה תוקפים את הכוונה לאשר את הסעיף במתכונת הזו ומכנים אותו "פספוס" ו"חטא לדורות".

גיוס בני ישיבות הסדר (ארכיון, למצולמים אין קשר לכתבה) (צילום: יחזקאל מועדים לשמחה) (צילום: יחזקאל מועדים לשמחה)
גיוס בני ישיבות הסדר (ארכיון, למצולמים אין קשר לכתבה)(צילום: יחזקאל מועדים לשמחה)

על פי הנתונים שהגיעו לידי ynet, יש כיום 3,465 בני ישיבות הסדר במסלול שמכונה של"ת (שירות ללא תשלום). הם מתגייסים לצה"ל למשך כארבע שנים וחצי, אולם מתוכן רק 16 חודשים בשירות צבאי פעיל. ביתר הזמן הם לומדים בישיבות וממשיכים, הלכה למעשה, ליהנות מתנאים של חייל - כגון תחבורה ציבורית בחינם, נושאים חוגר ומקבלים תשמ"ש (תשלומי משפחה - סיוע כלכלי לחיילים).

 

מתוך מחזור החיילים בשל"ת - 225 חיילים זכאים לאותם תשלומים, 196 מהם בעקבות היותם נשואים ו-29 מעצם היותם הורים לילדים. הכסף מועבר במשך תקופת השל"ת כולה, גם כשהצעיר בישיבה ואינו בשירות פעיל.
תשלומי משפחה לחיילים

תשלומי משפחה לחיילים
סטטוס תקרה חודשית בשקלים
אשת חייל שאינה אם לילד 3,488
אשת חייל חיילת 3,270
אשת חייל בהיריון - משבוע 14 3,488
אשת חייל בהיריון - משבוע 32 4,359
אשת חייל אם לילד 4,359
אשת חייל סטודנטית מעל 30 ש"ש 3,270
אשת חייל סטודנטית עד 29 ש"ש 2,180

 

על פי הנתונים, אשת חייל המקבל תשמ"ש ואינה אם לילד מקבלת סיוע חודשי בסך 3,488 שקלים בחודש, אשת חייל שהיא חיילת בעצמה מקבלת 3,270 שקלים, אשת חייל בהריון מהשבוע ה-14 ואילך מקבלת 3,488 שקלים, מהשבוע ה-32 להריונה מקבלת 4,359 שקלים. אשת חייל שהיא גם סטודנטית מקבלת 3,270 שקלים אם היא לומדת 30 שעות בשבוע ו-2,180 שקלים אם פחות.

 

העלות הכוללת הממוצעת של כלל מקבלי התשמ"ש עומדת על 6 מיליון שקל בשנה. הסכום לא כולל תחבורה ציבורית למשך כל ארבע השנים וחצי שבהן מוגדרים בני ישיבות ההסדר תחת צה"ל ולא כוללת כמובן את תקציב הישיבות המגיע ברובו ממשרד החינוך.
זכאים לתשלומי משפחה לפי גילאים

זכאים לתשלומי משפחה לפי גילאים
גיל מספר חיילים מתוכם מקבלי תשמ"ש ממוצע של סכום תשמ"ש בשקלים
20-18 1,092 5 1,784
22-21 1,141 73 2,716
23-29 1,232 147 2,772
סה"כ 3,456 225 2,732
 

 

תלמידים בישיבת ההסדר "היכל אליהו" (ארכיון) (צילום: חיים צח) (צילום: חיים צח)
תלמידים בישיבת ההסדר "היכל אליהו" (ארכיון)(צילום: חיים צח)

על פי הפילוח לפי גילים, חלק ממקבלי התשמ"ש עוד נהנים מהטבות צה"ל בגיל שבו רוב הצעירים משתחררים משירות סדיר. כך לדוגמה בגילי 29-23 ישנם 1,232 חיילים ומתוכם 147 מקבלי תשמ"ש בסכום של 2,772 שקלים בחודש. 1,141 מבני ישיבות ההסדר הם חיילים בני 22-21, מתוכם 73 מקבלי תשמ"ש בסכום של 2,716 שקלים.

 

לשם הדוגמה, בישיבת אפיקי דעת בשדרות 273 חיילים שמתוכם 16 מקבלי תשמ"ש בסכום ממוצע של 2,983 שקלים כל חודש. בישיבת היכל אליהו שבכוכב יעקב שלושה מקבלי תשמ"ש בסכום ממוצע גבוה יותר - 4,069 שקלים בכל חודש. בישיבת קרני שומרון 12 מקבלי תשמ"ש בסכום חודשי של 2,591 כל חודש.

 

"מסלול ההסדר הוא מסלול חשוב", אמר בהתייחס לנתונים ח"כ אלעזר שטרן, לשעבר ראש אכ"א ומהמתנגדים הבולטים למסלול במתכונתו הנוכחית. "כל מי שרוצה לשמור עליו, כדאי שידע להודות שלטובת שימור המסלול חשוב שייעשו בו שינויים. הנתונים המוצגים כאן הם עדות לצורך בביטולו של פרק השל"ת, פרק 'שירות' שהוא אבסורד לא רק מבחינת הגדרתו כשירות והעלויות הכרוכות בכך, אלא גם האבסורד שהוא יוצר, בכך שצה"ל מפקיד בידי ראשי הישיבות חיילים של ממש והם מנצלים אותם להטפות פוליטיות שונות. לטובת מסלול ההסדר ראוי שפרק השל"ת יומר בלימוד רגיל בישיבה". 

ח"כ אלעזר שטרן. "נוצר אבסורד" (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
ח"כ אלעזר שטרן. "נוצר אבסורד"(צילום: גיל יוחנן)

גם ח"כ עמר בר לב, נציג האופוזיציה המתנגד למסלול, תוקף: "ישיבות ההסדר מייצגות את 'הפוליטיקה החדשה' במיטבה. הקואליציה בהובלת הבית היהודי מבצעת שוד לאור היום של עיקרון השוויון בנטל. הבית היהודי יורה לצה"ל ולאוכלוסייה המשרתת ברגל ומעקר את התהליך כולו על גבו של הציבור המשרת".

 

בשבוע שעבר, בזמן הדיון בוועדה ביקשו שטרן ובר לב להצביע על סעיף לביטול מסלול השל"ת, אך בעקבות תמיכת אנשי ש"ס, הצליחה שקד להעביר אותו וזאת חרף התנגדות גם של נציג יש עתיד, ח"כ עפר שלח. על-פי סדר היום המעודכן אמורה ועדת שקד לקיים הצבעה חוזרת בסעיף זה (רביזיה).
חוק השוויון בנטל

חוק השוויון בנטל
מגזר המצב הקיים המלצות צה"ל הנוסח שצפוי לעלות להצבעה
בנים 36 חודשים משך השירות ייקבע על פי התפקיד 32 חודשים. אושר בוועדה
בנות 24 חודשים משך השירות ייקבע על פי התפקיד השירות יוארך ב-8 חודשים בתפקידים מסוימים בלבד
תלמידי ישיבות הסדר 16 חודשים 24 חודשים 17 חודשים
תלמידי ישיבות ציוניות גבוהות שירות צבאי מלא אין המלצה דחיית שירות לפחות עד גיל 23, ואז שירות מלא

 

בראיון ל-ynet בשבוע שעבר הדפה ח"כ שקד את הביקורת.

 "ישיבות ההסדר הן לא הסיפור. המתקפה על הוועדה היא תוצר של העובדה שלא נמצאו פתרונות לקיצור השירות לבנים". יו"ר הוועדה הסבירה שבצה"ל דורשים עוד כוח אדם באמצעות הארכת שירות נשים או ביטול יציאתם של מתגייסים לשירותי השב"כ, המוסד, המשטרה ועוד.

 

"בדיוק בגלל זה תוקפים אותנו בנוגע לישיבות ההסדר", טענה. "מה שמדהים אותי הוא שהייתה מהפכה, קיצור השירות לגברים, דבר שעשרות שנים מדברים עליו שברור שזה מהלך מבורך וכולם מתעסקים בהכפשות. הכי קל לומר אמן לכל דרישת מערכת הביטחון או צה"ל - פשוט בושה".

 

שמוליק קליין, יועץ התקשורת של איגוד ישיבות ההסדר, אמר בתגובה כי "תלמידי ישיבות ההסדר לא מקבלים שכר אלא (הוריהם) משלמים שכר לימוד לישיבות. לתשלומי משפחה זכאי רק תלמיד נשוי לפי אמות המידה הנהוגות בצה"ל ומדובר באחוז קטן מכלל התלמידים (220 תלמידים).

 

"לתלמידי ישיבות ההסדר אסור לעבוד בעת שירותם ובעת לימודיהם. גם על אדם נשוי ובעל משפחה שלומד בישיבת הסדר חל איסור עבודה והוא אינו רשאי לפרנס את משפחתו, ועל כן זכאי לתשלומי משפחה. מעבר לכך, כיום בפועל הצבא משחרר שירות מוקדם את מקבלי תשלומי המשפחה על מנת לחסוך את ההוצאה. תמוה שמי שמבקש לקדם את גיוס בני הישיבות לצה"ל מנהל מסע שמכפיש ומבקש להרוס את ישיבות ההסדר שבוגריהן נלחמו במלחמות ישראל, וגם כיום 80% מתלמידיהן משרתים כלוחמים בצה"ל, ומהווים חלק מיחידות המילואים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
 צילום: shutterstock
משרתים פחות משנה וחצי
צילום: shutterstock
מומלצים