"שליחות ישיבות ההסדר נגמרה לפני 40 שנה"
לקראת הכרעה בכנסת, הפרסום ב-ynet על ההטבות לבני ישיבות ההסדר גם כשאינם בשירות פעיל חידד את העימות בציונות הדתית. הרב בני לאו טוען כי "הישיבות הפכו לעיר מקלט". תומכי ההסדר מתגוננים: "להפסיק את הצביעות, זה מפעל זוכה פרס ישראל"
"השליחות נגמרה לפני 40 שנה, ועכשיו אנחנו נמצאים במקום אחר לגמרי". נתוני השירות המופלגים של בני ישיבות ההסדר שפורסמו הבוקר (יום ג') ב-ynet, הנציחו את המחלוקת הנוקבת בציונות הדתית בדבר נחיצות הישיבות במתכונתן הנוכחית. "הישיבות הפכו לעיר מקלט, והבחירה במסלול הזה עד שקמו המכינות הקדם צבאיות הייתה אוטומטית. זה הפך לשבלונה, זה לא נכון, לא ראוי ואין לזה שום הצדקה", אמר הרב ד"ר בני לאו, איש המכון הישראלי לדמוקרטיה, על רקע המשך גיבוש "חוק השוויון בנטל" בוועדת שקד.
עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו
הרב לאו למד בעבר בישיבת "הר עציון", מהיוקרתיות של מסלול ההסדר, אך פרש ממנה לטובת שירות צבאי מלא ולאחריו המשיך ללמוד תורה. בעקבות כך נקלע לוויכוח מר עם רבניו – השר לשעבר הרב יהודה עמיטל ז"ל והרב אהרון ליכטנשטיין, כיום ממנהיגי הזרם הליברלי בציונות הדתית. לדברי הרב לאו, יש לצמצם משמעותית את מסלול ההסדר ולייעד אותו לעילויים הצפויים להפוך לגדולים בתורה ומנהיגים רוחניים, או לחלשי אופי שהחשיפה לעולם החילוני תפגע בהם מבחינה דתית ולכן הם מבקשים לשרת בצה"ל במסגרת הומוגנית ומיוחדת.
השנה הראשונה בישיבות ההסדר מוקדשת כולה ללימודים תורניים ולהכנה לשירות הצבאי - רוחנית, פיזית ומנטלית - אך התלמידים עדיין אינם שייכים למסלול ההסדר. דחיית השירות שלהם במהלכה, איפוא, כמו גם התקציבים המועברים לישיבות עבורם בשנה זו, הם מכוח אותם סעיפים של תלמידי המוסדות החרדיים. רק בסוף שנה א' הם מתגייסים לצה"ל ומצטרפים רשמית למסלול המיוחד. אורכו ארבע שנים - 16 חודשי שירות פעיל, והשאר שירות ללא תשלום (של"ת) שבו הם לומדים תורה בישיבה אך לצבא שמורה הזכות להקפיץ אותם בעתות חירום. באותן ארבע שנים מתוקצבות הישיבות מקופת משרד הביטחון עבור כל תלמיד.
התמיכה הגבוהה-יחסית של המדינה בישיבות ההסדר משתקפת בנתונים שמפיצה "התנועה למשילות ודמוקרטיה" על שלילת התקציבים לישיבות על-ידי בג"ץ לפני כשבועיים. התנועה, שפרסמה חוות דעת משפטית נגד ההחלטה, מצאה כי הנפגעים העיקריים שלה הם דווקא המוסדות הציוניים, שאיבדו 70% מתקציביהם, לעומת 12%
בלבד אצל החרדיים. לטענתה, נוצר מצב אבסורדי של "משתמט וטוב לו, מתגייס ורע לו", שכן דחיית השירות של תלמידי הציונות הדתית היא לקראת השירות בצה"ל ולא כדי להתחמק ממנו.
אחת הנקודות העיקריות שבהן נמתחת ביקורת על ישיבות ההסדר - כולל בציבור הדתי-לאומי עצמו - היא היעדר ההגבלה על מספר המתגייסים למסלול המיוחד, שכן בדומה למעמד "תורתו אומנותו" - מעולם לא נקבעה מכסת עילויים שרשאים להיכלל בו. כך קרה שגם הישיבות הציוניות הפכו מקלט עבור חלק מהצעירים הלומדים בהן - אם כי בהיקפים קטנים משמעותית ביחס לציבור החרדי.
בשנים האחרונות נרשמת אינפלציה בפתיחת עוד ועוד ישיבות חדשות, חלקן הגדול עם מספר קטן מאוד של תלמידים, דבר שמאלץ אותן להיות מסונפות למוסדות גדולים וותיקים יותר, כדי לזכות בתמיכה הממשלתית. מצב זה גרם למסלול ההסדר כולו לאבד מהיוקרה שממנה נהנה במהלך השנים. גם התחזקותן של המכינות הקדם-צבאיות התורניות, שמשכו אליהן חלק גדול מבוגרי החינוך הדתי המעוניינים בשירות צבאי ארוך ומשמעותי בלי לוותר על ההכנה הרוחנית אליו, פגעה במעמד ההסדר.
מהנתונים שהגיעו לידי ynet עולה כי המשרתים 16 חודשים ולפי רפורמת הגיוס ישרתו חודש נוסף בלבד, ימשיכו לעלות למדינה יותר מ-6 מיליון שקל בשנה וליהנות ממסלול הטבות שיתר המתגייסים לא זוכים לו: תשלומי משפחה לזכאים, תחבורה ציבורית חינם - וזה לפני התקציב שמגיע ממשרד החינוך.
הרב זאב קרוב, חבר הנהלת איגוד ישיבות ההסדר, הדף את טענות המצדדים בשינוי מתכונת ישיבות ההסדר ואמר בנוגע לסוגיה כי "ישיבות ההסדר מעולם לא טענו שהן מיועדות רק לעילויים. להפך, התרומה שלנו לעם ישראל היא לא רק בגידול הדור הבא של הרבנים, אלא גם בהצמחת רופאים ומהנדסים ועורכי דין שהם תלמידי חכמים מתוך עולם התורה הציוני. עם ישראל נמצא היום במאבק קיומי בשתי חזיתות - ביטחונית ורוחנית, ותפקידנו לתת מענה לשניהם".
הרב הוסיף כי "זה לא קורה אצל בוגרי ישיבות גבוהות או מכינות קדם-צבאיות שמשרתים שלוש שנים. התוצאה שם לא נותנת ולא יכולה לתת את הפירות האלה. אין הוקוס פוקוס. הצבא שוחק את רובם. אם רוצים ליצור מסה של מחנכים ושל רבנים ושל ציבור כזה - ההסדר הוא המסלול הנכון".
הרב קרוב דחה את הטענה שבהיעדר הגבלה על מספר המשרתים במסלול הפכו הישיבות עיר מקלט עבור צעירים המבקשים שירות פעיל מקוצר: "זה קיים, אבל במידה מאוד מצומצמת. תמיד היו ויהיו בטלנים - כמו בכל חברה. אפילו בצבא עצמו זה קורה בשוליים. החובה לעקור את זה מוטלת על הישיבות וראשיהן, להיות יותר ערניים לזה, עם יד על הדופק, כדי לצמצם את התופעה, ולא בהגבלה או בשינויים מבחוץ".
על הטענה כי ההסדר הפך ל"מסלול אוטומטי" עבור צעירים דתיים רבים אמר הרב קרוב: "יש נתונים ברורים ומדויקים שמוכיחים שזה פשוט לא נכון. מכל מחזור בחינוך הממלכתי-דתי יוצאים כ-7,000 בוגרים, ומתוכם רק כ-1,400 משרתים במסגרת ההסדר, ו-600 מהם עושים יותר מ-16 חודשי שירות פעיל, כי יוצאים לפיקוד או קצונה, או שהולכים למסלולים מיוחדים".
ח"כ שטבון: "נבהלים מהרוח הציונית דתית"
במערכת הפוליטית נשמעו קולות שמגוננים על ישיבות ההסדר. סגן יו"ר הכנסת יוני שטבון (הבית היהודי), יוצא ישיבת הסדר בעצמו, אמר הבוקר בתגובה כי "צריך להפסיק את הצביעות. המתקפה על ישיבות ההסדר, שמשלבות תורה וצבא, היא למעשה כלי ניגוח בציונות הדתית. מתברר, שכמה חברי כנסת ובראשם אלעזר שטרן נבהלים מהרוח הציונית דתית".
ח"כ שטבון, רס"ן במיל' ומעוטר צל"ש, אמר עוד כי "הם מפחדים מאותו בית גידול שמחנך להשתלבות בשירות המדינה ובמערכת הביטחונית תוך שימור ערך לימוד התורה. זאת מתקפה נגד ציבור שבמשך עשרות שנים נמצא בכל החזיתות החברתיות, האזרחיות והלאומיות תוך שותפות מלאה עם כל חלקי העם".
לפי הנתונים, כיום יש 3,465 בני ישיבות הסדר במסלול שמכונה של"ת (שירות ללא תשלום). הם מתגייסים לצה"ל למשך כארבע שנים וחצי, אולם מתוכן רק 16 חודשים בשירות צבאי פעיל. ביתר הזמן הם לומדים בישיבות וממשיכים, הלכה למעשה, ליהנות מתנאים של חייל - כגון תחבורה ציבורית בחינם, נושאים חוגר ומקבלים תשמ"ש (תשלומי משפחה - סיוע כלכלי לחיילים).
מתוך מחזור החיילים בשל"ת - 225 חיילים זכאים לאותם תשלומים, 196 מהם בעקבות היותם נשואים ו-29 מעצם היותם הורים לילדים. הכסף מועבר במשך תקופת השל"ת כולה, גם כשהצעיר בישיבה ואינו בשירות פעיל.
לפי הנתונים, אשת חייל המקבל תשמ"ש ואינה אם לילד מקבלת סיוע חודשי בסך 3,488 שקלים בחודש, אשת חייל שהיא חיילת בעצמה מקבלת 3,270 שקלים, אשת חייל בהריון מהשבוע ה-14 ואילך מקבלת 3,488 שקלים, מהשבוע ה-32 להריונה מקבלת 4,359 שקלים. אשת חייל שהיא גם סטודנטית מקבלת 3,270 שקלים אם היא לומדת 30 שעות בשבוע ו-2,180 שקלים אם פחות.
"לא להיות מקום של עדר"
"בסוף שנות ה-70 הייתה תחושת שליחות והגשמה, של בניית קאדר המנהיגות הרוחנית של הציונות הדתית, והמסלול הזה היה יותר מוצדק", אמר הרב לאו. "חיילי הנח"ל הלכו לקיבוצים ואנחנו לתורה, אבל זהו. ישיבות ההסדר לא צריכות להיות מקום של עדר ושל בריחה של מי שרוצה מסלול מקוצר, אלא של מצוינות. יש לנו אינטרס אמיתי לייצר שכבה מובהקת של עילויים שמזהים אותם כמנהיגות הגדולה הבאה, אבל בפרופורציה הנכונה. הצבא חכם מספיק לדעת שלאותם אנשים, אם זה רק הם, צריך לאפשר מסלול מיוחד ושירות פעיל מקוצר".
לדברי לאו, בעקבות פריחת המכינות הקדם-צבאיות בשנים האחרונות ישיבות ההסדר "עברו טלטלה", כלשונו, ואיבדו תלמידים רבים, אך הוא מתרשם כי המציאות שהכיר בצעירותו עדיין קיימת בחלקה. "יש שם אפשרות להתבטל בקלות והפיקוח נמוך. אני חושב שהציונות הדתית שדורשת שוויון בנטל צריכה להוכיח 'נאה דורש נאה מקיים' ולתקן את הדבר הזה".
ח"כ מוטי יוגב (הבית היהודי) סבור כמו חברו לסיעה ח"כ שטבון כי אין סיבה לשנות את המתכונת שבה פועלות ישיבות ההסדר. לדבריו, "תכלית החוק הייתה אמורה להביא לכמה שיותר חרדים שיתגייסו. ההתעסקות בקיצור השירות לבנים ובישיבות ההסדר לא קשורה לתכלית זו. הארכה ל-17 חודשים לא באמת תשנה. מה גם שהתלמידים המשרתים 16 חודשים מספרם 900 בשנה וחלקם הגדול מאריך את שירותו ביציאה לפיקוד וקצונה".
מנגד, ח"כ איציק שמולי (העבודה) בחר לתקוף את שר הכלכלה ויו"ר הבית היהודי נפתלי בנט. לדבריו, "מדי שבוע עולה השר בנט לדוכן ומטיף לעם ישראל על ציונות ושירות למדינה, והנה, כשיש הזדמנות לתקן את העוול הזה, מסתבר שהבית היהודי לא שונה בכלום מהמפלגות החרדיות. בני ישיבות ההסדר הם אנשים מצוינים והצבא צריך אותם לשירות מלא, אבל כרגע הדרישה מכולם היא לשרת והכיפה לא אמורה להעניק לך קיצור או פטור משירות".
יו"ר סיעת העבודה בכנסת, ח"כ איתן כבל, אמר: "בחסות המלחמה בחרדים פתחו בנט ולפיד במבצע ביני"ש בלוף. זה המבצע היחיד בעולם שבו כולנו נשלם מחיר מלא ונקבל רק חצי מוצר. נכון שבני ישיבות ההסדר הם חיילים מעולים, אבל אין שום סיבה שהם ישרתו פחות מבנות שעושות שירות לאומי. אני קורא לבטל לאלתר את הסידור המפלה הזה ולהנהיג שירות שווה לכולם".
יו"ר מרצ ח"כ זהבה גלאון אמרה בתגובה לנתונים כי "ההחלטה של ועדת שקד להשאיר את מסלול ישיבות ההסדר היא שערורייתית ופוגעת בעקרון השוויון. שוויון בנטל אינו מילה נרדפת לגיוס החרדים. לא ניתן לדאוג לשוויון בנטל על-ידי גיוס החרדים בלבד והשארת ישיבות ההסדר על כנן. ישיבות ההסדר הפכו במרוצת השנים לגולם שקם על יוצרו. כבר שנים שבני ישיבות ההסדר נהנים מיחס מועדף במסלול שירותם צבאי, וכעת ישנה הזדמנות לבטל יחס זה".
ח"כ שטרן: "ראוי שפרק השל"ת יומר"
"מסלול ההסדר הוא מסלול חשוב", אמר בהתייחס לנתונים ח"כ אלעזר שטרן (התנועה), לשעבר ראש אכ"א ומהמתנגדים הבולטים למסלול במתכונתו הנוכחית. "כל מי שרוצה לשמור עליו, כדאי שידע להודות שלטובת שימור המסלול חשוב שייעשו בו שינויים. הנתונים המוצגים כאן הם עדות לצורך בביטולו של פרק השל"ת, פרק 'שירות' שהוא אבסורד לא רק מבחינת הגדרתו כשירות והעלויות הכרוכות בכך, אלא גם האבסורד שהוא יוצר, בכך שצה"ל מפקיד בידי ראשי הישיבות חיילים של ממש והם מנצלים אותם להטפות פוליטיות שונות. לטובת מסלול
ההסדר ראוי שפרק השל"ת יומר בלימוד רגיל בישיבה".
שמוליק קליין, יועץ התקשורת של איגוד ישיבות ההסדר, אמר בתגובה כי "תלמידי ישיבות ההסדר לא מקבלים שכר אלא (הוריהם) משלמים שכר לימוד לישיבות. לתשלומי משפחה זכאי רק תלמיד נשוי לפי אמות המידה הנהוגות בצה"ל ומדובר באחוז קטן מכלל התלמידים (220 תלמידים)".
קליין הוסיף כי "לתלמידי ישיבות ההסדר אסור לעבוד בעת שירותם ובעת לימודיהם. גם על אדם נשוי ובעל משפחה שלומד בישיבת הסדר חל איסור עבודה והוא אינו רשאי לפרנס את משפחתו, ועל כן זכאי לתשלומי משפחה. מעבר לכך, כיום בפועל הצבא משחרר שירות מוקדם את מקבלי תשלומי המשפחה על מנת לחסוך את ההוצאה. תמוה שמי שמבקש לקדם את גיוס בני הישיבות לצה"ל מנהל מסע שמכפיש ומבקש להרוס את ישיבות ההסדר שבוגריהן נלחמו במלחמות ישראל, וגם כיום 80% מתלמידיהן משרתים כלוחמים בצה"ל, ומהווים חלק מיחידות המילואים".