מופז: המחסור בדירות - פצצת זמן מתקתקת
בוועידה השנתית של איגוד התאגידים העירוניים הזהיר השר לשעבר, שאול מופז, כי במדינת ישראל יש מחסור בהיקף של כ-100 אלף דירות - מה שעלול להבריח דור שלם. "כדי לפתור את מצוקת הדיור אין צורך בפטנטים או בשליפת שפנים מהכובע - הם קיימים, הבעיה היא בקבלת החלטות ומימושן"
"יש בישראל מחסור בהיקף של כ-100 אלף דירות, וזו פצצת זמן מתקתקת שעלולה לגרום לבריחת דור שלם מהמדינה". כך הזהיר הערב (ד') השר לשעבר שאול מופז. במסגרת תוכנית חלופית לדיור שהוא מגבש בימים אלה, טען מופז שהמדינה "מקטינה את ההכנסה הפנויה למשפחה, ומעמיקה את הפערים החברתיים".
כותרות אחרונות בערוץ הנדל"ן של ynet:
- קריאה ללפיד: לקדם בנייה בשכונות העוני
- לפיד: דירות להשכרה לא יהפכו למעברות
- "חוק הותמ"ל - הסטת הכישלון של האוצר"
- עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו
את הדברים אמר מופז במסגרת הוועידה השנתית של איגוד התאגידים העירוניים, שנפתחה אתמול במלון הרודס באילת. לדבריו, "עוד בשנות ה-50 של המאה הקודמת ידעה המדינה להתגבר על אתגרים בתחום הדיור, כאשר בנתה אלפי יחידות דיור לקליטת גלי העלייה לאחר הקמת המדינה; וכאשר הקימה אלפי דירות נוספות בתחילת שנות ה-90 לקליטת גל העלייה הגדול ממדינות ברה"מ לשעבר".
לפיכך טען מופז כי "אם ידענו לעשות זאת לפני עשורים - ודאי שאפשר לעשות זאת היום". הוא הוסיף כי "כדי לפתור את מצוקת הדיור אין צורך בפטנטים או בשפנים הנשלפים מהכובע - הפתרונות קיימים. לא מדובר בגזרה משמיים אלא בבעיה של קבלת החלטות ומימושן, צריך פשוט להחליט ולבצע אולם מקבלי ההחלטות פשוט לא מקבלים החלטות".
בשיחה עם ynet אמר מופז כי במסגרת תוכנית הדיור שלו, הוא בוחן נושאים כגון הסרת החסמים וצמצום הבירוקרטיה, שוק המשכנתאות, דיור בר-השגה, השקעה בתשתיות, תמ"א 38 ותמ"א 35 וכן שחרור צווארי בקבוק בשוק הדיור. "זו הבעיה ב-ה הידיעה של המדינה", סיכם מופז, "והיא מקשה בעיקר על זוגות צעירים". את התוכנית, כך הבטיח השר לשעבר, הוא יציג כבר בשבועות הקרובים.
"דירות 3 חדרים הפכו יקרות יותר"
גם שמאית המקרקעין נחמה בוגין התייחסה במהלך הוועידה למצוקת הדיור, וטענה כי מחירי הדירות אינם צפויים לרדת בקרוב. בפאנל בנושא "חזון חדש לתכנון שטחי ציבור במציאות אורבנית מצטופפת" טענה בוגין כי "אף אחד לא רוצה להוריד את מחירי הדירות - אפילו דירות 3 חדרים, שאמורות להיות מיועדות לצעירים, יקרות יותר היום".
בוגין אף התייחסה ל-3 הסכמי הגג שנחתמו בחודשיים האחרונים בקריית גת, מודיעין וראש העין, שבמסגרתם אמורים להיבנות עשרות אלפי יחידות דיור חדשות. היא טענה כי דווקא שיטה זו מהווה "דרך בטוחה להקפיץ מחירים לשמיים ולכן צריך להיות עם יד על הדופק בכל הנוגע לקצב שיווק הקרקעות - שמשפיע על המחירים".
בפאנל השתתפו גם חיים ביבס, ראש עיריית מודיעין ויו"ר המרכז השלטון המקומי; אלעד קנדל, מנכ"ל החברה הכלכלית לפיתוח כפר סבא; ואהד עובד, שותף מנהל בחברת עובד גובי. ביבס ציין כי חשוב לבנות מתחמים בעירוב שימושים, וציין כי הרשויות המקומיות, חזקות ואיתנות ככל שיהיו, זקוקות לסיוע מצד המדינה לצורך כך.
"יש לנו 12 אלף יחידות דיור לשיווק בעיר, למה שהמדינה לא תיקח אחוז מסוים מהקרקע ותעמיד אותו על מחיר אפס", הוא תהה. קנדל הוסיף כי גם היזמים יכולים לסייע - "אפשר להשתמש בחצי מהרווח היזמי ועדיין להרוויח", אמר.
רוביק דנילוביץ, ראש עיריית באר שבע, התייחס לבניית עיר הבה"דים בבאר שבע ואמר שהמדינה "לא עושה טובה לדרום", משום שהייתה צריכה להשקיע באזור הזה עוד קודם. "אסור לפספס את ההזדמנות הזו ולכן ראשי הרשויות בנגב עושים ככל יכולתם למשוך אוכלוסייה איכותית לאזור".