שתף קטע נבחר

בניגוד לבקשת ההורים: חיי תינוקת יוארכו

הורים מירושלים איבדו בת ממחלת ניוון שרירים ואחותה התינוקת חלתה אף היא. הם התנגדו לדרישת בית החולים להכניס לה צינור נשימה, וביקשו לנתקה מהמכשירים. בית המשפט: "בקשת ההורים היא המתת חסד אקטיבית"

בית המשפט לענייני משפחה בירושלים פסק היום (ד') כי חיי תינוקת חולה יוארכו באמצעות חיבור לצינור הנשמה פנימי (פיום), למרות התנגדות הוריה שביקשו לנסות ולאפשר לה לנשום באופן עצמאי. ההורים איבדו כבר ילדה שסבלה ממחלת שרירים וביקשו לנתק ממכונות ההנשמה את אחותה, הסובלת ממחלה דומה. בית המשפט דחה את הבקשה וקיבל את עמדת בית החולים כי יש להאריך את חייה. "השאלה האם בנסיבות אלו אנו עושים 'טוב' או 'רע' לתינוקת נותרת פתוחה וללא יכולת מענה", כתב השופט דניאל טפרברג.

 

 

בית המשפט דן בנושא בעקבות עתירה שהגיש לפני שבוע המרכז הרפואי שערי צדק. בית החולים ביקש מבית המשפט להורות באופן בהול על פיום - הכנסת צינור הנשמה פנימי לתינוקת בת 14 חודשים. כיום יש לה צינור תוך קני, שלטענת בית החולים מסכן את חייה.

 

ההורים התנגדו לביצוע הניתוח שאמור להאריך את חיי התינוקת, והגישו בקשה משלהם לנתק את התינוקת ממכונת ההנשמה, מכוח חוק החולה הנוטה למות. "והיה אם תצליח הקטינה לנשום ולחיות בכוחות עצמה, ולשרוד את הניתוק ממכונת ההנשמה, מה טוב", ציינו ההורים בבקשה. 

 

נוכח הדחיפות לקבל החלטה התכנס בית המשפט וקיים דיון ממושך בנושא בלוח זמנים קצר. השופט דניאל טפרברג שמע את ההורים באריכות ונענה לבקשתם למנות מומחה מטעמם. דיון ראשון התקיים בשבוע שעבר והדיון השני התקיים אתמול, ולאחריו ניתן פסק הדין שפורסם היום.

 

התייעצו עם רבנים

הרקע למקרה הוא טרגי. ההורים, שומרי תורה ומצוות, התחתנו לפני כעשור, ומאז נולדו להם שלוש בנות. הגדולה מתה בגיל שש מסיבוך של דלקת ריאות, אחרי שסבלה במשך שנים ממחלת ניוון שרירים. גם התינוקת שעליה התקיים הדיון אובחנה לפני כשלושה חודשים עם מחלת שרירים קשה ומולדת, שתוחלת החיים של מי שסובל ממנה היא בין 15-10 שנה.

 

בחודש שעבר, בהיותה במעון שיקומי, שאפה התינוקת מזון לריאות. נגרם לה דום לב, ולאחר החייאה היא הועברה לבית החולים שם אושפזה כשהיא מונשמת בטיפול נמרץ. התינוקת לא הצליחה לחזור לנשום לבד מאז אשפוזה ואף נזקקה להחייאה נוספת אחרי שניסו לנתק אותה מהמכונות.

 

בבקשה שהגישו לבית המשפט הסתמכו ההורים על סעיף בחוק החולה הנוטה למות, לפיו הורה של קטין מוסמך לייצגו בעניין הטיפול הרפואי בו, לרבות הימנעות מהארכת חייו.

 

ההורים טענו כי המקרה בגן הסיעודי כנראה גרם נזק מוחי לתינוקת, והם לא יתנו ידם להפוך את ילדתם ל"צמח" למשך 20-10 שנה, ולהפוך שנים אלו ללוויה מתמשכת לבתם. הם ביקשו מבית המשפט למנוע סבל ארוך שנים לביתם, "לבל תאבד צלם אנוש". ההורים תמכו את טענתם ב"דעת תורה", לאחר שלדבריהם התייעצו וקיבלו את הסכמת הרב קנייבסקי, הרב בצרי ורבנים בכירים אחרים.

 

"נזק בלתי הפיך"

בית החולים דרש להורות באופן בהול על ביצוע הניתוח בנימוק שהשארת צינור תוך קני מסכנת את התינוקת, אינה אפשרית מבחינה רפואית ועלולה לגרום לסכנת חיים. בית החולים טען כי כל מאמציו לקבל את הסכמת ההורים לא צלחו. כן טען בית החולים כי התינוקת היא לא בגדר "חולה הנוטה למות", וכי תוחלת החיים המשוערת שלה לאחר הניתוח יכולה להגיע לשנים רבות. מנגד, הוצאת הצינור מבלי לבצע ניתוח לפיום קנה תביא באופן ודאי לפטירתה.

 

אתמול התקבלה חוות דעתו של מומחה מוסכם על שני הצדדים, שקבע שיש לקבל את עמדת בית החולים

 ולבצע את הטיפול לטובת הקטינה. ההורים ציינו כי למרות עמדת המומחה הם עומדים על בקשתם, ציינו כי התייעצו שוב עם הרב קנייבסקי וזה נותר באותה דעה. יחד עם זאת ציינו ההורים כי יקבלו כל הכרעה בכבוד.

 

"התנגדות ההורים לפיום קנה היא להבנתם לטובת התינוקת, כך גם בקשתם לנתק אותה ממכונת ההנשמה" אמר השופט טפרברג, והוסיף כי התרשם עמוקות מההורים ומהנסיבות הקשות של המשפחה, שכבר איבדה ילדה קטנה. עם זאת הוסיף כי "ידיו של בית המשפט כבולות בשים לב להוראות החוק".

 

השופט קיבל את עמדת בית החולים כשהוא נסמך על חוות הדעת של המומחה, וציין כי ההורים לא הצליחו להוכיח את עמדתם שהטיפול יזיק לילדה. נהפוך הוא, "ניתוקה ממכונת ההנשמה עלול לגרום לנזק בלתי הפיך ובאופן ודאי למוות".

 

השופט ציין כי למרות האמירות הלא קלות של ההורים, ש"אם היא תהיה מונשמת אין לנו יותר חיים, לא נוכל לעמוד בילד מונשם", בנסיבות המקרה בקשת ההורים לנתק את התינוקת "משמעותה בקשה להמתת חסד אקטיבית, דבר שאסור באיסור מוחלט על פי החוק הפלילי. השאלה אם בנסיבות האלו אנו עושים 'טוב' או 'רע' לתינוקת נותרת פתוחה וללא יכולת מענה".  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סבסטיאן שיינר
הנשמה. צילום אילוסטרציה
צילום: סבסטיאן שיינר
מומלצים