אושר: הגבלות מחמירות לעובדים זרים בסיעוד
הח"כים אישרו תקנות חדשות, שנועדו למנוע מעובדי סיעוד זרים לעזוב בקלות את מטופליהם כדי לעבור מהפריפריה למרכז או להשתקע בישראל. המגבלה הכי חמורה: שלילת אשרת הכניסה אם העובד הפסיק את עבודתו אצל שלושה מטופלים לפחות בתקופה של שנתיים
ועדת הפנים והגנת הסביבה אישרה היום (ד') תקנות שנועדו למנוע מעובדי סיעוד זרים לעזוב בקלות את מטופליהם כדי לעשות לעצמם חיים טובים יותר או במטרה להשתקע בישראל. התקנות, שאושרו לאחרונה על ידי שר הפנים גדעון סער, ייכנסו לתוקף לאחר פרסומן ברשומות, בתוך חודש.
- רפורמה בסיעוד: תוארך האשרה לאלפי זרים
- מעסיק עובד זר? הקפד על זכויותיו
- בקשו רישיונות: העסקת פליטים כחוק
התקנות גובשו בהתאם לתיקונים בחוק הכניסה לישראל, שנכנסו לחוק בכנסת הקודמת. הן משמעותיות ביותר למטופלים הסיעודיים ולמשפחותיהם הנזקקים לשירותי של עובדים זרים מענף הסיעוד - עד כה יכלו העובדים לעזוב את מטופליהם בקלות יחסית, כדי להתקרב מהפריפריה למרכז, בעיקר לאזור תל-אביב, או כשביקשו לעבוד עם מטופלים פחות בעייתיים המחייבים עבודה מפרכת.
התקנות קובעות אמצעי בקרה על תנועותיהם ומגבילות את תחומי ההעסקה הגיאוגרפיים המותרים לעובד הזר ברישיון העבודה. בין השאר הן קובעות כי זר שעבודתו אושרה ביישובים באזורים המוגדרים כפריפריה (מחוץ לתל אביב ואזורי מרכז הארץ) יהיה רשאי לטפל במקרים סיעודיים המתגוררים בתחומי הפריפריה בלבד.
לעומת זאת - עובד זר שהתקבל לעבודה באזורי המרכז (הכוללים את ירושלים וחיפה) יהיה רשאי לטפל במקרים סיעודיים ביישובי המרכז והפריפריה בלבד. עובד זר שהתקבל לעבוד אצל מטופל סיעודי שגר באזור תל-אביב, יוכל לעבור לאזור המרכז והפריפריה, ובעצם לעבוד בכל הארץ - היתר פחות ריאלי בפועל, לפי המצב בשטח.
שלילת היתרים
המגבלה החמורה על ניידות העובדים היא בתקנות הקובעות כי ניתן יהיה לשלול מהעובד הסיעודי הזר את אשרת הכניסה לישראל ואת רישיון הישיבה והעבודה, אם הפסיק את עבודתו אצל שלושה מטופלים סיעודיים לפחות, בתוך תקופה של שנתיים. זאת כאשר עולה חשש לניצול לרעה של האשרה ורישיון הישיבה שניתנו לו.שלילת ההיתרים תתבצע לאחר שימוע, שנועד לברר ולשקול את נסיבות נדידתו התכופה, אם היא תלויה במטופל או בגורים נוספים. זאת כדי לוודא שמאחוריה אין כוונה להשתקע בישראל. כך למשל, אם התברר שעובד התפטר מחמת הרעת תנאים או בגלל יחסי עבודה לא תקינים - התפטרותו לא תיחשב לניצול לרעה של אשרתו ורישיון עבודתו.
סגנית שר הפנים פאינה קירשנבאום (ליכוד-ביתנו) מסרה לוועדה נתונים על נפח התעסוק של 46 אלף עובדי סיעוד הזרים באזורים הארץ, בהם 28 אלף בירושלים, חיפה ויתר יישובי המרכז; 19 אלף באזור תל-אביב; ורק 9,000 עובדים ביישובי הפריפריה.
נציגי ארגונים העוסקים בזכויות עובדים התנגדו לתקנות בטענה שהן מגבילות את החופש של העובדים הזרים ושיש בהן הרעה בתנאי עבודתם. חלקם קראו למדינה לפעול להעלאת שכרם של עובדי הסיעוד. לעומתם הנציגים של ארגוני הנכים, חלקם בעלי עניין, ברכו על התקנות.
יו"ר הוועדה ח"כ מירי רגב (ליכוד-ביתנו) ציינה כי הוועדה שיפרה את התקנות כדי שיהיו יותר מידתיות ומאזנות בין צרכי המטופלים לבין צרכי העובדים הזרים והצורך להקפיד על שמירת תנאי העסקתם.
צילום: shutterstock
מומלצים